Jídlo a stravováníPéče o tělo

Kombinace léků mohou být velmi nebezpečné. Víte například, kdy vynechat hořké ovoce?

I když se možná snažíte eliminovat množství různých léků, čas od času se asi lékům nevyhnete. Nejde je ale libovolně kombinovat. Braní léků má svá pevná pravidla, která se rozhodně nevyplatí podceňovat. Pokud byste některé léky užili společně s jinou pilulkou či potravinou, mohli byste snížit účinek léku, nebo si dokonce uškodit.

Interakcí mezi léky je celá řada. Problematická jsou hlavně antibiotika, léky na ředění krve, snížení hladiny cholesterolu nebo na úpravu srdečního rytmu. Jestliže tedy musíte brát tyto léky, rozhodně přemýšlejte nad tím, co jíte, a jaké léky kombinujete. Důležité je přečíst si příbalový leták a informovat lékaře, co dalšího užíváte. Tak zjistíte základní informace o tom, na co si dát pozor.

Užíváte-li více léků, měli byste chodit do stále stejné lékárny. Vedou tam záznamy o lécích, které jste si tam vyzvedávali, a mohou vás tak upozornit na případné nevhodné kombinace. Je to nejlepší řešení, pokud si sami úplně nevěříte, že si v lécích udržíte pořádek. Upozorněte na to zejména své starší příbuzné, kteří většinou berou léků mnoho a často vůbec netuší, že mohou být i potenciálně nebezpečné.

Antibiotika

Asi všichni tušíme, že při antibiotikách je nutní se vyhnout alkoholu. Zakázaný je hlavně u některých antibiotik, zejména cefalosporinů a tetracyklinů, a také chemoterapeutik, jako je Biseptol či Furolin. Málokdo ale ví, že antibiotika většinou netvoří dobrý pár ani s hormonální antikoncepcí, jejíž účinnost mohou snižovat. S některými antibiotiky se nedoporučuje ani konzumace mléka, které může účinek těchto léků snižovat. Pozor si dejte také na potravinové doplňky s obsahem železa nebo zinku. Většinou v kombinaci s antibiotiky příliš nefungují.

Léky proti bolesti

Tyto pilulky si jednou za čas zobne snad každý, mnozí už jen preventivně při náznaku bolesti. Je však dobré vědět, že léky proti bolesti rozhodně nejsou žádné neškodné pilulky a jejich pravidelné užívání vám může poškodit zdraví. Dlouhodobé užívání léku se stejnou účinnou látkou totiž může způsobit poškození jater, ledvin či sliznice žaludku s nebezpečným krvácením do trávicího traktu. S těmito léky tedy spíše šetřete a snažte se hledat alternativní způsoby jak si od bolesti ulevit.

Léky proti nachlazení

Když vás chytí rýma nebo kašel, určitě máte po ruce ihned balíček léků, které vám uleví. Pamatujte ale na to, že jednotlivé typy léků by se nikdy neměly kombinovat. Nesteroidní protizánětlivé léky nemíchejte ani s antidepresivy a léky na snížení vysokého krevního tlaku. Brzděte také s alkoholem. Bylo prokázáno, že stačí několik dní společného užívání alkoholu s paralenem a může dojít k významnému poškození jater.

Psychofarmaka

Tyto léky mají většinou takový účinek, že tlumí reakce nervového systému. Nebezpečná je především kombinace s alkoholem, který násobí tlumivý efekt. Při užívání léků na nespavost nebo těch, jež ovlivňují psychiku, se vyhýbejte grepům, pomelům, hořkým pomerančům či granátovým jablkům. Ty totiž zesilují negativní účinky tím, že zablokují v těle jejich odbourávání specifickými enzymy. Obsah léku v krvi se tak neúměrně zvýší. Napadlo by vás to?

Léky na ředění krve

Hrozí-li vám riziko trombózy, pravděpodobně vám lékař předepsal některý z léků na ředění krve. Ty jsou ale velmi náchylné na kombinaci s jinými léky a následky mohou být nedozírné. Zvýšení účinku mohou vyvolat léky Ibalgin, Ibuprofen, Voltaren, Diclofenak či Acylpyrin a potravinové doplňky s obsahem ginkgo biloba a brusinek. Nevhodná je i kombinace se zelenou zeleninou jako je brokolice nebo špenát.

Sami vidíte, že je to docela věda, a pokud berete více léků naráz, mohou být kombinace a kontraindikace ještě komplikovanější. Jde ale o vaše zdraví, takže byste prevenci neměli podceňovat.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button