Péče o těloZdravé tipy

I děti mohou trpět poruchami spánku. Odhalit je musíte vy

Poruchy spánkového cyklu se netýkají jen přepracovaných a starých lidí. Dnes jimi trpí kdekdo a výjimkou nejsou ani malé děti. Problém ale je, že malé dítě nepozná, že trpí nějakým problémem. Neví, jak by jeho tělo mělo správně fungovat, a proto je to na vás, rodičích, rozpoznat, že něco není v pořádku.

Ne vždy je to jednoduché. Zvlášť tehdy, pokud má dítě již svůj vlastní pokoj. Poté jen stěží zjistíte, zda v noci opravdu spí, nebo dělá něco úplně jiného. A málokteré dítě se k tomu přizná – má většinou strach, že by dostalo vyhubováno, protože dobře ví, že v noci se má spát. Často to ale není otázka poslušnosti – dítě prostě spát nemůže, a tak čas využívá dle svého.

Tyto varovné signály by vám měly pomoci odhalit, že něco není v pořádku. Pokud se tyto symptomy začnou u dítěte objevovat, je dobré zaměřit se na jeho spaní, zjistit si více o tom, jak se mu spí, zda se mu zdají sny atd. A v případě, že stavy přetrvávají, je to určitě rozumný důvod pro návštěvu lékaře.

Ospalost během dne

Každý se může občas špatně vyspat a během dne bude pořád zívat a nad každou činností usínat. To se může stát i vašemu dítěti. Více ospalé bude také tehdy, pokud jej něco nebaví. Jestliže ale registrujete neustálou ospalost, únavu a zívání, zřejmě vaše dítě nespí tak, jak by mělo. Zpozorněte zvlášť tehdy, když si dítě skutečně nemůže pomoci a usíná vsedě i vestoje a nedokáže udržet oči otevřené.

Noční můry

Zlý sen se zdá občas většině lidí, určitě i vám. Sny jsou často odrazem věcí, které prožívá v reálném životě, a tak se mohou častěji objevovat ve chvílích většího stresu a vypětí. I vašemu dítěti se nějaký zlý sen čas od času bude zdát a může to pro něj být důvod, proč po zbytek noci strachem oka nezamhouří. Je-li to výjimečné, není nutné se znepokojovat. Pravidelné noční můry ale bývají příznakem vážnějších potíží, které mohou snadno ovlivňovat kvalitu spánku.

Chrápání

Chrápání nebývá pro děti úplně typické. Většinou se objevuje až v pozdějším věku, ale občas se to může stát i u malých dětí. Samo o sobě nemusí být chrápání problém, a zvlášť pokud se objeví během chřipky či nachlazení, je to jasný projev zablokovaných dýchacích cest. To se dá snadno řešit kapkami do nosu. Je-li ale chrápání bez zjevné příčiny, může to ukazovat na větší problémy jako jsou různé infekce, zvětšená sliznice nebo nosní mandle. Je-li chrápání časté, je lepší nechat dítě vyšetřit odborníkem, který vyloučí nebo potvrdí diagnózu.

Pomočování

Malé děti (do pěti let) se teprve učí ovládat močové svěrače během spánku. Pokud se tedy jim přihodí čas od času „nehoda“, je to normální a v žádném případě by kvůli tomu neměly být vystavovány posměchu nebo trestu. Starší dšti by však tento návyk již měly mít zvládnutý. Stane-li se, že se znenadání začnou v noci pomočovat, a to i několikrát do týdne, je to problém, se kterým je vhodné zajít za odborníkem. Nezřídka je na vině právě spánková porucha nebo jiný problém psychického původu. V každém případě se ale snažte být k dítěti mimořádně shovívaví a citliví, i pro něj samotné je to nepříjemná a trapná situace.

Náměsíčnost

Tu nejčastěji odhalíte tak, že uvidíte dítě v noci chodit v polospánku po bytě či domě. Je to nebezpečné nejen proto, že se jedná o spánkovou poruchu, ale také proto, že v takovém stavu si dítě může snadno ublížit, spadnout ze schodů nebo dokonce odejít z domu. Raději se tedy obraťte na lékaře, který vám pomůže odhalit příčinu a navrhne vhodnou terapii.

V každém případě se vyplatí sledovat, jak vaše dítě spí, zda není unavené a zda se mu příliš často nezdají špatné sny. Dětská psychika může být velice snadno narušena, a to se snadno projeví právě na spánku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button