DetoxikaceZdravé tipy

Chcete letos zkusit „suchej únor“? Takhle se na něj připravíte

Suché únorové období nebo období na začátku roku přináší mnoho zdravotních výhod. Proto se do této iniciativy zapojuje stále více lidí – a možná se letos chcete zapojit i vy. Negativní účinky pití alkoholu jsou velmi rozsáhlé a nejsou vůči nim imunní ani mírní konzumenti. Zde se dozvíte, jak se na suchý únor připravit, aby vám přinesl maximum benefitů a zvládli jste jej bez potíží.

Co to znamená suchý únor?

Suchý režim znamená, že se na určitou dobu vzdáte alkoholu. Pochází z anglického „drying out“, což je hovorový výraz tradičně označující alkoholiky, kteří přestali pít. Pokud nepijete často, přestat pít alkohol na měsíc pravděpodobně není velký problém. Pokud je však konzumace alkoholu pravidelnější součástí vašeho života, je dobré si před začátkem připravit nějaké strategie. Zde je 10 nejlepších tipů, jak se připravit na suchý měsíc:

1. Připravte si vysvětlení

Pokud pravidelně každý týden popíjíte se svými spolupracovníky, budou se pravděpodobně divit, proč se nezúčastňujete jako obvykle. Někteří na vás možná budou dokonce tlačit, abyste se napili. Připravte si proto včas své důvody a vysvětlení, proč nepijete, abyste vše zvládli odůvodnit a vyhnuli se nepříjemnému nátlaku, kterému se dá snadno podlehnout.

2. Mějte k dispozici alternativy

Pokud se budete i nadále pohybovat v prostředí, kde je alkohol k dispozici, a je vám nepříjemné říkat lidem, že nepijete, mějte záložní plán. Popíjení limonády nebo nealko piva je dobrou variantou, která vám pomůže zapadnout do davu a zároveň zůstat bez alkoholu. Nebo vyzkoušejte lahodný nealkoholický koktejl.

3. Získejte podporu

Být jediným střízlivým člověkem v okolí může být těžké. Oslovte své přátele, rodinu a spolupracovníky a zjistěte, zda by se s vámi někdo nechtěl zúčastnit suchého měsíce.

4. Změňte svůj rozvrh

Pokud jste zvyklí dát si večer skleničku vína, spouštěče z prostředí vás mohou tlačit do starých vzorců. Přerušte veškeré asociace tím, že změníte svůj rozvrh. Zajděte si na nějaký kurz, projděte se nebo si místo toho vyberte nějaký koníček, kterým vyplníte tento čas.

5. Nenechávejte doma alkohol

Pokud pijete sami, může být přítomnost alkoholu v domě lákavá. Přestaňte kupovat alkohol v předstihu před začátkem suchého měsíce a odstraňte ho ještě předtím, než začnete.

6. Rozšiřte si obzory

Pokud má vaše společenská skupina tendenci scházet se u skleničky, navrhněte místo toho jinou aktivitu, kterou si společně užijete. Návštěva únikové místnosti, jízda na bruslích nebo dokonce výtvarný kurz se mohou ukázat jako zábavnější variantou než posedávat u piva.

7. Sledujte své pokroky

Vzdát se alkoholu na celý měsíc je velká věc! Zkuste si psát deník a sledovat své pokroky. Zapisování toho, jak se denně cítíte, vám může pomoci lépe si uvědomit pozitivní fyziologické a psychologické účinky eliminace alkoholu. Navíc budete mít vizuální připomínku svého úspěchu.

8. Plánujte dopředu

Pokud si myslíte, že přechod na bude náročný, zjistěte si předtím, než začnete, jaké jsou podpůrné prostředky. Vytvořte si seznam oblíbených aktivit nebo lidí, kteří vás podpoří, a na které se můžete obrátit, pokud pocítíte, že vás přepadá chuť na alkohol. Sledování komediálního seriálu, zavolání mamince nebo uspořádání party může být tím správným rozptýlením, které potřebujete k obnovení své energie a motivace.

9. Oslavte svůj úspěch

Vzdát se alkoholu na 28 dní – nebo déle – může být opravdu náročné. Rozdělte si měsíc na menší části a oslavte každý milník. Můžete si koupit malý dárek nebo si dopřát lahodnou pochoutku, abyste ocenili své úspěchy.

10. Nešetřete na péči o sebe

Alkohol je běžným způsobem, jak se vypořádat se stresem. Místo toho, abyste sáhli po skleničce, zkuste lekci jógy nebo meditace. Dbejte také na to, abyste dostatečně spali a jedli vyváženou stravu. Čím zdravěji se budete cítit, tím snazší bude celý proces.

Co se děje s vaším tělem během suchého měsíce?

Pokud pijete zřídka nebo s mírou, přechod na sucho pravděpodobně nezpůsobí mnoho znatelných změn. Pokud je však vaše pití spíše častější, můžete pocítit některé významné účinky.

Ne vždy se to dá předvídat, ale pokud pijete pravidelně, můžete během suchého měsíce pociťovat abstinenční příznaky. Alkohol působí na nervový systém tlumivě a abstinenční příznaky obvykle způsobí, že se kyvadlo vychýlí na druhou stranu. V důsledku toho může ukončení pití zpočátku vyvolat příznaky, jako je například úzkost. Možné jsou i další poruchy nálady, které mohou zahrnovat podrážděnost, agitovanost a depresi. U těžkých pijáků mohou být fyzické účinky ještě závažnější, včetně třesu, zvýšeného krevního tlaku, nadměrného pocení a zrychleného srdečního tepu.

Bez ohledu na to, zda pijete hodně nebo mírněji, je nespavost po ukončení pití běžnou záležitostí a může způsobit řadu obtíží. Spánek je pro vaše zdraví klíčový a jeho nedostatek může hrát roli při recidivě. Je však třeba poznamenat, že 75 % aktivních pijáků také trpí nespavostí. Pokud máte potíže s usínáním a udržením se ve spánku, možná byste měli zvážit návštěvu lékaře nebo specialisty na spánek.

Vyplatí se vzdát se alkoholu jen na měsíc?

Ano, rozhodně ano. Alkohol mění střevní mikroflóru, což vede k zánětům a potlačuje imunitní systém, takže silní pijáci jsou často nemocní. Přestat pít může pomoci obnovit rovnováhu vašeho vnitřního mikrobiomu a dát vašemu imunitnímu systému šanci, aby se znovu optimálně nastartoval. To snižuje pravděpodobnost, že onemocníte a vede to k celkově lepšímu zdraví. Pravděpodobně se budete cítit bdělejší, lépe se soustředit, budete mít hlubší spánek a lepší pleť.

Jaké jsou výhody této výzvy?

Možná si myslíte, že přestat pít na měsíc má jen málo výhod, ale ve skutečnosti to může vést k silné změně. Přehodnocení vašeho vztahu k alkoholu vám může dát pocit vlastní iniciativy a schopnosti zvládat každodenní potíže bez „pomoci“ alkoholu. Může to mít také dominový efekt, který vás inspiruje ke zdravějším rozhodnutím i v jiných oblastech vašeho života. Kromě toho však může přinést i skutečné fyziologické výhody. Zejména pak zaručené zlepšení stavu vašich jater a dalších životně důležitých orgánů.

Kromě toho je téměř zaručené, že díky abstinenci ušetříte peníze. Alkohol je drahá záležitost, zejména pak, pokud jste zvyklí pít hlavně v restauracích a barech. Ušetřené peníze můžete investovat do svého zdraví nebo vzdělávání. V neposlední řadě pak eliminace alkoholu vede obvykle také k redukci hmotnosti – a to téměř bez dalšího snažení.

ZDROJ: https://www.getmaple.ca/blog/2022/02/14/10-tips-to-prepare-for-a-dry-month/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mahrael Boutros: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relaxace-alkohol-piti-1287549/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button