DetoxikaceKrása

Není celulitida jako celulitida. Možná jen zadržujete vodu nebo máte potíže s lymfatickým systémem

Celulitida je pro řadu žen nesmrtelným nepřítelem. Jakkoliv proti ní bojujeme, stejně vytrvale přetrvává a každodenně nás provokuje při pohledu do zrcadla. Dnes už víme, že celulitidou trpí i slavné modelky a že to, co vidíme na plakátech, je zřídkakdy realita. Přesto nám to ale nedá a nevzhledné dolíčky se snažíme všemi možnými prostředky odstranit. Většinou ale s malým úspěchem. Na vině však nemusí být jen vytrvalost samotné celulitidy, ale možná i špatný postup z naší strany. Málokdo totiž ví, že celulitida má více typů a boj s nimi se podle toho liší.

Tuková celulitida

První typem je tzv. tuková celulitida. Ta trápí většinou ženy (ale i muže), kteří mají skutečně nějaké to kilo navíc. V jejich případě se pod kůží hromadí tukové buňky a ty zabraňují lymfatickému systému, aby dobře plnil svou primární funkci. Odpadní látky pak nejsou odváděny, tukové buňky se shlukují do větších celků a vznikají nevzhledné hrbolky a dolíčky. Jestliže je toto váš případ, pak je to nejen estetický problém, ale také signál vašeho těla, že vaše hmotnost není v pořádku a měli byste s ní začít něco dělat. Nadváha je vždy nebezpečná, a proto se nevyplatí řešení problému odkládat.

Co pomáhá proti tukové celulitidě?

První krok je jasný – odbourání tuku – a to komplexně. Pokud chcete nějaké to kilo shodit, je nutné nejen upravit stravu, ale také se donutit k pravidelnému pohybu. Nemusíte nutně začít hned s běháním, ale minimálně hodinka svižné chůze denně je nutnost. Později můžete přidat třeba každodenní skákání přes švihadlo, plavání nebo jiný kardio trénink.

Z jídelníčku se vyplatí vyřadit především rafinované cukry. Zapomeňte tedy na sladkosti, slazené nápoje a podobné potraviny. Naopak se nemusíte za každou cenu vyvarovat zdravých tuků – ty jsou pro zdravou redukci nezbytné. Proti tomuto typu celulitidy mohou pomoci i masáže, ale sport a zdravý jídelníček udělá největší rozdíl. Problematické partie si můžete masírovat i sami každý den například s pomocí speciálních produktů s obsahem kofeinu.

Vodová celulitida

Tento druhý typ celulitidy se většinou vyskytuje u lidí, kteří na sobě nemají ani gram přebytečného tuku, ale stejně se jim nevzhledné dolíčky na hýždích a stehnech tvoří. Tato celulitida vzniká tak, že tělo zadržuje vodu a mohou v něm začít vznikat otoky. Příčinu zadržování vody jsou většinou hormonální změny, například tedy používání antikoncepce nebo jiných léků na hormonální bázi. Na zadržování vody se však může podepsat i stres či nedostatek pohybu. V mnoha případech se navíc mohou příčiny vzniku celulitidy kombinovat a řada lidí trpí oběma typy celulitidy.

Co zabírá proti vodové celulitidě?

Proti této celulitidě dobře zabírají lymfatické masáže. Ty pomohou průtok lymfy znormalizovat a tekutina i odpadní látky budou z těla opět spolehlivě a rychle odváděny. U řady žen se osvědčí nadobro skoncovat s hormonální antikoncepcí. Dnes už máme na používání této metody všichni trochu střízlivější pohled a víme, že hormonální antikoncepce také není zcela bez rizik, takže možná budete mít o důvod více vybrat si jiný způsob ochrany před nechtěným otěhotněním.

I v tomto případě bezpochyby zabere pravidelný pohyb a zejména pak posilování. Řada i velmi hubených žen totiž sice nemá skoro žádný tuk, ale jejich tělo je rozteklé a bez svalů. Právě těmto ženám velmi prospěje pravidelné posilování problematických partií. Vytvarují se jim hezké tvary, a navíc zatočí i s obávanou celulitidou.

A co všechny ty zázračné přípravky?

V drogeriích na vás z regálů koukají všemožné gely a krémy, které slibují zázraky. Nenechte se zmást – samy za vás těžkou práci neodvedou. Mohou být dobrým pomocníkem, ale pokud se domníváte, že vás zbaví celulitidy, aniž byste vy hnuli prstem, pak jste na omylu a budete jen zbytečně vyhazovat peníze oknem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button