Péče o těloZdravé tipy

Jak odlišit migrénu od běžné bolesti hlavy? Rozdíl je značný

Do našeho běžného jazyka se pro bolest hlavy vžilo všeobecné označení migréna. Řada lidí, které prostě z důvodu špatného spánku nebo dehydratace pobolívá hlava, se vyjádří tak, že „mají migrénu“. Mezi obyčejnou bolestí hlavy, která každého z nás čas od času postihne, a skutečnou migrénou je ale velký rozdíl.

Pokud jste se s migrénou již někdy v minulosti setkali, pak vám pravděpodobně nebude činit problémy odlišit od sebe obyčejnou bolest a migrénu. Jestliže ale ne, jen stěží poznáte, jaké má migréna přesné projevy a kdy už je potřeba začít uvažovat o návštěvě lékaře. 

Rozdíl mezi těmito dvěma diagnózami je přitom i fyziologický. Běžné bolesti hlavy se často projevují v oblasti svalů hlavy nebo v oblasti čela, zatímco migréna se odehrává přímo v samotném mozku. Jen pocitově to ale člověk nemusí být schopný rozlišit. Existují nicméně určité příznaky, které vám mohou napovědět a pomoci vám odhalit, zda mají vaše potíže vážnější charakter, který si žádá odborný zásah.

Zaměřte se na centrum bolesti

Při běžné bolesti hlavy většina lidí popisuje bolest, jako by jejich hlava byla celá pod tlakem, bolest většinou nedokážou přesněji lokalizovat, případně se v průběhu času mění. Bolest může být slabší i intenzivní, protože jen síla bolesti není sama o sobě ukazatelem toho, zda jde o migrénu, nebo nikoliv. Migrénu většinou pociťujeme jako pulzující bolest na jedné straně hlavy.

Komplikace při běžných činnostech

Při migréně také většina pacientů popisuje skutečně závažné ztížené běžných povinností. I při silné bolesti hlavy může být obtížnější soustředit se na práci, ale u migrény je to takřka nemožné, protože vás často také bolí oči nebo máte rozostřené vidění. Dále se často objevují i doprovodné symptomy, jako je nevolnost a celkový útlum organismu.

Migrény mohou trvat celé dny

Migrény obvykle trvají od čtyř do 72 hodin. Přitom běžná bolest hlavy málokdy trvá déle než půl dne. Pokud tedy například jdete s bolavou hlavou spát a do rána bolest neustoupila, lze předpokládat, že se skutečně jedná o migrénu. Při migrénách se také nezřídka dostavují závratě. V neposlední řadě také migrénu snadno poznáte podle toho, že na ni nezabírají žádné volně dostupné léky. Pokud si vezmete ibalgin, ale bolest neustoupí, je rozhodně na místě uvažovat v tomto případě o migréně.

Rozšířený problém

Migrénami podle statistik trpí okolo 15 % světové populace. Většina pacientů kromě bolesti hlavy popisuje i další příznaky jako je citlivost vůči světlu, zvuku i vůním, zvracení, nechutenství apod. Příčina migrén není zcela známá a většina odborníků se domnívá, že má často velmi individuální důvody. Dá se ale předpokládat, že náchylnost k migrénám je dána také geneticky a určitý vliv mají změny v nervových přenosech.

Bylo také odhaleno, že k migrénám mají větší sklon ženy, na vině budou nejspíše hormony, které bývají zejména v pubertě, ale i po celou dobu až do přechodu u žen často rozbouřené a nestabilní.

Spouštěče

Věří se, že migrénám se dá účinně zabránit tak, že se budeme vyhýbat typickým spouštěčům bolesti. Patří k nim změny hormonů, stres, silné stimuly jako hlasité zvuky nebo některá jídla či pachy… Každá pacient má však své nesilnější spouštěče různé a musí si tedy sám vysledovat, co jeho potíže nejčastěji vyvolává.

Existuje léčba?

Pokud máte podezření na migrénu, každopádně byste měli konzultovat situaci se svým lékařem. Pokud jsou bolesti velmi nepříjemné, lékař často předepisuje silnější léky, které ale samozřejmě neposkytují řešení, nicméně přináší kýženou úlevu. Dále se doporučuje častěji odpočívat, v případě ataky migrény se uzavřít do tiché a temné místnosti a počkat, až bolest odezní. Jen málokdo si ale něco takového může v běžném životě dovolit, a proto drtivá většina pacientů sahá po lécích. Některým lidem pomáhá změna jídelníčku a časté cvičení. Léčba je ale vždy velmi individuální a s nejistými výsledky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button