DetoxikaceZdravé tipy

Nezůstávejte v toxickém vztahu. Je čas jít dál

Láska je vůbec nejsilnější emocí, kterou my, lidé, můžeme cítit. Vyžaduje velké vynaložení sil, času a energie. Udržet kvalitní a dlouhodobý vztah může být docela fuška. Je to jednoduše běh na dlouhou trať, kdy v podstatě nikdy není čas na odpočinek, ale stále je třeba neúnavně budovat, zlepšovat a pracovat.

Dobrou zprávou ale je, že pokud budete toto úsilí zodpovědně vynakládat, vrátí se vám to mnohonásobně, tedy alespoň ve většině případů. Někdy totiž i veškerá vaše snaha a dobré vůle nestačí. Ve chvíli, kdy se vaše snahy nijak nezúročují, a naopak se vám vrací jen bolest, zklamání a nevděk, pak se pravděpodobně nacházíte v toxickém vztahu.

Toxický vztah má to riziko, že se jej obtížně opouští, ale pokud to neuděláte, v podstatě si sami ubližujete. Setrvávání v takovém vztahu může poškodit vaše celkové psychické i fyzické zdraví. Všechny vztahy mají své dobré a špatné časy, ale když se to dobré zcela vytratilo, pak je načase jít dál.

Podívejme se na několik typických příznaků toxických vztahů. Třeba objevíte, že i u vás není vše v pořádku.

Hra na vinu

Máte pocit, že všechno, ale úplně všechno, je vaše vina? Ať už se pokazí cokoliv, je to vždy váš problém a vy jej musíte řešit? To je první příznak, že ve vztahu něco nefunguje. Ať už se stalo cokoliv, vždy nesou vinu oba dva. Někdo možná více, jiný méně, ale není to důvod, abyste už pro vždy byli jediným viníkem za všechno. Ve vztahu se musí odpouštět a zapomínat a pokud se to u vás dvou neděje, je to nutná cesta vedoucí ke konci.

Pořád špatný den

Každý den má své problémy i své radosti. Pokud už se ale nějakou dobu cítíte pořád špatně, nic vás netěší a ráno i večer jste pořád stejně podráždění, pak je vhodné zamyslet se nad příčinou. Je za tím vším vaše práce, rodinné problémy, nemoc nebo je to váš vztah? Váš partner by pro vás přesně v těchto chvílích měl být jistou kotvou a posilou. Pokud to tak není, je načas si o tom promluvit. Máte na pomoc a podporu plné právo a pokud vám to vaše polovička není ochotna dát, je třeba zvážit, zda není načase jít o dům dál.

Dva hráči

Kdy naposledy jste dělali něco s partnerem společně? Chodíte spolu do kina, divadla, sportovat? Pokud si nemůžete vzpomenout a máte pocit, že si spíš každý jdete svou cestou, je to jasný znak, že už se vzájemně nepotřebujete. Víte, co váš partner dělá, čím žije? Zajímá se o vaše problémy a radosti? Ve chvíli, kdy si každý řešíte své věci a pomalu nevíte, co druhý dělá, nemá smysl pokračovat ve vztahu bez perspektivy.

Hádky

Hádky jsou ve vztahu zcela normální. Je to způsob, jakým vyjadřujeme naše emoce, jak čistíme vzduch, jak ventilujeme rozčarování atd. V závislosti na vaší povaze se můžete hádat více či méně často, ale ve chvíli, kdy vždy dojde ke smíření a odpuštění, není třeba se znepokojovat. Jiná situace ale je, když hádky končí tichem, naštváním, uražením nebo vyhrožováním. Pokud hádka nevede k řešení, je to jen jedovaté vylévání emocí, které je sobecké a nekonstruktivní.

Ne neznamená ne

V jakémkoliv vztahu mají oba partneři právo říct, že něco nějak nechtějí. Pro druhého to může být nepochopitelné nebo bolestivé, ale pokud chce vztah udržet, musí se naučit respektovat potřeby toho druhého. Když ale vaše „ne“ neznamená to, co říkáte, je to vážný problém. Pokud partner ignoruje vaše jasná slova, pak mu na vás nezáleží. Je na místě přehodnotit směřování vašeho vztahu.

Násilí

Pokud se ve vztahu objeví násilí, je to jasná stopka. Člověk, který se neumí ovládat, musí dospět, než bude připraven na vážný vztah. Nikdy násilí netolerujte ani neomlouvejte. Je potřeba se vůči tomu zcela jasně a jednou pro vždy vymezit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button