Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Deprese – tyto esenciální oleje je pomáhají mírnit

Deprese jsou velmi nepříjemné. Mohou se objevovat takřka u každého a mnohdy je lidé buďto nepoznají, nebo je jednoduše neřeší. Jen v Americe postihují deprese přibližně jednoho z deseti. A až 80% těchto lidí své problémy neřeší a nedostává se jim řádné péče. Úzkosti, deprese a stres se podepisují na lidském zdraví v mnoha případech.

Deprese a léky?

Jdete-li k lékaři, obvykle vám předepíše léky na deprese, protože to je jedno z nejčastějších řešení. Tyto léky určitě mohou pomoci, jen nejsou vhodné pro všechny. Vyzkoušet můžete například meditace, jógu nebo aromaterapie. Je to velmi dobrý a hodně uznávaná metoda. Stačí jen použít ty správné esenciální oleje a je v podstatě hotovo. Můžete aromaterapie využít jako hlavní nebo doplňkovou léčbu.

Co je to aromaterapie?

Aromaterapie využívá k léčbě éterické oleje, které pomohou ulevit od úzkosti. Právě éterické oleje jsou extrahovány z různých částí rostlin a následně jsou destilovány. Vysoce koncentrované oleje mohou být přímo nebo nepřímo inhalovány či aplikovány na pokožku skrz masáže, krémy nebo koupelové soli. Aromaterapie spočívá ve stimulování receptorů v nosu a to skrz vůně.

Tyto receptory posílají skrz nervový systém zprávy do mozku, konkrétně do limbického systému, která ovládá základní emoce a vzpomínky. Některé vůně vám mohou připomenout pozitivní vzpomínky, vyvolat různé emoční reakce. Lidé trpící anosmií (ztráta schopnosti vnímat čichové vjemy) mohou častěji upadat do depresí. Také lidé s těžkou depresí často vykazují sníženou citlivost na vůně a další zápachy.

Uklidňující esenciální oleje

Mnohé léky proti depresi a úzkosti mohou způsobovat závislost. Dnes už však existují léky, které jsou na jiné bázi, a když je lékař správně nadávkuje, pak problémy nehrozí. Pokud však nejste příznivci antidepresiv, můžete vyzkoušet aromaterapii. Stačí si pořídit difuzér nebo jednoduše aromalampu a máte hotovo! Jaké esenciální oleje využít pro zmírnění deprese?

Levandule

Levandule je jedním z nejoblíbenějších esenciálních olejů pro úzkost. Je hojně využívám pro předměty osobní péče jako například mýdla, pleťové vody, koupelové výrobky, masážní oleje a podobně. Jde především o skvělé uklidňující schopnosti. U levandule bylo zjištěno, že má vliv na úzkosti. Je skvělé antidepresivum, pomáhá stabilizovat nálady, má sedativní vlastnosti. Používá se také při léčbě bolesti. Studie z roku 2007 ukázala, že levandulová aromaterapie snižuje kortizol, který hraje roli v reakci těla na stres.

Bergamot

Ovoce podobné pomeranči roste v Itálii. K jídlu je údajně příliš hořké, ale jeho kůra se využívá pro tvorbu bergamotového oleje. Autoři studie z Taiwanu bergamot podávali učitelům základních škol, kteří pracují pod značným stresem. Výsledky ukázaly, že došlo k významnému poklesu krevního tlaku, srdeční frekvence.

Šalvěj

Jde o jednu ze základních bylin v evropské kuchyni. Má skvělou dřevitou chuť a vůni, ale také má antidepresivní účinky. Studie z roku 2013 naznačila, že esenciální olej z šalvěje může být užitečný při snižování stresů u pacientů při urodynamickém vyšetření (vyšetření dolních močových cest). Šalvěj může být těžké najít v klasických obchodech se zdravou výživou, ale můžete si jej snadno objednat na internetu.

Bazalka

Bazalka není jen bylinka, která se využívá v italské kuchyni, ale má také skutečné zdravotní výhody. Je jedním z nejlepších esenciálních olejů pro úzkost. Studie zjistila, že 500 mg čerstvé bazalky užívané dvakrát denně po jídle snižuje stres, úzkost a depresi. Bazalka může také zlepšovat bolesti hlavy nebo problémy se žaludkem.

Geranium

Jde o, na první pohled jednoduchou, rostlinu, která pomáhá bojovat s vysokým krevním tlakem. Aromaterapie esenciálního oleje z gerania je ve skutečnosti efektivní a neinvazivní nástroj, který je možno využít u žen během první fáze porodu.

Sweet orange

Neboli sladký pomeranč má krásnou vůni, pomáhá pacientům s depresemi. Jedna ze studií byla provedena ve Vídni a testovala olej na zubních klinikách. Výsledkem bylo snížení úzkosti a zlepšení nálady u všech zúčastněných pacientů.

Ylang Ylang

Je účinný proti vysokému krevnímu tlaku, rychlému srdečnímu tepu, nespavosti, depresi, stresu a úzkosti. Může dokonce bojovat proti impotenci, což jistě souvisí se strachem.

Santalové dřevo

Santalové dřevo může pomoci – zvyšuje bdělost, zvládá úzkost, podporuje hojení ran, chrání pokožku před rakovinou kůže a podobně. Studie ze čtyř zemí zjistily, že jako topická aplikace santalového esenciálního oleje může pomoci snížit úzkost u pacientů, kteří podstupují paliativní péči.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button