Jídlo a stravování

Vlašské ořechy a jak je uchovat?

Spokojeně je dáte do misky, zavřete a necháte napospas svému osudu. Jaké je překvapení, když po nich sáhnete za nějakou dobu a ony jsou buďto žluklé nebo rovnou plesnivé? Co s nimi udělat? Jak je uchovávat, aby se vám toto už nestalo?

Zásoba ořechů může potrápit

Ano, v dobré víře si uděláte svou zásobu vlašských ořechů, ale najednou zjistíte, že jste se přepočítali a budete muset vše vyhodit. Na příští rok se proto poučíte a naloupete si skutečně jen takové množství, které dovedete ihned spotřebovat. Nebo existuje jiné řešení? Takové, které brání žluknutí nebo plísni? Ano, existuje a v následujících řádcích zjistíte, jak na to.

Loupat nebo nechat tak?

Důležitá otázka na začátek. Pro uskladnění vybírejte jen takové ořechy, které jsou bez plísně a zápachu, dobře proschlé a pečlivě přebrané. Jestliže vyloupnutý ořech má silně žlutou barvu, je hořký popřípadě páchne podobně jako žluklé máslo, pak je určitě vyhoďte, takové kousky ke skladování rozhodně nejsou vhodné.

Které jsou tedy nejlepší k uskladnění? Nejdéle vydrží ořechy, které jsou ve skořápce. Taková skořápka je totiž taková ochranná slupka, pomáhá regulovat teplotu a také vlhkost. Přes skořápku se nedostává kyslík, takže ořech nemá tolik možností žluknout. Chcete-li dlouhodobě uskladnit ořechy, pak bude skořápka to nejlepší řešení. Ne vždycky je skořápka zárukou stoprocentní ochrany.

Máte doma hromadu vyloupaných ořechů a teď jste se dočetli, že bylo lepší je nechat ve skořápce. Co s nimi? Opravdu teď musíte pořádat ořechové hody a dávat je snad do každého jídla? Ne, to opravdu nemusíte. Můžete je zamrazit, zavařit, naložit do medu nebo jen tak uložit do sáčku či sklenice. Na tyto metody se blíže podíváme.

Sáček nebo sklenice

Budete-li konzumovat vlašské ořechy v dohledné době, postačí vám klasický papírový sáček nebo suchý zavařovací sklenice či dóza. Nejlepší je uzavřít ořechy, protože se tam nedostane plíseň a moli.

Uskladnění v medu

Jsou výbornou pochoutkou pro děti i dospělé. V poměru 1 ku 1 smíchejte ořechy s medem. Dejte do hrnce a na velmi mírném plameni zahřejte. Následně směsí naplňte čisté a suché sklenice.

Zmrazte ořechy

Zmrazit ořechy je také jedním z řešení. Neměly by tam být však déle, než jeden rok, protože pak ztrácení svou chuť. Když je dáte do mrazáku, uzavřete je do igelitových nebo ZIP sáčků a mezi jednotlivé sáčky vložte absorpční houbu, která pohlcuje pach. Tím pádem si ořechy zachovají svou chuť. Potřebujete zmrazené ořechy mlít? Pak je rozmrazte, nechejte proschnout a poté melte.

Zavaření ořechů

Zavařují se okurky, lečo, marmelády, ale ořechy? Ano, i ořechy je možno zavařit. Je to snadná a rychlá metoda. Stačí vzít jen suché a čisté sklenice, naplňte je ořechy asi centimetr pod okraj a dejte do mikrovlnné trouby na nejnižší stupeň asi na tři minuty. Sklenici vytáhněte a ihned uzavřete novým víčkem. Otočte dnem vzhůru a nechejte víčko takzvaně zatáhnout. Nechejte vychladnout a poté umístěte do spíže nebo na chladné místo.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button