Jídlo a stravováníZdravé tipy

Naučte se porozumět informacím na obalu potravin. Snadno budete jíst zdravě a kupovat kvalitní výrobky

Určitě už jste také zaznamenali užitečnou pomůcku, že pokud chceme jíst zdravě, je nutné naučit se číst obaly potravin. Ty nám osvětlí složení a nutriční hodnoty daného výrobku a my se můžeme snadno rozhodnout, zda do našeho zdravého jídelníčku zapadá, či nikoliv. Jenže číst obaly – to se snadno řekne, ale hůř udělá. Nejen že na malá písmenka často není pořádně vidět, ale málokdo také skutečně rozumí tomu, co následně na obalech čte. Pokud stále tápete, dáme vám pár tipů, jak se v záplavě termínů a cizích slov zorientovat.

Složení potravin

Dobrým trikem je vědět, že ve složení potravin musí být všechny složky uvedeny v sestupném pořadí. To jednoduše znamená, že složka, která je v produktu zastoupena nejvíce, je vždy uvedena na první místě výčtu. Podle celkového výčtu a pořadí složek lze tedy velice snadno odhadnout kvalitu potraviny.

V prvé řadě se můžete řídit podle délky složení. Pokud obsahuje desítky surovin a k tomu spoustu cizojazyčných názvů, měl by to být první výstražný maják. Je dost možné, že jde o průmyslově vysoce zpracovanou potravinu plnou přídatných látek, která pro vaše zdraví rozhodně není ideální.

Jak si stojí stará známá éčka?

Možná se orientujete i podle toho, kolik „éček“ ve složení najdete. Ne všechna jsou však nebezpečná – dokonce i některé uměle přidané vitamíny mají ve složení právě tento kód začínající na E. V běžném množství nebývají tyto látky nebezpečné, ale pravdou je, že jsou často zbytečné a poukazují na horší kvalitu potraviny.

Ztužený tuk není váš přítel

Pokud ve složení objevíte slovní spojení „částečně ztužený tuk/olej“, raději takovou potravinu vraťte do regálu. Tyto látky vznikají procesem ztužování a mohou být pro naše zdravý skutečně nebezpečné. Mají prokazatelný vliv na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Běžně je najdete v některých levných cukrovinkách nebo čokoládových polevách.

Alergici mají práci navíc

Pokud trpíte potravinovou alergií, musíte složení sledovat i s ohledem na obsah látek, které by vám mohly způsobit nepříjemné potíže. Alergeny bývají ve složení obvykle vyznačeny tučně, aby se nedaly přehlédnout. Jde zejména o lepek, dále vejce, mléko, arašídy nebo ryby a korýše.

Nutriční hodnoty

Dnes už zcela běžně na každém výrobku najdete také obsah nutričních hodnot. Mezi povinné údaje patří:

  • Energetická hodnota (kJ, kcal)
  • Tuky (g), z toho nasycené mastné kyseliny
  • Sacharidy (g), z toho cukry
  • Bílkoviny (g)
  • Sůl (g)

Energetická hodnota výrobku je udávána v kilokaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ). Dá vám představu o tom, jak energeticky vydatný daný výrobek je a kolik jej můžete sníst, aby zapadal do vašeho jídelníčku.

Důležitým ukazatelem je určitě i obsah tuku ve výrobku. Do této kategorie se počítají jak tuky vhodnější (nenasycené), tak ty méně vhodné (nasycené). Nasycené tuky se vyskytují primárně v živočišných potravinách a ideálně by neměly přesáhnout 10 % z celkového příjmu energie. Najdete je ale často ve sladkých potravinách jako jsou třeba zapékané müsli či sušenky, které se tváří zdravě, ale opak je pravdou.  

U sacharidů bychom opět měli sledovat jejich rozdělení na komplexní, které by měly v jídelníčku převažovat, a cukry, které mohou být do potraviny uměle přidávány. Neznamená to však vždy, že do jídla byl nasypán známý bílý prášek. Často jde o přirozeně se vyskytující cukr z ovoce nebo laktózu (mléčný cukr). Proto i bílém jogurtu najdete „cukry“ a není třeba se jich bát.

Velký pozor je potřeba si v dnešní době dávat na sůl. Ve vašem jídelníčku by se denně mělo objevit max. 5 g soli. Pokud se ale podíváte na složení výrobků, budete často dost překvapeni tím, kolik soli obsahují. I jen obyčejný sýr může vaše denní potřeby soli zcela vyčerpat.

Trvanlivost a doba spotřeby

Trvanlivost výrobku bývá značena dvěma způsoby, z nich každý znamená něco trochu jiného. Pokud je na výrobku uvedeno „minimální trvanlivost do…“, většinou půjde o trvanlivé potraviny. Tento datum garantuje, že do určité doby by si potraviny měly zachovat prvotřídní kvalitu. I po uplynutí tohoto data mohou být dále prodávány, ale musí být viditelně označeny a musí být nabízeny odděleně. Ve většině případů však tyto potraviny nebývají ani po minimální trvanlivost závadné nebo nijak horší.

Pokud je na obalech uvedeno „spotřebujte do…“, je skutečně vhodné se tímto doporučením řídit. Většinou se to týká výrobků jako je maso, mléko a mléčné výrobky atd. Pokud je budete konzumovat i po datu spotřeby, je možné, že si přivodíte zažívací potíže.

Suma sumárum, čtení obalů vám může zdravé stravování hodně usnadnit. Stačí pár minnut v obchodě navíc a budete mít jasno, zda je tento výrobek pro vás vhodný nebo nikoliv. Po čase se také složení výrobků již naučíte znát skoro zpaměti a budete nakupovat zcela intuitivně a bez nutnosti stále něco luštit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button