Přírodní léčbaZdravé tipy

10 důvodů, proč můžete mít špatný dech

Také nemáte rádi, když na vás někdo promluví nebo dýchne a nepříjemně mu páchne z úst? Hned vás napadne, že jde pravděpodobně o člověka, který té ústní hygieně asi moc nedá, neprovádí jí dostatečně, nebo ještě hůř, ani se o ní žádným způsobem nesnaží. Špatný dech je nepříjemný a mnohdy také velmi svazující, zejména ve společnosti lidí. Nemusí jít vždy jen o problémy s ústní hygienou.

Špatný dech se dá léčit

Zápach z úst neboli halitóza může mít hned několik příčin. Existují způsoby, jak je možno maskovat tento problém, kupujete si různé žvýkačky, bonbony nebo osvěžovače dechu. Tyto produkty však jen špatný dech zamaskují, ale nevyřeší jej. Musíte tak najít příčinu, proč tomu tak je a začít jí řešit.

Halitózu může způsobovat spoustu věcí. Dokonce i některé potraviny mohou mít vliv na halitózu. Můžete však také trpět nějakým více či méně vážným onemocněním. Jestliže i vás trápí špatný dech, může to mít jeden z deseti příčin špatného dechu. Jaké příčiny se mohou objevovat?

Špatná ústní hygiena

Špatná dentální hygiena je nejčastější příčinou nepříjemného dechu. Často jde o první známku špatné ústní hygieny, která dále může vést k dalším problémům se zuby či dásněmi. Jak tomuto problému zabránit? Stačí jen provádět správně a dostatečně ústní hygienu. To tedy znamená minimálně dvakrát denně čistit zuby. K tomu používat ústní vodu, mezizubní kartáčky. Nutností je také chodit pravidelně na preventivní prohlídku k zubnímu lékaři.

Dehydratace

Je jednou z dalších hlavních příčin špatného dechu. Nedostatek pitné vody znamená, že jídlo (a bakterie, které se v ústech objevují) jsou v ústech delší dobu. Rozmnožují se a tím pádem se zvětšuje zápach. Jak tedy proti tomu postupovat? Jednoduše pijte více vody. Pozor, důležité je opravdu pít vodu, ne sladké nápoje.

Dýchání chladného vzduchu

Čerstvý vzduch je pro vás a vaše tělo dobré, doporučuje se pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Co však úplně dobré není, je příliš chladný vzduch v zimě, protože vysušuje ústa. Během teplejších měsíců se zase objevuje pyl a další nečistoty. Konečným výsledkem může být špatný dech, který souvisí s chronicky suchými ústy nebo alergiemi. Neznamená to, že máte přestat cvičit venku či se pohybovat po venku, ale je dobré se nad časem, kterých v těchto měsících venku strávíte zamyslet.

Riziko onemocnění srdce

Nemoci dásní a srdeční onemocnění bývají úzce spojeny, přičemž gingivitida je včasným varovným signálem kardiovaskulárních problémů podle studie provedené the International & American Association for Dental Research. Jedním z hlavních příznaků tohoto onemocnění je právě špatný dech. Je nutno léčit onemocnění dásní, protože se tak může zlepšit zdraví vašeho srdce.

Máte streptokokovou infekci

Streptokok je bakteriální infekce, nikoliv virová, takže může způsobovat špatný dech. Také jiné sinusové infekce se mohou proměnit v bakteriální a mít vliv na zápach z úst. Pokud vám tedy páchne z úst, může za tím být i nějaká ta infekce.

Riziko předčasného porodu

Těhotné ženy by měly věnovat zvláštní pozornost zápachu z úst. Ženy s onemocněním dásní, často právě se zápachem z úst mají vyšší pravděpodobnost předčasného porodu. Mohou se narodit také děti s nízkou poporodní váhou. Tohle je důvod, proč je dobré dbát na dentální hygienu a dávat pozor na zápach z úst.

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy lidi spojují s velkou bolestí žaludku, problémy s jídlem nebo pálením žáhy. Možná se však může objevit další společný příznak onemocnění, tedy špatný dech. Helicobacter pylori je bakterie, o které je známo, že způsobují žaludeční vředy.

Nadváha

Univerzita v Tel Avivu poukázala na fakt, že nadváhu může signalizovat špatný dech. Vědci zjistili, že lidé s větší hmotností mohou mít špatný dech než ostatní jedinci.

Vysoká hladina cukru v krvi

Pravděpodobně se tohoto problému nemusíte obávat, pokud nemáte cukrovku 1. typu. Pokud je váš dech však cítit sladkou vůní, je dobré být ostražití. Můžete trpět diabetickou ketoacidózou, co je stav, který ohrožuje jedince, kteří trpí cukrovkou, obvykle prvního typu.

Nadměrné používání ústní vody

Ústní voda je další věcí, která může mít vliv na špatný dech. Tento problém ve skutečnosti může ještě zhoršit. Většina ústní vody umí dočasně ničit bakterie, což může znít velmi dobře, avšak může to mít vliv na zhoršení růstu špatných bakterií. Alkohol v ústní vodě může vysychat vaše ústa, což má vliv na špatný dech.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button