Přírodní léčbaZdravé tipy

11 důvodů, proč je dobré mít doma šalvějový olej

Šalvějový esenciální olej je extrahován parní destilací z pupenů a listů rostliny šalvěje. Jde o velmi dobrý esenciální olej, který pomáhá při mnoha zdravotních komplikacích a problémech. Umí pomoci zejména u zraku, ale také má spoustu dalších účinků. Proč je dobré mít šalvějový olej doma?

Jak je na tom šalvěj?

Šalvěj je jedním z nejzdravějších éterických olejů s antidepresivními, antifungálními, antibakteriálními, antiseptickými, antispazmickými, adstringentními a protizánětlivými vlastnostmi. Má několik možností pro používání v kosmetickém průmyslu. Je velmi běžnou složkou mnoha bylinných mýdel, deodorantů, mycích prostředků, šamponů a dalších a dalších hygienických produktů.

Jde také o skvělé nervové tonikum a sedativum. Šalvěj je také skvělým pomocníkem pro zlepšení reprodukčního zdraví žen. Kde dále může šalvěj ještě působit? Přinášíme několik způsobů, kde šalvěj velmi pozitivně účinkuje na lidské tělo.

Pomáhá mírnit stres a úzkost

Chronický stres a úzkost může vážně ovlivnit tělesnou a duševní pohodu. Často se to odráží právě na spánku, který není klidný a zdravý. To celé ještě situaci může zhoršovat. Nedostatek spánku nebo také nekvalitní spánek ovlivňuje celý následující den. Mimo jiné zvyšuje riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění a také má vliv na deprese. Šalvějový olej má uklidňující a někdy také mírně sedativní účinky na nervový systém, což je skvělé pro snižování úzkosti a nespavosti. Má vyrovnávací účinek na hormony a pomáhá regulovat stresový hormon kortizol.

Zlepšuje depresi

Olej ze šalvěje může pomoci zvýšit sebevědomí a důvěru, umí posilovat duševní sílu, díky čemuž pomáhá účinně bojovat proti depresi. To může být velmi užitečné pro určité formy deprese, například vlivem neúspěchu v osobním či pracovním životě, nejistotě, osamělosti, stagnaci, smrti blízkého přítele či partnera a mnoha a mnoha dalších důvodů. Šalvějový olej také pomáhá zmírňovat úzkost. Je to také antidepresivum a může systematicky pomoci pacientům, kteří trpí akutní depresí.

Stimulace a zlepšení trávení

Esenciální šalvějový olej pomáhá zdraví žaludku a reguluje také sekreci trávicích šťáv. Tímto způsobem brání poruchám žaludku a pomáhá stimulovat účinnou absorpci živin, trávení potravin a regulaci pohybů střev. Antispazmodální účinek oleje také pomáhá potlačovat bolestivé svalové křeče a jeho kardializující účinek. Snižuje tvorbu plynu a brání nadýmání a pálení žáhy. Pomáhá také při hojení žaludečních vředů.

Podporuje pravidelnou činnost střev

V tradiční čínské medicíně a Ayurvédě se předpokládá, že většina nemocí má svůj původ právě v žaludku. Mnoho toxinů vstupuje do lidského organismu skrz jídlo a mnoho dalších se produkuje také během trávení. Potraviny by neměly zůstat v trávicím traktu déle, než je bezpodmínečně nutné. Toxiny mohou poškozovat střevní stěny, zvyšuje se riziko abnormálního růstu a vstupují do krevního oběhu, což může vyvolat silní imunitní reakce. Šalvějový esenciální olej může pomoci zlepšit trávení a podpořit včasné odstranění odpadů.

Přírodní péče o pokožku

Šalvějový esenciální olej obsahuje linalyl acetát, který snižuje zánět kůže a pomáhá léčit vyrážky. Navíc vyvažuje a reguluje produkci přírodních olejů v kůži. To pomáhá snižovat jak mastnou tak suchou pokožku. Pokožka díky tomu vypadá mladá a krásná. Pomáhá regulovat funkci mazových žláz a pomáhá řídit a eliminovat lupy a akné. doporučuje se používat nebo přímo smíchat s jiným nosným olejem (mandlový olej) aby se usnadnila maximální absorpce a účinek.

Pomáhá s bakteriálními a plísňovými infekcemi

Šalvějový olej brání růstu a šíření bakteriálních a plísňových infekcí, může také pomoci zastavit nebezpečné chování bakterií, které se do lidského těla dostávají. Šalvějový olej také vykazují širokou škálu antibakteriálních a protiplísňových vlastností.

Zlepšuje zdraví úst

Šalvějový olej umí působit skvěle pro zlepšení ústní hygieny. Máte-li problémy jako otoky dásní, krvácení z dásní nebo halitózu pak pravidelně využívejte tento esenciální olej. Působí proti různým bakteriím, které způsobují špatný dech a zubní kaz. Snižuje bakteriální zátěže v ústech. Namíchejte několik kapek esenciálního šalvějového oleje, kokosový olej a sušenou mořskou sůl. Vznikne vám pasta, kterou masírujte dásně a následně opláchněte teplou vodou.

Přírodní deodorant

Syntetické deodoranty jsou nejen drahé, ale také negativně ovlivňují životní prostředí. Jejich příjemná vůně trvá jen krátkou dobu. Někdy mohou působit podráždění pokožky a také alergie. Šalvějový olej může být mnohem lepším pomocníkem. Ve zředěné formě může působit jako velmi účinný deodorant.

Mírní menstruační problémy

Pokud mají ženy problémy s nepravidelnou či bolestivou menstruací, můžete vyzkoušet šalvějový olej. Jednoduše stimuluje menstruaci a pravidelně pomáhá zmírňovat bolest. Při menstruaci léčí závratě a duševní podráždění. Pomáhá snížit příznaky a negativní účinky spojené s menstruací jako například křeče, nadýmání, výkyvy nálad a chuti k jídlu. Vyrovnává v těle hladinu hormonů.

Pomáhá mírnit astma a respirační potíže

Šalvějový olej je tradičně používán k léčbě infekcí dýchacích cest jako je bronchitida a pneumonie. Vdechování šalvějového oleje může pomoci otevřít dýchací cesty a dutiny, snižuje tak ucpávání.

Snižuje se vysoký krevní tlak

Šalvějový olej je velmi účinný při snižování krevního tlaku tím, že se uvolňují žíly a tepny, čímž se snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice a aterosklerózy. Snižuje se krevní tlak, rozšiřují se cévy a umožňuje zvyšovat cirkulaci. To celé vede ke zvýšenému okysličování svalů a orgánového systému.

Jak se esenciální olej ze šalvěje používá?

Vědci nalezli pozitivní účinky tohoto oleje při vdechování, v ústech, ale také při aplikaci přímo na zanícenou oblast těla. Stačí sáhnout po stoprocentním esenciálním oleji. Jak jej dále využívat?

Aromaterapie – využijte 2 až 3 kapky šalvějového esenciálního oleje a smíchejte jej s vodou a jiným esenciálním olejem a rozptylte jej do vzduchu (v rámci aromaterapie). Při odpařování může esenciální olej pomáhat v boji proti bakteriím a podobně.

Pokožka – přidejte asi 6 kapek šalvějového oleje na 1 unci nosného oleje (například kokosový olej) a aplikujte přímo na postiženou oblast a vmasírujte do pokožky. Přidejte 3 až 5 kapek esenciálního oleje do koupelové vody, aby se uklidnila bolest svalů a zlepšila se celkově nálada. Touto směsí otírejte postiženou oblast, což má antiseptický, protizánětlivý a anestetický účinek.

Orálně – přidejte 1 až 2 kapky stoprocentního esenciálního oleje do čaje, krému nebo jídla pro skvělý účinek a také jako pomoc při snižování zánětu dásní. Uvádí se, že ½ až 1 kapka šalvějového esenciálního oleje může být podávána jednou až třikrát denně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button