KrásaPřírodní léčbaZdravé tipy

16 nejlepších přínosů heřmánkového čaje

Heřmánkový čaj je jedním z populárních odrůd čaje na trhu a má silné protizánětlivé a antispazmodické vlastnosti. Jeho nejlepším přínosem pro zdraví je jeho schopnost chránit pokožku, snížit hladiny stresu, regulovat spánek a upokojit menstruační křeče. Také zvyšuje imunitní systém, léčí gastrointestinální problémy a snižuje nadýmání.

Sušené květy této rostliny se používají pro různé bylinné a přírodní léky a obklady, stejně jako nejoblíbenější formy čaje. Tato rostlina přichází v mnoha formách, takže heřmánkový čaj v jedné části světa nemusí být přesně stejný jako někde jinde, ale základní složky rostliny jsou docela podobné a poskytují podobné účinky. Studie zjistily, že německé a římské odrůdy heřmánku mají tendenci mít nejsilnější koncentrace užitečných sloučenin a živin, které mohou být předávány těm, kteří pravidelně pijí tento oblíbený čaj.

Kromě příjemné chuti a dostupnosti, byl heřmánek v průběhu let oceněn jeho přínosem pro zdraví. Přítomnost flavonoidů, sesquiterpenů a dalších silných antioxidantů v tomto čaji má významný vliv na lidské tělo. Zatímco se běžně konzumuje jako čaj, tekutina může být také v některých případech aplikována topicky, aby se ulevilo od různých problémů s kůží.

Výhody pro zdraví

Podívejme se blíže na některé z jeho hlavních výhod a použití:

1. Péče o kůži

Vzhledem k protizánětlivému a antioxidačně bohatému charakteru heřmánkového čaje není používán výhradně jako nápoj. Místní aplikace heřmánkového čaje vyléčí podráždění nebo kožní onemocnění, jako je ekzém. Může také významně zlepšit léčbu a snížit výskyt skvrn a vrásek na obličeji. Tím, že eliminuje oxidační stres a zvyšuje imunitní odpověď, může udělat zázraky pro vaši pokožku.

2. Antispazmodický a protizánětlivý

Silné antispazmodické a protizánětlivé vlastnosti heřmánku jsou vysoce účinné při léčbě žaludečních a střevních křečí. Konzumace tohoto čaje pravidelně také pomáhá zbavit se problémů, jako je syndrom dráždivého střeva (IBS), nevolnost, svalové křeče, žaludeční chřipka a gastroenteritida.

3. Zmírňuje menstruační bolest

Protizánětlivý charakter čaje z heřmánku činí tuto relaxační látku oblíbenou volbou pro ženy, které se zabývají příznaky menstruace jako nadýmání, křeče, úzkost, pocení, neschopnost spát a nálady.

4. Indukuje spánek

Stejně tak, že heřmánkový čaj může zmírnit stres a starosti, může to být také celková pomoc při spánku, zvláště u lidí, kteří se potýkají se spánkovou nedostatečností a neklidného spánku. Pít teplý šálek nekofeinovaného heřmánkového čaje vám pomůže usnout rychleji a probouzet se s pocitem osvěžení. Ženám po porodu se doporučuje jako doplněk pro lepší kvalitu spánku. Navíc je pravidelný spánek spojen s nižšími pravděpodobnostmi Alzheimerovy nemoci.

5. Snižuje stres a úzkost

Jedním z nejoblíbenějších použití heřmánku je ošetření stresu a úzkosti. Po dlouhém pracovním dni může teplá, uklidňující povaha tohoto nápoje pomoci zvýšit hladinu serotoninu a melatoninu ve vašem těle. Tyto hormony mohou úspěšně eliminovat stres a starosti. Také poskytuje okamžitou úlevu od migrény a bolesti hlavy a zároveň zpomaluje a eliminuje klasické příznaky úzkosti. 1 až 2 šálky heřmánku denně dokáže významně pomoci při chronickém stresu.

6. Zesiluje imunitní systém

Fenolické sloučeniny přítomné v heřmánku pomáhají posílit imunitní systém a odvrátit infekce. Ostatní sloučeniny přítomné v heřmánkovém čaji také bojují proti chladu, chřipce a rýmě, a v konečném důsledku zmírní přetížení.

7. Léčí žaludeční poruchy

Pokud trpíte podrážděním žaludku, od mírného nadýmání až po syndrom dráždivého střeva (IBS), heřmánkový čaj může být velkou pomocí. Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírnit zkroucení vašeho střeva a umožňují průchod plynu a hladší pohyby střev. Také léčí bolest žaludku a křeče.

8. Léčí alergické reakce

Heřmánkový čaj může pomoci modulovat imunitní odpověď na alergeny v těle. Tím, že pracuje jako antihistaminikum, může tyto alergické reakce uklidnit v celém těle.

9. Zabraňuje rakovině

Antioxidační apigenin přítomný v heřmánku bojuje s různými rakovinnovými buňkami včetně rakoviny prsu, zažívacího traktu, kůže, prostaty a dělohy. Také zabraňuje rozvoji rakoviny štítné žlázy.

10. Podporujte zdraví srdce

Heřmánkový čaj pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu LDL (špatného) cholesterolu, což udržuje vaše srdce zdravé. Zabraňuje rovněž výskytu různých kardiovaskulárních problémů.

11. Pomáhá řídit diabetes

Výzkum ukázal, že heřmánkový čaj může být užitečný pro osoby s diabetem. Tím, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a reguluje množství inzulínu v krvi, silné organické chemikálie v něm pomáhají eliminovat masivní dávky krevního cukru.

12. Zabraňuje osteoporóze

Extrakt z heřmánku pomáhá stimulovat aktivitu osteoblastů, buněk, které budují kosti. Tak může čaj pomáhat zvýšit hustotu kostí, což nakonec pomáhá udržet se mimo stav osteoporózy.

13. Péče o vlasy

Kromě všech impozantních atributů heřmánkového čaje mnoho uživatelů tvrdí, že zlepšuje vzhled a sílu vlasů. Zatímco protizánětlivé složky mohou pomáhat zmírnit podráždění na pokožce hlavy, silnější chemikálie mohou opevnit pramen vlasů, eliminovat lupy a obecně dát vlasům lepší, hedvábnější vzhled.

14. Bojuje s nadýmáním břicha

Heřmánkový čaj pomáhá vyplavit z těla vodu, kapaliny a další odpady, což znamená, že působí jako diuretikum. Tato vlastnost nejen pomáhá při hubnutí, ale také zlepšuje celkové trávení a bojuje proti nadýmání.

15. Orální zdraví

Heřmánkový čaj má schopnost bojovat s perorálními bakteriálními infekcemi, zabraňovat zánětům a chránit zuby a dásně. Navíc jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají uklidnit bolesti zubů.

16. Léčí hemoroidy

Spolu s uklidňujícím účinkem heřmánek také pomáhá při léčbě hemoroidů a záchvatů.

Vedlejší efekty

Může být špatné pít heřmánkový čaj každý den. Proto před přidáním tohoto čaje do vaší stravy si uvědomte jeho hlavní vedlejší účinky:

Alergie: Mnoho lidí je alergických na ambrózu, takže pravidelné používání heřmánku, zejména v (vnějších) topických aplikacích, může zhoršit příznaky. Ti, kteří trpí dermatitidou, sennou rýmou a častými rýmami, doporučujeme konzultovat to svým lékařem, než ho přidají do stravy.

Potrat: Opatrnost se doporučuje těhotným ženám, protože heřmánkový čaj zvyšuje riziko potratu.

Ospalost: Nadměrná spotřeba tohoto čaje může mít sedativní účinek. Může také způsobit zvracení a nevolnost.

Podráždění očí: Topické použití kosmetiky obsahující heřmánek může způsobit konjunktivitidu nebo podráždění očí při přímém kontaktu.

Kontaminaci pylů: Heřmánek může být někdy kontaminován pylem z jiných rostlin, což může být obtížné pro obranu dětského imunitního systému.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button