Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Máte bílé skvrny na nehtech? Nedostatek vápníku za nimi nestojí

S tímto problémem se potká velká spousta z nás. Je to zdánlivě malý estetický problém, ale možná znamená i něco jiného, než si myslíme. Řeč je o bílých skvrnách na nehtech. Ty se mohou čas od času objevit, různě se posouvají, mění a nakonec je ustřihneme a jsou pryč – tedy do té doby, než se objeví nějaké nové. Možná vás vůbec netrápí, ale víte vůbec, jaká je opravdová příčina těchto bílých skvrn?

Nedostatek vápníku?

Pokud jste se někdy na tyto skvrny ptali svých rodičů, pak vás pravděpodobně ubezpečili o tom, že jde o nedostatek vápníku a musíte jíst více mléka nebo sýrů. Podle nich by se tyto bílé skvrny měly dát vyléčit právě vyšším příjmem vápníku. Jestli to ale fungovalo nebo spíše ne, to už jsme se častokrát ani nedozvěděli, protože nehty prostě odrostly a skvrny byly pryč. Zda vlivem konzumace mléka nebo něčím jiným, to už se nedalo určit.

Skutečná příčina

Bělavé skvrny, které mohou čas od času zdobit i vaše nehty, by vás dnes již určitě nijak nepřekvapily. Odborně se jim říká leukonychia punctata a vyskytují se v každém věku, nejsou ani závislé na ročním období, ani na pohlaví. Vlastně se objevují u téměř každého jedince, takže rozhodně není třeba panikařit, pokud něco takového na svých nehtech objevíte.

Také příčina je víceméně objasněná – rozhodně ale nejde o nedostatek vápníku, jak se dříve věřilo. Ve skutečnosti jsou bílé skvrny nejčastěji způsobeny vnějšími mikrotraumaty nebo kousáním nehtů. Objevit se mohou například, pokud se udeříte do nehtu nebo si skřípnete prst do dveří. Jelikož růst nehtů je pomalý, může se následek takového malého poranění projevit daleko později, třeba až po několika týdnech. Nehet se totiž může poničit již v lůžku a trvá, než vyroste tak, abyste bílou skvrnu mohli vidět. Samozřejmě nejde o nic vážného, čas od času se s nimi setká prakticky každý a vlastně se nedá dělat nic jiného, než prostě počkat, až odrostou.

A co minerální látky a vitamíny?

Některé studie dříve tvrdily, že bílé skvrny by mohly mít souvislost s nedostatkem některých minerálů (především zinku nebo vápníku), dnes se ale ví, že se jistě nebude jednat o dominantní příčinu vzniku bílých skvrnek. Stále však platí, že některé minerální látky skutečně zásadně ovlivňují správný růst nehtů i jejich dobrý stav. Takže pokud jim chcete zajistit potřebné živiny, dbejte na dostatečnou konzumaci potravin s vysokým podílem selenu a zinku. Pak budete mít nehty nejen zdravé, ale také rychle porostou, nebudou se lámat a budou vždy vypadat hezky a upraveně.

Kde získáte selen a zinek?

Selen je možné najít ve velkém množství zejména v para ořeších, kde denní dávku získáte již jedním kusem ořechu. Z dalších zdrojů může být zajímavé vepřové maso, vaječný žloutek nebo některé ryby, zejména pak tuňák.

Zinek se zase ve velkém vyskytuje v ústřicích, ale mezi další zajímavé zdroje patří například různé druhy ořechů, játra nebo ovesné vločky.

Samozřejmě je možné pomoci si i různými suplementy, zejména pak tehdy, pokud máte některá dietní omezení, která vám neumožňují jíst potraviny s obsahem těchto látek. Vybírejte ale vždy kvalitní suplementy. U zinku dbejte na kvalitní formu (nejlepší jsou organické formy jako citrát nebo bisglycinát), u selenu si je dobré myslet i na možné předávkování, protože selen ve vysokých dávkách je pro tělo toxický, takže vždy pečlivě dodržujte předepsané dávkování a neriskujte. O používání přípravků se vždy poraďte s lékařem, pokud berete nějaké léky na předpis.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/white-spots-on-nails

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Andrea Piacquadio ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button