Jen velmi malý počet lid ví o silném jeruzalémském artičoku. Tato zelenina podobná bramborám má v posledních letech velký úspěch v oblasti vaření a důvodů je hned několik. Především je to díky léčivým účinkům, které má.
Zázrak, který se používá celá tisíciletí
Latinský název této rostliny je helianthus tuberosus. V Číně se jí říká jiang jiang a v tradiční medicíně se kořen a listy této rostliny používají jako lék. Při použití ve stravě je velmi hojivá a používá se také ve farmaceutickém průmyslu.
Tato neobvyklá zelenina má velmi nízkou hodnotu kalorií. Na 100 gramů obsahuje artyčok pouze 73 kalorií, což je ideální pro boj s nadváhou. Je to skvělá volba pro lidi, kteří trpí poruchami střevní flóry, protože je bohatá na vlákninu a pomáhá tak střevům a reguluje trávení.
Jeruzalémský artyčok je bohatý na vitamíny a minerály. Je velmi bohatý na draslík, který je důležitý pro kontrolu krevního tlaku, správnou funkci svalů a srdce, regulaci vody v těle a přenos nervových impulzů a fosforu, který poskytuje sílu zubů a kostí. Pouze půl šálku čerstvého artičoku splní 20 % denních požadavků na draslík.
Na rozdíl od brambor, na které jsme zvyklí, artičok neobsahuje škrob. Jeho dužina je bohatá na inzulin, což nevede ke zvýšení hladiny cukru v krvi a inzulinu, takže je vynikajícím jídlem pro diabetiky.
Kromě toho obsahuje také vápník, hořčík, železo, vitamín B, C, D a provitamin A a je velkým zdrojem esenciálních aminokyselin.
Jeruzalemský artyčok může být použit vařený, pečený anebo čerstvý. Ideální je použit jej syrový, rozemletý, jako koření na salát s další hromadou zeleniny. Můžete jej také použít jako doplněk k jiným pokrmům, jako jsou vařené nebo pečené brambory.
Recept na artyčoky se zeleninou
- 4 jeruzalémské artyčoky
- 2 mrkve
- kořen petrželky s listy
- 150 g vařených brambor
- lžíci bezlepkové mouky
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
Nakrájejte mrkev a petržel na kostky. Opečte je na olivovém oleji a poté přidejte mouku a trochu slané vody. Oloupejte artyčok, nakrájejte na kostky a přidejte je do zbytku zeleniny. Jakmile to změkne, přidejte brambory nakrájené na kostky, rozetřete a ozdobte nakrájenými listy petrželky.
Zálivka z artyčoků
- 0,5 kg jablek
- 0,5 kg ořechů
- 100% pomerančový džus
- olivový olej
Oloupejte jablka a artyčoky. Namixujte je na jemno. Přidejte olivový olej, džus a dobře promíchejte. Podávejte vychlazené.
Zdroj: web, ze kterého článek v okamžiku napsání čerpal, již není v provozu, proto jsme odkaz odstranili.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.