Jídlo a stravováníPéče o tělo

Zelený zázrak jménem chlorofyl. Skutečně vám může pomoci zlepšit zdraví?

Chlorofyl je v tucích rozpustný pigment, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách. Je to látka, která dává rostlinám zelenou barvu a pomáhá jim vytvářet energii prostřednictvím fotosyntézy. Asi všichni tuto látku známe z hodin biologie, ale málokdo možná tuší, že ji někteří doporučují i jako zázračný doplněk stravy.

Víme tedy, že chlorofyl je nezbytný pro život rostlin, ale může být prospěšný i pro zdraví člověka?

Zastánci konzumace chlorofylu věří, že tento pigment mimo jiné detoxikuje organismus, posiluje imunitní systém a zvyšuje energii. Výzkumy, které by tato tvrzení potvrzovaly, jsou však nedostatečné a rozporuplné.

Zatímco chlorofyl se přirozeně vyskytuje v různých rostlinných potravinách, doplňky stravy mohou obsahovat chlorofylin, ve vodě rozpustnou alternativu chlorofylu. Předpokládá se, že oba působí jako antioxidanty.

Použití chlorofylu

Užívání doplňků stravy by mělo být individuální a mělo by být prověřeno zdravotnickým pracovníkem, ideálně lékařem, ale minimálně alespoň lékárníkem. Je potřeba si uvědomit, že žádný doplněk není určen k léčbě nebo snad úplnému vyléčení onemocnění. 

Níže se podíváme na některé vědecké poznatky, které stojí za populárním využitím chlorofylu.

Anémie z nedostatku železa

Některé výzkumy naznačují, že chlorofyl může pomáhat při léčbě anémie z nedostatku železa. Výzkumy na toto téma jsou však omezené. V rámci studie se zjistilo, že u některých lidé měla konzumace chlorofylu pozitivní vliv na množství hemoglobinu v krvi, zdaleka se to však nepotvrdilo už všech testovaných.

Rakovina

Mnoho doplňků stravy bylo a je zkoumáno z hlediska jejich potenciální role při léčbě nebo prevenci rakoviny, včetně chlorofylu. Bohužel potenciální účinky chlorofylu v boji proti rakovině byly studovány pouze na zvířatech nebo in vitro (ve zkumavkách). Tyto studie nicméně naznačují, že chlorofyl může být schopen zastavit růst a šíření rakovinných buněk. 

K potvrzení těchto a dalších tvrzení týkajících se role chlorofylu v prevenci rakoviny je třeba provést studie na lidech a v žádném případě by chlorofyl nemohl nahrazovat další dostupné metody léčby rakoviny.

Péče o pleť

Lokálně aplikovaný chlorofyl (na pokožku) může pomoci při léčbě různých kožních onemocnění, včetně akné a spálení od slunce. Zatím to však bylo potvrzeno pouze při malé lokální studii na ženách. Proto nelze tyto účinky generalizovat, ale je to jistě slibný předpoklad, na kterém se dá dále stavět. Aplikovaná chlorofylu na pleť může mít antiagingové vlastnosti, které mohou pomoci snížit známky stárnutí způsobené slunečním zářením.

Jaké jsou vedlejší účinky chlorofylu?

Doplňky stravy s chlorofylem mohou způsobovat nežádoucí účinky, které mohou být jen nepatrné, ale také značně závažné.

Ačkoli je chlorofyl ve formě doplňků stravy obecně považován za bezpečný, u některých lidí se mohou vyskytnout mírné nežádoucí účinky, mezi které lze zařadit:

  • Zelená stolice
  • Žaludeční křeče
  • Průjem
  • Volné pohyby střev

Bohužel se však mohou vyskytovat i vážné reakce, v podobě alergie, které se projeví jako: 

  • Vyrážka
  • Kopřivka
  • Zarudlé, slzící oči
  • Bolest břicha
  • Tlak na hrudi
  • Ztížené dýchání
  • Závratě
  • Nevolnost nebo zvracení

Doporučený příjem

Vzhledem k nedostatku kvalitního výzkumu neexistují žádné schválené pokyny pro dávkování chlorofylových doplňků. Obecně platí, že byste nikdy neměli překračovat dávku uvedenou na etiketě výrobku. 

Chlorofyl není považován za toxický nebo jedovatý. Ale stále platí, že všeho moc škodí. Konzumace většího množství chlorofylu, než je doporučeno, však může zvýšit riziko nežádoucích účinků. Abyste předešli jakýmkoli negativním reakcím, užívejte doplňky chlorofylu pouze podle pokynů a instrukcí odborných pracovníků.

Interakce

Doplňky stravy s chlorofylem mohou interferovat s některými léky, bylinami a doplňky stravy. Tyto interakce však nejsou dobře zdokumentovány. Před zakoupením doplňku stravy si pečlivě přečtěte seznam složek a panel s výživovými údaji, abyste věděli, které složky výrobek obsahuje a kolik každé složky je v něm obsaženo. Projděte si také všechny léky, které berete a v případě nejasností kontaktujte svého lékaře a zeptejte se, zda je pro vás bezpečné takový doplněk užívat.

Přisuzovat chlorofylu nějaké zázračné schopnosti by skutečně mohlo být dost přehnané. Nic nenaznačuje tomu, že by pro zdravého člověka mělo být nebezpečné takové doplňky brát, ale spoléhat se, že mu pomohou vyřešit nějaké závažné zdravotní problémy by bylo jistě přehnané.

ZDROJ: https://www.verywellhealth.com/chlorophyll-5088796
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button