Péče o těloZdravé tipy

Varovné signály neplodnosti: Zapátrejte v rodinné anamnéze a hlídejte si váhu

Ženy dnes žijí úplně jinak než jejich matky. Je zcela normální, že studují vysokou školu, budují kariéru a neženou se ani do vdavek, ani do zakládání rodiny. Možná jste na tom dost podobně – na děti zatím nepomýšlíte, ale občas vás napadne myšlenka, jak dlouho je vůbec zdravé těhotenství odkládat a zda už nebude příliš pozdě. A pokud alespoň trochu sledujete statistiky, jistě vám neušlo ani to, že stále více párů bojuje s neschopností počít dítě přirozenou cestou. Mohlo by se to týkat i vás?

V České republice má problémy s početím každý pátý pár. Na vině může být třeba snížený počet vajíček, špatný stav vejcovodů nebo hormonální nerovnováha. Bohužel zjistit, jak jste na tom vy, většinou dopředu zase tak dobře nejde. Existují však signály, které by vám mohly napovědět, že něco možná není tak úplně v pořádku. Napoví vám samozřejmě vaše genetické predispozice, ale i tyto varovné signály.

Vaše hmotnost

Dobře asi víte, že nízká hmotnost může u žen znamenat vážnou překážku na cestě za otěhotněním. Ženy s nízkou váhou a vysokým podílem svalů v těle často bojují se ztrátou menstruace a těhotenství je pro ně často velmi obtížně proveditelné. Málokdo už ale ví, že problémem je i váha na opačné straně stupnice – obezita. Vysoká hmotnost se také dokáže na reprodukčních schopnostech nepříjemně podepsat. Estrogen, jeden z důležitých ženských hormonů, se totiž tvoří právě v tukové tkáni, a čím více tuku máte v těle uloženo, tím narůstá i hladina tohoto hormonu. Když je poté rovnováha estrogenu a progesteronu narušena, může docházet k nepravidelnému menstruačnímu cyklu, sníženému libidu i problémům s početím.

Obezita navíc ovlivňuje i průběh těhotenství a porod. Nestačí totiž pouze počít, ale je samozřejmě zájmem každého rodiče donosit a porodit také zdravé a silné dítě. Obézním matkám ale hrozí vyšší riziko potratů i předčasných porodů. Jsou také nezřídka ohroženy vyšším výskytem těhotenské cukrovky a vysokým krevním tlakem.

U mužů má nadváha podobně neblahé následky. Je prokázáno, že snižuje kvalitu spermií a jejich schopnost oplodnit vajíčko. Hlídat váhu by si tedy měli oba partneři.

Jak na tom byla vaše matka?

Při odhadování vaší plodnosti se rozhodně vyplatí podívat i na rodinnou anamnézu. Měla vaše matka potíže otěhotnět? Kdy u ní nastala menopauza? Nebývá výjimečné, že se vaše matka nebo babička potýkala s předčasným ovariálním selháním, tedy předčasným přechodem, ale vy o tom nemáte ani tušení. Přitom je to dost podstatná informace pro to, abyste dokázala odhadnout časový horizont vaší plodnosti a dle toho si plánovat rodinu. Menopauza se může v extrémním případě dostavit ještě před třicátým rokem věku. Sklon k předčasné menopauze je podle lékařů často dědičný, takže se nezapomeňte informovat, jak jste na tom ve vaší rodině.

Potíže s pletí

Varovným signálem může být i akné a špatná pleť. Pleť plná boláků i po dvacátém roku věku odkazuje na hormonální nerovnováhu, kterou je třeba neprodleně řešit. Je potřeba zaměřit se nejen na možné gynekologické obtíže, ale také vyšetřit například štítnou žlázu. Mohou pomoci léky, ale i úprava životního stylu.

Nepravidelný cyklus

Je zcela normální, že žena má pravidelný, více méně pokaždé stejný průběh cyklu. Pokud to tak není, je třeba pátrat po příčinách, a to co nejrychleji. Může to být nějaká banalita, ale důvod může být i daleko vážnější a v budoucnu budete hořce litovat, že jste své potíže včas neřešila.

I muži mají své problémy

Sluší se samozřejmě připomenout i to, že neplodnost není zdaleka jen problémem žen. I muži mají své potíže, které často včas neřeší. Pánové by se o svou plodnost měli zajímat zvláště v případech, pokud prodělali příušnice. Určitě se vyplatí s lékařem řešit i úrazy v oblasti třísel či varlat nebo tzv. varikokélu. Jde o častý důvod mužské neplodnosti. Na vině je rozšířená žilka, která odvádí krev z varlete. Může způsobovat bolesti, pokles hladiny mužských hormonů i neplodnost. Lze ji ale operativně odstranit.

Reprodukční kliniky

Pokud máte pochybnosti nebo již najisto víte, že těhotenství může být u vás problém, je možné konzultovat situaci na reprodukčních klinikách. Není výjimkou, že si dnes ženy nechávají vajíčka například zmrazit, aby je mohly později použít, až budou na rodinu připraveny. Stále však platí ta samá poučka – odkládání rodičovství neprospívá. Ne vždy jsou samozřejmě dány ideální podmínky, ale příroda je v tomto směru neúprosná. Plodnost ženy se s věkem snižuje a u mužů to platí také, byť u nich je postup pomalejší a lze jej lépe zvrátit vhodným životním stylem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button