CvičeníNávod

4 výhody ranní meditace. Zkuste ji do svého programu zařadit i vy

Přínosy ranní meditace nesouvisí ani tak s meditací samotnou, jako spíše s přípravou na nadcházející den. Vyplatí se ji skutečně pravidelně provádět? A jaké benefity vám to může přinést? Meditace je souhrnný pojem pro různé techniky duševního soustředění, které mohou pomoci sjednotit tělo a mysl. Zahrnuje aspekty koncentrace, relaxace, všímavosti a emoční neutrality. Pro mnoho lidí je také duchovním zážitkem, ale vše závisí na osobním prožívání a hloubce soustředění.

Meditace je obecně považována za bezpečný způsob, jak zlepšit celkovou pohodu, a může přinášet řadu výhod pro fyzické i duševní zdraví. Pokud chcete meditaci zařadit do své rutiny, neexistuje pro ni „špatná“ denní doba, ale přínosy meditace v ranních hodinách mohou být ještě o něco zajímavější.

Jaká je nejlepší denní doba pro meditaci?

Nejlepší denní doba pro meditaci je ta, která vyhovuje vašemu rozvrhu a úrovni vaší motivace. Lze tedy říct, že ideální čas je ten, kdy máte skutečně prostor se soustředit a vyhradit si potřebný čas i najít klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Přesto mezi odborníky i běžnými uživateli panuje všeobecné přesvědčení, že ranní meditace má zajímavé benefity.

Výhody ranní meditace

1. Správný začátek dne

Dá se bez nadsázky říct, že ranní meditace udává tón zbytku dne. Vytváří základ klidu a rovnováhy pro celý následující den, pomáhá soustředit mysl, zvládat stres a zlepšit celkovou emocionální pohodu.

2. Zvládání mimořádně stresujících dnů

Ranní meditace vám může pomoci zvládat pocity obav, očekávání a úzkosti ve zvláště stresujících dnech. Dokonce existuje meditační rčení, často připisované Gándhímu, že ve dnech, kdy má opravdu hodně práce, medituje ráno dvě hodiny místo jedné. V podstatě se tím chce říct, že meditace nám může pomoci připravit se na den, kdy nás čeká vyšší stresová zátěž nebo náročné úkoly.

3. Ranní klid a ticho

Vaše mysl je ráno přirozeně klidná z odpočinku a svět kolem vás se teprve probouzí do svého typického ruchu. Časná rána proto dávají příležitost mít čas o samotě, zatímco všichni ostatní pokračují ve spánku. Tento čas může být jen a jen pro vás. A to je něco, co se ve světě, který je stále více propojen technologiemi, zažíváme docela vzácně.

4. Snadná příležitost k meditaci

Rána jsou také ideální dobou pro začátečníky v meditaci – můžete se totiž do svého vnitřního světa ponořit třeba ihned po probuzení, ještě když jste v pohodlí své postele.

Jak dlouho byste měli meditovat?

Výzkumy o tom, jak dlouho musíte meditovat, abyste pocítili přínosy, jsou omezené a nejednotné. Někteří odborníci naznačují, že důležitější, než doba trvání je opakování, kompetence a důslednost.

Jedna studie z roku 2018 zjistila, že většině nezkušených meditujících stačí 13 minut denně po dobu 8 týdnů, aby zaznamenali pozitivní změny. Někdy může stačit jen několik minut meditace, abyste dosáhli správné úrovně soustředění a postavili se čelem k výzvě.

Obecně lze však říct, že i jen 30 sekund vědomé meditace může mít své přínosy. Nic není málo, a proto se nenechte odradit, pokud se vám nedaří u meditace zůstat déle.

Typy ranní meditace

Praxe, pro kterou se rozhodnete, by měla odpovídat vašim cílům a zásadám. Pokud například nejste duchovně založený člověk, nemusí být meditace zaměřená na duchovno pro vás vhodná. Může se jednat spíše o uvědomění sebe sama nebo soustředění se na své tělo.

Mezi příklady meditačních formátů, z nichž si můžete vybrat, patří např:

  • meditace všímavosti
  • duchovní meditace
  • soustředěná meditace
  • meditace s mantrami
  • vizualizace
  • meditace při chůzi
  • soustředěné dýchání

Tipy pro zahájení meditační praxe

Meditaci můžete pomalu začlenit do svého dne tak, aby dávala smysl a nepůsobila jako povinnost. Mohou vám pomoci tyto tipy, které vám usnadní zařazení meditace do svého každodenního programu:

  • začít s malým časovým cílem okolo 5-10 minut
  • vyhradit si čas speciálně na meditaci, pokud je to možné
  • prozkoumat různé části vašeho domova nebo přírody jako místo pro meditaci
  • vyzkoušet různé meditační praktiky, abyste našli tu správnou
  • dozvědět se více o zvolené formě meditace
  • používat pomůcky, jako jsou meditační aplikace nebo uklidňující hudba

A co je nejdůležitější, buďte k sobě při učení laskaví a trpěliví. Cílem meditace je zlepšit pohodu a je v pořádku, že na vše přicházíte za pochodu.

Výhody ranní meditace jsou především v tom, že vás dokážou připravit na úspěšný den. Ráno je přirozeně klidné období a časná meditace může nastartovat váš den pozitivně a soustředěně.

Neexistuje však žádná špatná doba pro meditaci. Ráno je sice skvělá doba pro meditaci, ale „nejlepší“ denní dobou pro meditaci je ta, která vám prostě vyhovuje nejvíce a máte prostor, čas a klid se na chvíli věnovat jen sobě a svému tělu a mysli.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/benefits-of-meditation-in-the-morning#summary
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikael Blomkvist: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-na-vysku-gauc-pohovka-4151865/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button