Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

Rýže – plodina, která živí více než polovinu světové populace a jejích 11 neuvěřitelných vlastností pro naše zdraví

Zdravotní výhody rýže zahrnují její schopnost poskytovat okamžitou energii, regulovat a zlepšovat pohyby střev, stabilizovat hladinu cukru v krvi a zpomalit proces stárnutí. Rovněž hraje roli při poskytování vitamínu B1 lidskému tělu.

Mezi další výhody patří její schopnost pomoci při péči o pokožku, posílení metabolismu, regulaci trávení a snížení vysokého krevního tlaku. Pomáhá při hubnutí, zvyšuje imunitní systém a poskytuje ochranu proti úplavicím, rakovině a srdečním onemocněním.

Co je to rýže?

Rýže je zrno obilovin, které patří k druhům Oryza sativa a Oryza glaberrima, známé také jako asijská a australská rýže. Obilí pochází z více než 40 000 odrůd s různými tvary, rozměry, strukturou, vůní a barvami.

Různé druhy rýže zahrnují bílou, hnědou, divokou, jasmínovou a sushi rýži. Mohou to být dlouhá zrna, středně zrnitá rýže, krátká zrna a kulatá zrna.

Nutriční vlastnosti rýže

Většina odrůd obsahuje velké množství sacharidů a bílkovin. Obsah vlákniny se mění podle druhů rýže. Například, hnědá rýže má více vlákniny než bílá rýže, a proto je zdravou možností. Je také bohatá na minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, mangan, selén a měď. Vitamíny v ní zahrnují niacin, kyselinu pantothenovou a thiamin. Je to skvělé jídlo pro lidi, kteří chtějí bezlepkovou volbu a obsahuje zanedbatelný tuk.

Pro většinu lidí je rýže synonymem krátkozrnné bílé rýže. Tato odrůda je považována za zdravou, protože obsahuje většinu živin a je bohatá na omega-6 mastné kyseliny, které jsou známé pro své protizánětlivé vlastnosti. Nicméně má obecně nízký obsah vitamínů a minerálů.

Zdravé přínosy rýže

Je to základní potravina v mnoha kuchyní po celém světě a je důležitou obilnou plodinou, která živí více než polovinu světové populace. Zdravotní přínos této rozšířené plodiny je vysvětlen níže.

1. Poskytuje energii

Vzhledem k tomu, že rýže je bohatá na uhlohydráty, působí jako palivo pro tělo a pomáhá při normálním fungování mozku. Sacharidy se metabolizují tělem a přeměňují se na funkční, použitelnou energii. Vitaminy, minerály a organické složky, které se v ní objevují, zvyšují funkčnost a metabolickou aktivitu všech orgánů, což dále zvyšuje energetickou hladinu.

2. Zabraňuje obezitě

Rýže tvoří nedílnou součást vyvážené stravy, neboť může poskytovat živiny bez negativních dopadů na zdraví. Nízké hladiny tuku, cholesterolu a sodíku také pomáhají snižovat obezitu a související stavy.

3. Bezlepková

Rýže přirozeně neobsahuje žádný lepek a tudíž nezpůsobuje žádný zánět ve střevě. To znamená, že lidé trpící celiakií jí mohou snadno zahrnout do stravy.

4. Řídí krevní tlak

Rýže má nízký obsah sodíku, takže je považována za jednu z nejlepších potravin pro ty, kteří trpí hypertenzí. Sodík může způsobit, že žíly a tepny ztuhnou, zvyšuje se stres a napětí na kardiovaskulárním systému, jak se zvyšuje krevní tlak. To je také spojeno se srdečními chorobami, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice, takže vyhýbat se přebytku tohoto minerálu je vždy dobrý nápad.

5. Prevence proti rakovině

Celozrnná odrůda hnědé rýže je bohatá na nerozpustnou vlákninu, která pomáhá chránit proti mnoha druhům rakoviny. Vědci se domnívají, že taková nerozpustná vláknina je životně důležitá pro ochranu těla před rozvojem a metastázami rakovinnových buněk. Vláknina je prospěšná při obraně před kolorektální a intestinální rakovinou. Kromě vlákniny však obsahuje také přírodní antioxidanty jako je vitamin C, vitamín A a fenolické a flavonoidní sloučeniny, které pomáhají vylučovat volné radikály z těla.

6. Péče o kůži

Lékaři říkají, že rýžová voda může být aplikována lokálně k léčení kožních stavů. Na indickém subkontinentu je rýžová voda snadno předepisována ayurvedickými praktiky jako účinná mast, která ochlazuje zanícené povrchy kůže. Fenolické sloučeniny, zejména v hnědé nebo divoké odrůdě, mají protizánětlivé vlastnosti, takže jsou také dobré pro zklidňující podráždění a zarudnutí. Ať se konzumuje nebo topicky aplikuje, má tendenci zmírnit řadu stavů kůže. Antioxidační schopnost také pomáhá zpomalovat výskyt vrásek a jiných předčasných příznaků stárnutí, které postihují kůži.

7. Zabraňuje Alzheimerově chorobě

Hnědá rýže obsahuje vysokou úroveň živin, která stimuluje růst a aktivitu neurotransmiterů a následně pomáhá v prevenci Alzheimerovy choroby do značné míry. Bylo prokázáno, že různé druhy divoké rýže stimulují neuroprotektivní enzymy v mozku, které inhibují účinky volných radikálů a dalších toxinů, které mohou způsobit demenci a Alzheimerovu chorobu.

8. Diuretické a zažívací vlastnosti

Slupka rýže se považuje za účinný lék na léčení úplavice. Jako diuretikum pomáhá eliminovat toxiny z těla, jako je kyselina močová, a dokonce i zhubnout, protože přibližně 4% moči je skutečně tvořeno tělesným tukem! Vysoký obsah vlákniny také zvyšuje pravidelnost pohybu střev a chrání před různými typy rakoviny, stejně jako snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Čínští lidé věří, že rýže značně zvyšuje chuť k jídlu, léčí žaludeční onemocnění a snižuje veškeré zažívací potíže.

9. Zlepšuje metabolismus

Rýže je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, jako je niacin, vitamín D, vápník, vláknina, železo, thiamin a riboflavin. Tyto vitamíny poskytují základ pro metabolismus těla, zdraví imunitního systému a celkové fungování orgánů.

10. Zvyšuje kardiovaskulární zdraví

Olej z rýžových otrub je známo, že má antioxidační vlastnosti, které podporují kardiovaskulární sílu tím, že snižují hladiny cholesterolu v těle. Odrůdy divoké a hnědé rýže jsou mnohem lepší než odrůda bílé.

11. Zbavuje IBS

Rýže má odolný škrob, který se dostává do střev a stimuluje růst užitečných bakterií, které pomáhají při normálních pohybech střev. Nerozpustná vláknina je také velmi užitečná při snižování účinků onemocnění, jako je syndrom dráždivého střeva (IBS) a průjem.

Ostatní výhody

Rýže může zabránit chronické zácpě. Nerozpustná vláknina v něm působí jako měkká houba, kterou lze rychle a snadno vytlačit střevním traktem. Hnědá rýže a celozrnná vláknina jsou bohaté na nerozpustnou vlákninu. Nicméně je také vhodné pít spousty vody, aby se ulehčilo vaší zácpě, kromě potravin plných vlákniny.

Diabetici by měli zahrnovat spíše hnědou odrůdu než bílou, která obsahuje nízké hladiny glykemického indexu. Jen málo šálků hnědé rýže denně poskytuje člověku téměř 100% denní potřeby manganu, což pomáhá produkovat energii ze sacharidů a bílkovin. Je také přínosem pro normální fungování nervového systému a produkci pohlavních hormonů.

Výběr rýže

Lidé si vybírají různé druhy rýže v závislosti na jejich kulinárských potřebách, dostupnosti a možných zdravotních výhodách. Může být také definována délkou každého zrna. Asijské kuchyně se specializují na dlouhozrnné, zatímco americké a evropské země dávají přednost krátkému nebo středně dlouhému zrnu.

Podle Mezinárodního výzkumného institutu pro rýži na Filipínách je třeba nutriční hodnotu rýže ještě více vylepšit, aby to prospělo lidstvu. Být nejvíce dominantní obilovinovou plodinou ve většině světa, může zlepšit životy milionů lidí, kteří ji konzumují.

V současné době se usiluje o zvýšení hodnoty mikroživin tohoto obilí spojením tradičních metod pěstování plodin s moderní biotechnologií. Ústav dále uvádí, že rozvoj rýže s vysokým obsahem železa a sloučenin zinku by mohl být možný. To může také vyvolat vysoce kvalitní výnosy, které by zemědělci i spotřebitelé mohli dychtivě přijmout, a jistě to přinese i zdravější životy nás všech.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button