OstatníPéče o těloZdravé tipy

Pijte tento nápoj a uvidíte, co se stane s vašimi játry a mozkem

Kurkuma je velmi oblíbené koření, které se přidává do mnoha jihoasijských jídel. Stává se tak populárnějším a populárnějším po celém světě. Jde nejen o chutné koření, které změní chuť daného jídla, ale také má pozitivní účinky na zdraví, které jsou známé již po staletí. Mnoho lidí o pozitivních účincích na zdraví nemá tušení, což je velká škoda. Kurkuma může pomoci také vašim játrům a mozku, budete-li jí denně konzumovat.

Kurkuma pro zdraví mozku

Je dlouho známo, že kurkuma může léčit tělesné onemocnění, ovšem do nedávné doby nebyl příliš známý také přínos kurkumy v oblasti duševního zdraví. Některé studie, které zkoumaly Alzheimerovu chorobu, ukázaly, že kurkuma má pozitivní terapeutický účinek u pacientů, kteří měli tuto závažnou neurologickou nemoc. Není jasné, že kurkuma zpomaluje progresi Alzheimerovy choroby, věří se však, že kurkumin, který je v kurkumě obsažen může zvýšit hladinu bílkoviny známé jako BDNF, které se vyskytují v mozku.

Kurkuma může také pomoci zabránit progresi Alzheimerovy choroby pomocí odstranění amyloidního plaku uvnitř mozku. V klinické studii, kterou publikoval časopis Journal of Neurochemistry se prokázalo, že extrakt kurkuminu redukuje velikost amyloidového plaku v mozku a to až o 40% během jediného týdne. Další studie zase prokázala, že kurkuma může zastavit progresi roztroušené sklerózy, kromě toho je kurkuma vynikající antidepresivum. Kurkuma může blokovat aktivitu enzymové monoaminooxidázy, která je spojena s depresí.

Funkce jater a prevence rakoviny

Další výhodou kurkumy je podpora zdraví jater. O tomto přínosu pro zdraví mnozí nevědí. Aktivní složka kurkumin byla používána k léčbě jaterních onemocnění již víc než sto let, nicméně nikdy nebylo nic vědecky dokázáno. A právě nedávno se uskutečnil legitimní vědecký výzkum jejich účinků. Vědci se domnívají, že právě antioxidační a protizánětlivé účinky kurkuminu jsou pro játra prospěšné.

Studie ukazují, že kurkumin redukuje poškození jater, které je způsobeno etanolem (typ alkoholu), předávkování železem, chorobami jater, vysokými hladinami toxicity a cirhózy. Také se zjistilo, že kurkumin redukuje riziko vzniku rakoviny jater. Snižuje účinky, které mají lidské karcinogeny, jako thioacetamid, na játra.

Jak z kurkumy získat maximum?

Je těžké, aby lidské tělo absolvovalo kurkumin z kurkumy. Když konzumujete kurkumu, vaše tělo může absorbovat asi jedno procento kurkuminu. Pokud chcete z kurkumy získat co nejvíc, využijte kvalitní certifikovaný extrakt z ekologické kurkumy. Obsahuje 95% curcuminoidů. Konzumace kurkumy na denní bázi poskytuje také další četné přínosy pro lidské zdraví. ½ čajové lžičky kurkumy denně může snížit zánět v těle a tím tak předcházet a také léčit různé nemoci.

Voda a kurkuma

Kurkuma spojená s vodou je vynikající způsob, jak dostat svůj příděl kurkuminu. Připravte si ji i vy!

Ingredience:

  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • 1 šálek vařené vody

Postup:

Přidejte kurkumu do vařené vody a vařte ještě dalších deset minut. Před pitím nechte tento nápoj vychladnout.

Kurkumový olej či tuk

Dalším skvělým způsobem, jak získat co nejvíc z kurkumy je zkombinovat jí s nějakým olejem nebo tukem (ideálně extra panenským olivovým olejem nebo kokosovým olejem). Když zkombinujete kurkumu s těmito oleji, je snadněji absorbována (má 7 – 8 krát lepší absorpci).

Ingredience:

  • 1 lžička kurkumy
  • 2 šálky kokosového mléka (nebo mandlového mléka)
  • 1 špetka černého pepře
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup:

Jednoduše vezměte všechny ingredience, dejte je do hrnce a ohřívejte, ovšem pozor, nenechte vařit. Následně nechejte trochu vychladnout a konzumujte, když je nápoj teplý.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button