Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Řešení pro diabetiky a všechny, kteří chtějí zhubnout

Jen velmi malý počet lid ví o silném jeruzalémském artičoku. Tato zelenina podobná bramborám má v posledních letech velký úspěch v oblasti vaření a důvodů je hned několik. Především je to díky léčivým účinkům, které má.

Zázrak, který se používá celá tisíciletí

Latinský název této rostliny je helianthus tuberosus. V Číně se jí říká jiang jiang a v tradiční medicíně se kořen a listy této rostliny používají jako lék. Při použití ve stravě je velmi hojivá a používá se také ve farmaceutickém průmyslu.

Tato neobvyklá zelenina má velmi nízkou hodnotu kalorií. Na 100 gramů obsahuje artyčok pouze 73 kalorií, což je ideální pro boj s nadváhou. Je to skvělá volba pro lidi, kteří trpí poruchami střevní flóry, protože je bohatá na vlákninu a pomáhá tak střevům a reguluje trávení.

Jeruzalémský artyčok je bohatý na vitamíny a minerály. Je velmi bohatý na draslík, který je důležitý pro kontrolu krevního tlaku, správnou funkci svalů a srdce, regulaci vody v těle a přenos nervových impulzů a fosforu, který poskytuje sílu zubů a kostí. Pouze půl šálku čerstvého artičoku splní 20 % denních požadavků na draslík.

Na rozdíl od brambor, na které jsme zvyklí, artičok neobsahuje škrob. Jeho dužina je bohatá na inzulin, což nevede ke zvýšení hladiny cukru v krvi a inzulinu, takže je vynikajícím jídlem pro diabetiky.

Kromě toho obsahuje také vápník, hořčík, železo, vitamín B, C, D a provitamin A a je velkým zdrojem esenciálních aminokyselin.

Jeruzalemský artyčok může být použit vařený, pečený anebo čerstvý. Ideální je použit jej syrový, rozemletý, jako koření na salát s další hromadou zeleniny. Můžete jej také použít jako doplněk k jiným pokrmům, jako jsou vařené nebo pečené brambory.

Recept na artyčoky se zeleninou

  • 4 jeruzalémské artyčoky
  • 2 mrkve
  • kořen petrželky s listy
  • 150 g vařených brambor
  • lžíci bezlepkové mouky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl

Nakrájejte mrkev a petržel na kostky. Opečte je na olivovém oleji a poté přidejte mouku a trochu slané vody. Oloupejte artyčok, nakrájejte na kostky a přidejte je do zbytku zeleniny. Jakmile to změkne, přidejte brambory nakrájené na kostky, rozetřete a ozdobte nakrájenými listy petrželky.

Zálivka z artyčoků

  • 0,5 kg jablek
  • 0,5 kg ořechů
  • 100% pomerančový džus
  • olivový olej

Oloupejte jablka a artyčoky. Namixujte je na jemno. Přidejte olivový olej, džus a dobře promíchejte. Podávejte vychlazené.

Zdroj: web, ze kterého článek v okamžiku napsání čerpal, již není v provozu, proto jsme odkaz odstranili.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button