Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

10 důvodů, proč konzumovat med každý den

Lidé se už dlouho snaží najít takový produkt nebo lék, který by měl úžasné účinky na lidské tělo a zdraví, ale současně byl příjemný a pro všechny chutný. Spousta takových léků pomůže, můžete s nimi vyléčit problémy a nemoci, které se u vás objevují, ale ne vždycky dobře chutnají. Existuje vůbec něco takového, něco, co může pomoci vašemu zdraví a zároveň také dobře chutná?

Řešením je med

Ano, existuje. Jde o čistě přírodní produkt, který je doslova nabitý enzymy a živinami, které mají různé léčebné vlastnosti a můžete je využít opravdu kdekoliv. Jsou přínosem pro lidské zdraví, mají spoustu skvělých účinků. A možná i to jsou důvody, proč se právě med využívá v tradičním lékařství po celá staletí.

Med je bohatý na vitamíny a minerály a to včetně železa, síry, vápníku a vitamínu C. Má velmi silné antioxidační, antibakteriální a antifungální vlastnosti, které lidskému tělu prospívají a přináší mu spoustu léčivých účinků. Med tedy příznivě ovlivňuje celé vaše tělo a zdraví. Kde všude může pomoci?

  • Posiluje imunitní systém
  • Působí jako prevence před nachlazením
  • Preventivně působí také při onemocnění dýchacích cest
  • Jde o přírodní antibiotikum
  • Působí na nespavost
  • Snižuje sekreci žaludečních šťáv

A spoustu, spoustu dalších výhod med má. Je nutno říci, že takovéto výhody má pouze organický surový med. Kde všude ještě může med pomoci, pokud jej budete konzumovat opravdu každý den?

Pomůže čistit kůži

Med je skvělým antioxidantem, což tedy znamená, že jeho pravidelná konzumace vyčistí vaše tělo a odplaví z něj různé toxiny a odpadní látky. Navíc díky jeho antibakteriální vlastnosti umí výrazně zlepšovat stav pokožky.

Pomáhá v hubnutí

Ano, je tomu tak. Chcete-li zhubnout, pak jistě víte, že z jídelníčku musíte vyloučit všechny sladkosti, které jsou na bázi cukru. Proč tedy můžete med, ale cukr ne? Cukr, který najdete v medu má jiné složení než je tomu u klasického cukru. Med pomáhá zvyšovat váš metabolismus a to je nezbytné pro snížení tělesné hmotnosti.

Dobrý cholesterol

Vysoká hladina LDL cholesterolu je důležitým rizikovým faktorem srdečních onemocnění. To hraje hlavní roli v ateroskleróze, mastné nahromadění v tepnách, které mohou vést k infarktu a mrtvici. Několik studií ukázalo, že med může zvýšit hladinu cholesterolu. Tudíž každodenní konzumace může pomoci kontrolovat hladinu cholesterolu.

Podporuje zdraví srdce

Med je bohatým zdrojem fenolů a dalších antioxidačních látek. Mnoho z nich bylo spojeno se sníženým rizikem onemocnění srdce. Mohou pomoci tepnám v dilataci srdce, což zvyšuje průtok krve do srdce. Mohou také pomoci zabránit tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k infarktu nebo mrtvici. Popíjet sklenici vody se lžící medu denně může tomu pomoci zabránit.

Zlepšuje paměť

Oxidace mozku může vést ke kognitivnímu poklesu. Med obsahuje vysoké množství antioxidantů, které mohou tento nepříznivý účinek zvrátit. Med také pomáhá absorbovat vápník, který je nezbytnou živinou pro výživu mozku. Předpokládá se, že med může pomoci navíc i zlepšit paměť.

Zlepšuje spánek

Také vás trápí bezesné noci, kdy se převalujete ze strany na stranu a ne a ne usnout? Med může pomoci. Konzumace medu způsobuje zvýšení hladin serotoninu a inzulínu, zatímco organismus je systematicky převádí na melatonin – sloučeninu, která podporuje a upravuje spánek. Zlepšuje tak obecně kvalitu spánku.

Výhody pro žaludek

Med je silné antiseptikum a doporučujeme konzumovat jednu lžičku medu na prázdný žaludek. Jde o poměrně jednoduchý rituál, který pomůže předcházet spoustě onemocnění, které se pojí s trávicím traktem. Kromě toho při průchodu žaludkem med rozkládá zárodky a léčí rány na sliznici.

Snižuje nervové napětí

Může to znít zvláštně, ale med pomáhá uklidnit nervy a zmírnit únavu. Glukóza obsažená v medu je nezbytná pro práci neuronů. Rychle se vstřebává do krve, což podporuje relaxaci a zmírnění psychických poruch.

Zvyšuje energetickou hladinu

Med může také poskytovat energii, která je tolik potřebná. Toto přírodní sladidlo obsahuje fruktózu a glukózu. Mohou rychle vstoupit do krevního oběhu a vyvolat příval energie. Dokonce i ti, kteří se snaží získat svalovou hmotu, mohou těžit z jedinečných energetických vlastností medu.

Zmírňuje alergie

Med má protizánětlivé vlastnosti a mnozí věří, že mohou pomoci při snižování alergických reakcí. Samotný med obsahuje stopy pylů, které mohou vyvolat imunitní reakci. V průběhu času bude tělo produkovat dostatek protilátek k pylům, což pomůže tělu uvolňovat méně histaminu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button