Jídlo a stravování

Které potraviny není vhodné konzumovat před spaním 2. část

Spí se vám špatně? Máte sklony k přibírání na váze, ale poctivě cvičíte a jídelníček obohacujete zeleninou a ovocem?

Co jíst před spaním

Namísto odpočinku a celkové regenerace vaše tělo zpracovává potraviny, které jste před spaním snědli. To celé může vést k nárůstu kilogramů a špatnému spánku. Jestliže konzumujete nevhodné potraviny a ještě ke všemu jsou plné soli (hranolky, brambůrky a podobně) může to mít vliv na otoky nebo zvýšení krevního tlaku.

Existuje spousta mýtů o tloustnutí a hubnutí. V obchodech vybíráte light potraviny, cukry a sacharidy nekonzumujete vůbec, držíte drastické diety nebo dokonce hladovíte. Kofein a různé další nápoje s ním pomáhají doplnit energii a tím pádem nemusíte tolik jíst. Po páté hodině večerní už nejíte, protože navečer se nejvíc přibírá a spousta dalšího. Díky těmto „radám“ nezhubnete, popřípadě zhubnete, ale objeví se u vás neslavný jo-jo efekt.

Jak je to s jídlem před spánkem?

Mnoho jedinců dodržuje pravidlo, že poslední jídlo sní v pět večer a dál už nic. Ať mají sebevětší hlad, chutě a podobně, jsou neoblomní. Jiní se snaží celý den jíst zdravě, malé porce, ale večer se hodně nají a chodí často do lednice pro „něco dobrého“. A pak jdou spát s plným žaludkem. A to rozhodně není správně. Nejenže se vám bude hůř spát, ale váš trávicí systém bude mít spoustu práce.

Mnohdy pak trávicí systém nestihne zpracovat jídlo a potýkáte se ještě ráno s problémy se žaludkem. Poslední jídlo se doporučuje asi tři až čtyři hodiny předtím, než jdete spát. Samozřejmě to neznamená, že si můžete dát smažené nebo tučné jídlo, hranolky a podobně. Sáhněte po bílkovinách, zelenině a sacharidech, které jsou kvalitní a správné. Co můžete bez problému sníst k obědu, už nemusí být pro vaše tělo dobře stravitelné navečer. Jakým potravinám se před spaním vyhnout?

Těstoviny

Italové jsou hubení, rádi jedí a proč si nedopřát takovou večeři i v českých podmínkách. Těstoviny obsahují sacharidy, které jsou pro tělo přeci potřebné, nebo ne? Výživoví specialisté si však myslí něco jiného. Těstoviny jsou na sacharidy velmi bohaté a jejich konzumace před spaním není to úplně nejlepší. V klidovém režimu je trávení těstovin minimální. Proto si je raději dopřejte k obědu a na večeři zvolte jinou přílohu.

Zmrzlina

Sednout si večer k televizi, dát si nohy nahoru a u dobrého filmu si trošku zamlsat? Zmrzlinový pohár se šlehačkou, čokoládou nebo ovocem? Zmrzlina však není to pravé, po čem večer sáhnout. Obsahuje spoustu tuků, které nejsou před spaním úplně vhodné. Kromě toho zmrzlina obsahuje spoustu jednoduchých cukrů, které vám dodají rychlou energii a spánek se odkládá na neurčito. Navíc se tvoří tukové zásoby.

Cereálie

Máte u večerního relaxu na něco chuť? Jenže otázka je, co si dát. V předchozím článku jsme varovali před brambůrky, tyčinkami a různými dalšími slanými pochutinami, výše odrazujeme od zmrzliny. Tak sáhnete po cereáliích. Vždyť o těch se přeci všude píše a říká, že jsou zdravou alternativou. Tak proč ne? Jde o potravinu, která je určená zejména pro snídaně a podle toho je také uzpůsobena. Obsahuje větší množství sacharidů, což je ráno v pořádku, když máte na jejich spálení a využití prakticky celý den. Večer však cereálie nejsou to pravé jídlo.

Vejce

Rychlá večeře v podobě míchaných vajec, vejce natvrdo nebo volské oko. Přidáváte jej často do zeleninového salátu, popřípadě jej smícháte se slaninou a dopřejete si velmi dobrou večeři. Po takovém jídle vám však může být těžko, cítíte se plní a bezesná noc je tady. Navíc, slanina obsahuje spoustu tuků, které se jen ukládají v těle. Jestliže přeci jen chcete večeřet vejce, pak je dobré jedno vajíčko do zeleninového salátu nebo na chleba než si udělat omeletu nebo právě míchaná vejce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button