Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

Co se stane s vaším tělem, když sníte jedno rajče denně?

Zdravé přínosy rajčat

Přečtěte si informace o mnoha způsobech, jak jíst více organických rajčat, což může zlepšit vaše zdraví, a možná budete chtít začít přidávat tyto červené drahokamy na všechno vaše jídlo.

1. Snižují hladinu cholesterolu a chrání srdce

Existuje živina v rajčatech nazývaném lykopen a tento malý kluk je už dlouho uznáván za své kardiovaskulární přínosy. Důsledné zahrnutí rajčat ve stravě také ukázalo, že snižuje hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi. To zabraňuje tomu, aby se hladina cholesterolu spojila s arteriálními stěnami, což může vést k mrtvici nebo infarktu.

2. Plná vitamínů a minerálů

Nejen, že rajčata jsou zaměřena na konkrétní onemocnění, ale také bojují proti mnoha chronickým chorobám a typům rakoviny. Lykopen, o kterém už jsme psali, je také dobrým lovcem volných radikálů, který eliminuje tyto mikroskopické hrozby pro vaše zdraví. Lykopen byl zvláště užitečný při ochraně před rakovinou prsu, prostaty, žaludku a jícnu.

Rajčata mají také vysoký obsah vitamínu C, což je rozhodující pro podporu vašeho imunitního systému a je to další klíčová složka při odstraňování volných radikálů z těla. Draslík a vitamíny A a K, které se nacházejí v rajčatech přispívají ke zdravému krevnímu oběhu, kromě již zmíněných výhod.

3. Ochrana před cigaretovým kouřem

Nitrosaminy jsou hlavním karcinogenním vedlejším produktem kouření cigaret a dvě kyseliny v rajčatech (kumarické a chlorogenní) pomáhají znovu bojovat s těmito karcinogeny. Vysoké množství vitaminu A v rajčatech dále pomáhá chránit vás před kouřem z cigaret a může vám poskytnout ochranu před rakovinou plic. Dokonce i když nejste kuřák, pokud žijete s kuřákem nebo pracujete v kouřové atmosféře, měli byste si být zvlášť jisti, že do vaší stravy přidáte více rajčat.

4. Zlepšují zrak

Stejný vitamín A, který může pomoci chránit vás před karcinogeny, pomáhá ochránit vaše oči a udržet je zdravé. Zvýšení vitamínu A může pomoci chránit oči před problémy, jako je katarakta a makulární degenerace.

5. Léčí trávicí onemocnění

Rajčata pomáhají vypořádat se jak s baterií, tak s blokovaným odpadem. To je způsobeno především vysokým obsahem vlákniny v rajčatech, což pomáhá ztuhnout věci, které je třeba zpevnit, a také podporovat trávicí svaly. Vedle léčby poruch trávení rajčata pomáhají odstranit škodlivé toxiny z těla díky vysokým dávkám mnoha vitamínů a minerálů.

6. Sníží hypertenzi

Studie naznačují, že konzumace rajčat denně může snížit hypertenzi a vysoký krevní tlak. Draslík je hlavní přísadou, která je zodpovědná za tento pozitivní účinek díky své schopnosti snížit napětí v cévách v celém těle. Zvýšením cirkulace bez stresu srdce, rajčata jsou schopná účinně řešit tento srdeční problém.

7. Diabetes

Studie zveřejněná v časopise Journal of the American Medical Association ukázala, že oxidační stresy diabetes typu 2 byly sníženy u jedinců, kteří denně konzumovali rajčata. Vzhledem k tomu, že rajčata jsou také nízkokalorická a obsahují jen velmi málo cukru, jedná se o zdravou svačinu pro diabetiky, která si poradí s hladinou cukru v krvi diabetiků.

8. Zdravá kůže

Rajčata jsou účinná při ochraně pokožky před poškozením souvisejícím se sluncem a jsou dobře respektováni kvůli schopnostem proti stárnutí. Rajčatová šťáva může být dokonce aplikována lokálně k řešení těžkých spálenin. Zejména díky lykopenu, při konzumaci rajčat konzistentně, si všimnete hladší, jasnější a čerstvější pokožku.

9. Ochrana před infekcí močových cest

Pokud jste někdy zažili infekci močových cest, víte, že nejsou zábavné a jsou velmi nepříjemné. Chcete-li snížit riziko, že se stanete oběťmi této infekce, stejně jako rakoviny močového měchýře, zvyšte příjem rajčat.

Doporučení

Doufejme, že nyní jsou zřejmé výhody konzumace organických rajčat. Pokud se budete snažit začlenit do vaší stravy byť jen jedno rajče denně, můžete se chránit před rakovinou, udržovat zdravou kůži, posilovat imunitní systém a regulovat trávicí trakt. Rajčata jsou také plná vitamínů a minerálů, které podporují vaše srdce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button