Jídlo a stravováníPéče o tělo

6 alarmujících příznaků, že máte nízkou hladinu draslíku v těle

Ne každý ví, jaká je jeho hodnota draslíku v těle. Jedná se však o velmi důležitý minerál, který hraje v těle dost důležitou roli – pomáhá totiž udržovat správné funkce organismu. V případě, že máte nízkou hladinu draslíku v těle, máme pro vás několik alarmujících příznaků, které vás včas varují před kriticky nízkou hranicí.

Draslík má vliv na funkci svalů

Jak jsme již psali, správné množství draslíku v těle má velký význam pro funkci svalů v těle a také srdce. Buňky obsahují asi 98 % draslíku, takže pokud dojde ke změně hladiny draslíku, může to vést k poškození svalů, srdce i nervů. Níže naleznete ty nejčastější příznaky.

1. Obecná únava

Celková únava je jedním z příznaků nedostatku draslíku v těle. Můžete se cítit unavený bezdůvodně, a ne proto, že jste přepracovaní nebo vysílení po náročném tréninku.

Správná funkce buněk v těle je spojena se správným množstvím draslíku a pokud se sníží jeho hodnota, můžete to mít negativní vliv na správnou funkci orgánů a buněk.

Takže v případě, že máte pocit únavy bezdůvodně, měli byste si zajít za lékařem pro zjištění příčiny.

2. Nadýmání

Může být také příznakem nedostatku draslíku. Je to díky tomu, že malou hladinu draslíku v těle se snaží organismus nahradit solí, která stojí za zvýšeným nadýmáním.

3. Necitlivost a brnění

Zdraví nervů může být ohroženo nedostatkem draslíku v těle. Pokud máte sníženou hladinu draslíku, můžete cítit časté brnění nebo necitlivost v konečcích prstů.

4. Zácpa

Nedostatek draslíku v těle ovlivňuje normální funkci těla a také zpomaluje proces trávení. To zapříčiňuje křeče a nadýmání. Pocit plnosti však nemusí být jen příčinou nedostatku draslíku v těle; spousta jiných potravin zapříčiňuje nadýmání.

5. Vysoký krevní tlak

Účinky sodíku jsou minimalizovány draslíkem. To je důvod, proč je nutné jíst hodně potravin bohatých na draslík. Díky tomu se totiž přirozeně reguluje krevní tlak.

6. Bušení srdce

Zdraví srdce může být taktéž ovlivněnou sníženou hladinou draslíku v těle. To může vést k nepravidelnému srdečnímu rytmu a bušení srdce.

Hladina draslíku ovlivňuje koordinované a rytmické stahy, které jsou upraveny elektrickými impulsy. Správná hodnota draslíku je vhodná pokud chcete, aby se zabránilo onemocnění srdce, mrtvice nebo infarktu.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button