OstatníZdravé tipy

Vše, co potřebujete vědět o Ebole

Vše začalo v březnu s několika málo případy, které byly hlášeny v Guineji. Od té doby se počet zvýšil na 909 potvrzených případů a 414 pravděpodobných. Další podezřelé případy, se nachází v Sierra Leone, Libérii a Nigérii. Současné snahy vedou k omezení viru v oblastech, kde se nachází a nalezení řešení. Hlavním problémem nemoci je neschopnost v čas identifikovat problém. Nemoc se totiž projevuje v rozmezí 2 až 21 dnů.

Rozšířit nemoc může jedna jediná osoba, která bude cestovat na palubě mezinárodního letadla. Proto se plno západních zemí bojí. Vše není tak hrozné, jak vypadá. Aby došlo k šíření nemoci je zapotřebí přijít do styku s tělesnými tekutinami infikované osoby.

Proč je tak velký strach z Eboly?

Podle lékařů je to jedna z nejsmrtelnějších nemocí na světě. Úmrtnost je asi 90%, kterou lze snížit zhruba o 55% díky včasnému odhalení. Na světě existuje asi pět typů Eboly a ta nejsmrtelnější byla identifikována v Kongu. Současná epidemie pochází právě z této nejvíce smrtelné hrozby.

Co je Ebola a jaké jsou příznaky

EboleVirus Ebola způsobuje krvácivé horečky, které jsou složené ze skupiny virů a napadají více orgánů v těle. Nemoc doprovází časté krvácení. Nemoc je pojmenována podle řeky Ebola, kde byla choroba poprvé objevena v roce 1976. Mezi první příznaky patří horečka, pocit slabosti, bolest svalů, bolest hlavy a bolest v krku. K těmto příznakům může dojít po infekci v rozmezí dvou až 21 dní. Často se stává, že jsou tyto symptomy nesprávně považovány za příznaky malárie, meningitidy nebo horečky.

Nakažení lidé mají zarudlou kůži, oči, cítí bolest na hrudi, mají potíže s dýcháním, polykáním a škytají. Následně se nemoc rozvine a přináší zvracení, průjem, ledvinové či jaterní problémy a někdy i vnitřní krvácení. Její 100% identifikace je velmi náročná a nemoc může být potvrzena až po pěti laboratorních testech.

Léčba viru Ebola

Neexistuje žádná specifická léčba tohoto onemocnění. Pacienti jsou izolováni od okolního světa. Udržuje se jim hladina tekutin v těle, kontroluje stav kyslíku, krevního tlaku a jsou podávány léky na potlačení šíření infekce. Infikovaným je doporučováno nosit nepropustné rukavice, oblečení a ochranu obličeje, aby nedošlo k dalšímu šíření.

Jak se Ebola šíří

Světová zdravotnická organizace předpokládá, že hlavním přenašečem Eboly jsou netopýři, kteří ji přenáší na další zvířata. Člověk se nakazí v případě, že je v kontaktu s tělesnými tekutinami infikovaných zvířat nebo lidí. Virus může přežít i několik dní v tekutém stavu mimo infikovaný organismus. Přesto může být zabit pomocí tepla, přímým slunečním svitem, chlorem nebo mýdlem. Nejčastěji se Ebola šíří v místech, kde jsou špatné hygienické podmínky, špinavá voda a nelze zabránit infekci z nedostatku vybavení a možností.

Co lze udělat, aby se zabránilo šíření Eboly?

Hlavní možností je izolace potencionálních nakažených a pacientů s potvrzenou Ebolou. Následně je nejlepší uzavřít hranice se sousedními zeměmi, jako to udělala Libérie. Velmi prospěšné jsou i testovací body, které byly zavedeny na několika místech v posledních případech. Zvýšenou pozornost by měla být věnována všem lidem, kteří cestují do západní Afriky nebo se z ní právě vrátili.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button