Jídlo a stravováníPéče o tělo

7 znaků, že jíte příliš mnoho cukru

Cukr je vynikající, ale v hojném množství může být opravdu špatný pro naše zdraví. Budete se na to dívat stejně, jakmile odhalíte nepříznivé dopady cukru na lidský organismus. Existuje hned několik varovných znaků, které vás varují, že je čas snížit spotřebu cukru. Níže naleznete ty nejčastější.

Nedostatek energie a zvýšená únava

Konstantní pocit únavy je jedním z příznaků zvýšeného příjmu cukru v potravě. Přestože sacharidy dodávají energii, jedná se jen o dočasný příjem. Pokud se nechcete cítit neustále unaveni, je zapotřebí zkontrolovat svůj jídelníček a eliminovat přebytek cukru.

Máte na cukr chuť

V takovém případě jste na cukru závislý. Pokud si dopřáváte pravidelně sladké svačinky, vytváříte v těle závislost na cukr. Pokud si nedokážete představit hlavní jídlo bez sladkého dezertu nebo například sladkou snídani, můžete si zadělávat časem na pořádné problémy.

Častá chřipka a nachlazení

Pokud marodíte příliš často, možná je to tím, že máte v těle příliš mnoho cukru. Vysoká spotřeba cukru oslabí imunitní systém a snižuje přirozenou obranyschopnost těla odrazit chřipku, nachlazení, viry a chronická onemocnění. To je další dobrý důvod, proč snížit příjem cukru.

Zpomalené myšlení

Zpomalené myšlení je symptomem nízkého krevního cukru. Když budete konzumovat příliš mnoho cukru, hladina cukru se rychle zvýší, místo aby se navyšovala postupně. Nízká hladina cukru v těle představuje riziko pro tělo a má přímý vliv na kognitivní funkce.

Nic není tak sladké, jak bývalo

Příliš častý příjem cukru bombarduje chuťové pohárky a způsobuje vysokou toleranci cukru, takže naše tělo ho potřebuje více než kdy dříve. Chuťové pohárky potřebují cítit sladké a tak stále přidáváme cukr. Snížit tuto závislost na cukru není vůbec jednoduché. Je však zapotřebí snížit konzumaci cukru, jinak se u vás může projevit cukrovka.

Kožní problémy

Cukr má zánětlivé účinky na tělo a může přispívat k zánětlivým problémům pokožky. Pokud trpíte nadměrně suchou nebo mastnou pokožkou či máte ekzémy a akné, na vině může být cukr. Problémy může cukr vyvolat i na chodidlech. Nadměrná konzumace vyvolá adrenální únavu, což také způsobuje kruhy pod očima.

Přibývání na váze

Přebytek cukru znamená přebytek kalorií. A protože nemá vlákninu nebo protein, nemůže vás cukr dostatečně zasytit, a tak budete chtít neustále něco jíst. Můžete tak vyvolat uvolňování inzulínu, což je hormon, který má obrovskou roli v přibývání na váze. Vysoká konzumace cukru vede k produkci inzulínu, a to následně vede k inzulinové rezistenci, což způsobuje vážné zdravotní problémy. Snižte příjem cukru, zabraňte přibývání na váze a vyhněte se možnosti mít cukrovku.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button