Ostatní

Jak využít zbytek kávy v domácnosti a kosmetice

Káva je nejoblíbenější nápoj na světě. Každý miluje kávu a dá si za den minimálně jeden šálek. Je však škoda, že většina konzumentů vyhazuje usazeniny na dně šálku. Ty totiž mají další využití, které byste možná nečekali.

Jak využít zbytek kávy

Dobrá věc je, že zbytek kávy můžete využít v domácnosti. Stačí ji jen rozprostřít na rovný plát a nechat ji oschnout. Poté je připravena k použití. V tomto článku vám ukážeme 13 jedinečných způsobů, jak použít kávu. Stačí jen postupovat podle jednoduchých pokynů.

Přípravek proti celulitidě

Lógr můžete využít jako přípravek proti celulitidě. Většina přípravků proti pomerančové kůži obsahuje kofein. Ušetřete značné množství peněz a zkuste levnější a přírodnější variantu. Vyzkoušejte krém proti celulitidě v podobě kávy a zapomeňte na drahé přípravky plné ropy a dalších chemikálií.

káva

Mýdlo

Kávu je možné použít jako alternativu mýdla. Víte, že má káva zpevňující účinky na kůži a efekt peelingu? Výsledky jsou úžasné a rozhodně doporučujeme vyzkoušet.

Vlasy

Kávová sedlina je skvělým přípravkem, který povzbudí vaše vlasy. Výsledky jsou neuvěřitelné. Funguje to však pouze na tmavé vlasy. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik, který vám zajistí lesk vlasů na několik dní.

Proti kruhům pod očima

Máte kruhy pod očima a nevíte jak se jich zbavit? Káva povzbudí vaši pleť, získá novou energii a nebude vypadat unaveně. Pomocí kávové sedliny a trošky olivového oleje se zbavíte kruhů pod očima. Pokud máte k dispozici použité kávové polštářky, jste vy výhodě. Jejich tvar krásně sedí na přirozený tvar oka.

Proti zápachu

V lednici se může usadit pach z prošlého a zkaženého jídla. Vyčistit lednici není nic jednoduchého. Práci vám však ušetří káva. Vložte šálek s kávovou sedlinou do lednice a silný zápach během několika hodin zmizí.

Odstranění usazenin

Měli byste zkusit jednoduchý trik, který vám pomůže odstranit řadu nečistot a dokonce i rez. Například po grilování se nikomu nechce čistit gril, jelikož je to poměrně namáhavé a těžké. Nyní si však můžete ušetřit práci a navíc získat z grilu původní lesk. Jediné co je potřeba udělat, je dát kávovou sedlinu na houbičku a otřít gril. Nechte chvíli působit a nakonec opláchněte vodou. Máte hotovo.

Odstranění nečistot

Káva funguje podobně jako písek. Jedná se o skvělý a univerzální čisticí prostředek navíc bez chemikálií a dalších nebezpečných látek. Kávová zrníčka můžete využít pro čištění hrnců, pánví a dalších špinavých povrchů. Kromě čistoty ve vaší domácnosti ještě ušetříte za čisticí prostředky.

Proti mravencům

Měli byste vědět, že kávovou sedlinu je možné využít proti mravencům. Vůně kávy je tak silná, že mravenci jsou dezorientovaní a vyhýbají se oblasti, kde je káva umístěna. Jednoduché a přitom tak účinné.

Proti blechám

Tento trik je velmi užitečný a efektivní. Pokud má váš pes blechy, pak byste jej rozhodně měli vyzkoušet. Vlhká kávová sedlina se vmasíruje do srsti a kůže psa. Káva přirozeně zbaví psa blech a zanechává příjemnou vůni.

Proti vosám

Vložte zbytek kávy do bezpečné nádoby a zahřejte ji. Postupné ohřívání bude uvolňovat vůni a látky kávy do ovzduší. Vosy nemají rádi tuto vůni a rychle opustí prostor. Účinné, levné a jednoduché na realizaci. Rozhodně to vyzkoušejte.

Proti hlemýžďům

Šneci a slimáci jsou dalšími tvory, kteří nesnáší kávu. Pokud se jich na své zahradě chcete zbavit, měli byste vyzkoušet tento jednoduchý trik. Rozložte kávovou sedlinu kolem místa, kam nechcete, aby šneci lezli. Vůně kávy odradí všechny nežádoucí návštěvníky.

Proti zatoulaným kočkám

Pokud si nepřejete, aby se po vašem pozemku proháněly zatoulané kočky, rozprostřete kolem plotu kávovou sedlinu. Ta vytvoří pomyslnou neviditelnou bariéru a kočky se budou vašemu pozemku vyhýbat obloukem.

Umělé hnojivo

Kávová usazenina je skvělá jako hnojivo. Je bohatá na živiny a obsahuje dusík, draslík a fosfor, který pomáhá růstu rostlin. Pokud máte doma malou botanickou zahradu, měli byste květinám dopřát všechny potřebné živiny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button