Jídlo a stravováníKrása

Dopřejte si snídani, která vás zasytí, dodá vám energii a nestojí v cestě vaší vysněné postavě

Názory na to, zda se má snídat nebo ne, se různí. Je to do jisté míry individuální záležitost, ale pokud už se snídat rozhodnete, je dobré vědět, jaké potraviny jsou pro první jídlo dne ideální. Prázdný žaludek možná uspokojíte kombinací prostých sacharidů a zbytečných kalorií ale tělu nijak neprospějete. Sáhněte po něčem daleko hodnotnějším, ale o nic méně chutnějším.

Pozor na rychlé cukry

Pokud se ihned po probuzení těšíte na palačinku s ovocem, toast s marmeládou nebo misku plnou mléka a čokoládových kuliček, pak vám musíme sdělit, že takto ideální snídaně nevypadá. Možná vám chutnají, v těle ale nadělají spíše paseku. Pokud si totiž dopřejete snídani složenou výhradně ze sacharidů, sice se rychle nastartujete, ale stejně rychle vám dodané palivo i vyhoří. Brzy budete unavení, ospalí a už za pár hodin budete mít chuť sáhnout opět po něčem sladkém.

Kouzelník inzulin

V těle se po konzumaci sladkého jídla prudce zvýší hladina cukru, což vyvolá vyplavování inzulínu, který krevní cukr reguluje. Pokud si dopřejete cukru pořádnou dávku pravidelně, může to narušit přirozené fungování inzulínu a vést dokonce k tzv. inzulínové rezistenci, a v jejím důsledku až k cukrovce.

Ideální snídaně by proto měla být z hlediska živin vyvážená. Obsahovat by měla jak sacharidy, tak i tuky a bílkoviny. A když mluvíme o sacharidech, nemyslíme tím jen cukry, ale spíše komplexní sacharidy, které mají lepší výživovou hodnotu. Jen díky této kombinaci vás ranní jídlo probere a zasytí na několik potřebných hodin. Jako bonus nastartuje k výkonu i váš mozek, dodá potřebné vitaminy, minerály a vlákninu.

Ráno si pospěšte

S ohledem na inzulín je nejlepší najíst se zhruba do hodiny od probuzení. Snídáte-li příliš pozdě, máte tendenci toho sníst více, a ke všemu roste vaše chuť na sladké a tučné. Ráno si tedy pospěšte a nasnídejte se klidně ihned po probuzení, pokud to jde.

Sladké chuti se vzdávat nemusíte, jen místo rafinovaných cukrů vybírejte složité sacharidy a nezapomeňte na podíl bílkovin a zdravých tuků. Jezte tedy raději tmavé pečivo plné semínek, to je zdroj kvalitních tuků i sacharidů. Místo čokoládových kuliček vsaďte na ovesné vločky nebo pohanku, kterou můžete dochutit medem, kakaem, kvalitní hořkou čokoládou nebo ovocem. K tomu všemu přidejte pár lžic tvarohu či jogurtu. A i muffiny přece můžete upéct z ovesné mouky a ovoce přidat rovnou do těsta.

Kolik toho sníst?

Sladké snídaně jsou často neuvěřitelný kalorický příjem, který ráno nemáte šanci spálit, zejména když hned sednete do auta a vyrazíte do kanceláře, kde vás čekají jen další hodiny sezení. Přesto by snídaně měla tvořit až 25 % vašeho denního energetického příjmu, tedy asi 400 kalorií. Je ale lepší dopřát si tuto kalorickou porci ve formě kvalitních surovin, které vás zasytí na celé dopoledne. Jestliže si chcete před obědem dopřát svačinu, pak si dejte snídani menší. Okolo desáté si pak můžete dát kousek ovoce, mléčný výrobek nebo celozrnné pečivo se šunkou.

Pečlivě vybírejte

Hotové kaše a müsli směsi z obchodu jsou dobrou volbou, ale musíte vybírat velmi pečlivě. Řada z těchto produktů se jako dobré a zdravé jen tváří, ale ve skutečnosti jsou plné cukrů a tuků. Vybírejte proto produkty nedoslazované, ne jen čistě pšeničné, pozor si dejte i na množství tuku. Hledejte také směsi, které se obejdou bez konzervantů, barviv a rafinovaných cukrů. Pokud máte trochu času nazbyt, je vždycky lepší vyrobit si müsli, granolu nebo kaši doma. Víte, co do sebe přijímáte, a můžete také vhodněji dávkovat příjem živin dle vašich konkrétních potřeb. Volit můžete také lokální suroviny a sezónní potraviny, které jsou pro vás finančně dostupné.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button