Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Zdravotní výhody želatiny: Umíchejte si jí doma chutně a zdravě, máme recept!

Želatina je lidskému zdraví velmi prospěšná. Ale, víte, co je to želatina? Opravdu? Pro ty, kteří nevědí, o co se jedná, želatina je vyrobena z glycinu a prolinu. Jsou to dvě aminokyseliny, které většina lidí nedokáže konzumovat v přiměřeném množství. To je proto, že se nacházejí v kostech, vazivových tkání a v orgánech.

Dvě aminokyseliny

Tyto dvě aminokyseliny jsou nutné pro regulaci hmotnosti, pro zdravou kůži, nehty, růst vlasů i pro optimální funkci imunitního systému. Glycin je sloučenina, která činí 1/3 aminokyselin v želatině a obsahuje protizánětlivé vlastnosti, které urychlují hojení ran a zlepšují kvalitu vašeho spánku.

Proč dávají v nemocnici želatinu?

želatinaŽelatina je považována za čirou tekutinu, která je pro tělo jedna z nejjednodušších potravin, které může lidské tělo strávit. Podobně jako čaj, voda, vývar nebo džus. Z toho důvodu jí mnozí pacienti nachází ve svém jídelníčku. Hodně je podávána lidem, kteří mají problémy se žaludkem a nemohou pozřít nic jiného. Takto nemocní lidé potřebují získat kalorie z potravin, ovšem nesmějí vyvíjet příliš velký tlak na břicho. Takže želatina je pro ně ideální vzhledem k obsahu cukru a vysoce kalorickému indexu. Želatinu je snadné dostat do lidského těla. Každý, kdo se zotavuje z nějaké nemoci, potřebuje jídlo, které je lehce stravitelné a velmi přínosné pro lidské tělo. A to jsou právě tekutiny a želatina.

Jaké účinky má želatina?

Želatina stimuluje sekreci žaludeční kyseliny, obnovuje zdravou sliznici stěny žaludku, což zlepšuje integritu střevního a trávicího traktu. To je velmi důležité, protože nízká hladina žaludeční kyseliny a poruchy střevní bariéry jsou dva nejrozšířenější zažívací problémy v moderním světě. Kromě toho želatina podporuje střevní pohyby. Absorbuje vodu a udržuje tekutiny v trávicím traktu.

Výhody želatiny

  • Želatina stimuluje vylučování toxinů z těla, jako glycin. Aminokyseliny nalezené v želatině pomáhají játrům odstranit toxiny ze systému.
  • Želatina obsahuje velké množství bílkovin a je to skvělý způsob, jak přidat víc bílkovin do své každodenní stravy. Ve skutečnosti jedna lžíce želatiny poskytne tělu až šest gramů proteinů.
  • Nedávná studie ukázala, že spotřeba želatiny pomáhá lidem déle spát, ti, kteří se této studie účastnili, měli lepší kognitivní funkce a nebyli tak ospalí.
  • Želatina se váže k vodě a umožňuje potravinám pohyb přes trávicí systém mnohem snadněji, což zase zlepšuje trávení.
  • Přidejte želatinu do vaší každodenní stravy a můžete si díky tomu zlepšit sliznici žaludku a trávicího traktu. Pomáhá zlepšovat potravinové intolerance a některé alergie.
  • Želatina obsahuje keratin, což je silný protein, který se přirozeně vyskytuje v nehtech, v kůži, zubech nebo ve vlasech, z toho důvodu je želatina skvělá pro jejich podporu.
  • Želatina také zlepšuje pružnost pokožky, jelikož se skládá z kolagenu. Pravidelnou konzumací želatiny si pomůžete ke zdravější a mladší pleti.
  • Želatina dále napomáhá k urychlení hojení ran, jako je glycin a výše uvedené aminokyseliny. Působí jako silný a protizánětlivý prostředek.
  • Želatina také podporuje zdravé hubnutí, podle odborníků zvyšuje metabolismus a stimuluje produkci lidského růstového hormonu.
  • Podporuje také zdraví kostí a kloubů, protože v něm najdete aminokyseliny, které jsou velmi důležité při prevenci degenerace chrupavky v kloubech.

Domácí želatina

Připravit si také můžete domácí želatinu, které je nejen chutná, ale také velmi zdravá a prospěšná pro lidské tělo. Vyzkoušejte jí i vy!

Ingredience:

  • 1 šálek zeleného čaje
  • med nebo stévie
  • 3 lžíce neochucené želatiny
  • 1 šálek pomerančového džusu
  • 1 šálek hroznové šťávy nebo čerstvých jahod

Postup:

Vezměte hrnec a nalijte do něj vodu a uvařte zelený čaj. Přidejte k němu med nebo stévii, podle toho, co je vám milejší. Poté vmíchejte želatinu až do jejího rozpuštění. Dejte z ohně a nechejte vychladnout. Přidejte pomerančový džus a hroznovou šťávu. Směs přelijte do sklenice, kterou uzavřete a dejte do chladu minimálně na tři hodiny.

Vyzkoušejte i vy tento domácí recept na želatinu a konzumujte jí pravidelně. Díky ní se budete cítit lépe, budete zdravější a vaše tělo vám poděkuje!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button