Jídlo a stravováníNávod

Čokoládový pudink trochu jinak – zdravě a vegansky!

Není nic tak uspokojivého, jako moučník k snídani. Pravděpodobně nedáte dopustit na svou ranní koblihu, ze které padá moučkový cukr jak sníh o Vánocích a ze které teče lahodná marmeláda. Vaše snídaně však může být nejen lahodná, ale i mnohem zdravější, a v tu chvíli přicházíme na řadu my a představujeme vám veganský avokádový čokoládový pudink! Ano, zní to možná trošku zvláštně, ale avokádo se smíchá do velice hustého a krémového pudinku. Takto má pudink stejnou konzistenci jako jakýkoli jiný pudink z prášku, jen bez všech těch nezdravých ingrediencí.

Pokud si představuje čokoládové guacamole, zkuste to znovu. Čokoládový pudink z avokáda je sametově jemný, velmi čokoládový, a jenom trochu sladký. Navíc na rozdíl od mnoha jiných sladkých snídaní, které mohou být nacpané umělými sladidly, tento pudink je opravdu zcela vyroben z ingrediencí, které se považují za nutriční.

Je důležité, abyste v tomto receptu použili zralá krémová avokáda. Možná máte obavy z velkého množství tuků, které avokáda obsahují, ale bez obav. Toto je ‚dobrý‘ druh tuků. Takový ten, který udrží vaše tělo syté a váš mozek bystrý. A právě tímto musíte začínat váš den!

Jak na to

Rozpulte tři zralá avokáda a zbavte je pecky (Nejlepší způsob je avokáda naříznout po celé délce, chytit obě půlky a každou točit na jinou stranu. Tímto se avokáda rozevře na dvě půlky, poté už jen stačí zarazit nůž do pecky a jednoduše jí sklepnout do koše.). Okrojte všechna suchá nebo hnědá místa – trochu hnědé je v pořádku – a vydlabejte dužinu do mixéru nebo kuchyňského robota. Přidejte 1/3 hrnku neslazeného kakaového prášku, ½ čajové lžičky skořice, ¼ lžičky jemné mořské soli. Dále přidejte 3 polévkové lžíce neslazeného kešu mléka (každý druh neslazeného rostlinného mléka e vhodný, jenom mléko z kešu je jemné a krémové, díky čemuž se skvěle hodí zrovna do tohoto receptu), ½ lžičky vanilkového extraktu, a 3 lžíce javorového sirupu. Pro menší říz můžete přidat kajenský pepř. Pro bohatší oříškovou příchuť (a pro více bílkovin) přidejte 2 lžíce neslazeného burákového, mandlového másla nebo másla se slunečnicových semínek. Ingredience rozmixujte, dokud nebude směs zcela hladká, okolo 40 sekund. Zastavujte, abyste mohli setřít dolů okraje nádoby (učiňte alespoň jednou).

Směs ochutnejte a podle chuti přidejte ještě trochu javorového sirupu nebo soli, pokud to bude potřeba. Pokud se vám zdá pudink příliš hustý, přidejte další lžíci kešu mléka a znovu promíchejte.

Ihned podávejte (tento recept vyjde na 2-4 porce, záleží, jak moc budete hladoví), s lžící kokosové šlehačky.  Pokud neplánujete sníst pudink ihned, dejte ho do misky a přikryjte plastovou fólií – tu položte přímo na povrchu pudinku, abyste se ujistili, že nevznikne žádný škraloup. Skladujte v lednici a snězte během 24 hodin. Opravdu se tím řiďte, protože avokádo moc dlouho nevydrží a zašlý čokoládový avokádový pudink není něco, co byste chtěli ochutnat!

Nyní už jen stačí popřát dobrou chuť a pusťte se do toho!

Podívejte se na další chutné veganské recepty zde.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button