Péče o těloZdravé tipy

Sezóna klíšťat začíná. Víte, jak se nejlépe chránit?

Karanténa nás připravila o řadu plánů na jaro a léto, ale rozhodně nám nezakázala chodit do přírody a užívat si krásu českých lesů a luk. Kdo tedy mohl, ten už využil teplé jarní paprsky a vyrazil do přírody. Bohužel mnoho lidí zapomíná na to, že právě duben a květen jsou měsíce, kdy se v přírodě opět do akce dostávají nechvalně proslulá klíšťata. Lidé si často myslí, že do léta jim v podstatě nic nehrozí, ale je to omyl – už v dubnu a květnu je možné se s těmito potvůrkami v přírodě setkat.

Klíště je velice odolný živočich, který se vyskytuje prakticky po celé Evropě. Má rádo vlhké oblasti s bujnou vegetací, ale jeho velkou výhodou je i to, že dokáže přežít za různých klimatických podmínek. Dobře se množí zejména na místech, kde je i dostatečný výskyt hostitelů klíšťat jako jsou drobní hlodavci, ptáci, zajíci i vysoká zvěř. Lesy jsou klíštěti tedy ideálním domovem a my na ně při procházce můžeme snadno narazit. Jenže všichni dobře víme, jak dokáže být klíště nebezpečné. Přenáší život ohrožující choroby a jen stěží se mu dá bránit. Jak tedy ve zdraví a bez obav přežít zbytek jara a celé léto?

Prevence funguje nejlépe

Jakmile si na vás klíště smlsne, můžete jen doufat, že právě ono nebylo nakažené a nebudete mít problémy. Naprosto klíčové je tedy kousnutí od klíštěte předcházet a snažit se toto riziko maximálně eliminovat. Jak na to? Lékaři i babky kořenářky doporučují podobné strategie – pomůže prý konzumace česneku, ale také pití piva, jelikož právě vitamín B klíšťatům nelibě zapáchá. Pokud dáváte přednost přeci jen konvenčnějším metodám, lze doporučit pravidelné braní B-komplexu. S touto kúrou je však třeba začít ještě několik měsíců před nástupem sezóny klíšťat. Pokud začnete až nyní, chybu samozřejmě neuděláte, ale účinnost bude o dost snížená. Zvláště u malých dětí má řada rodičů s vitaminem B jako preventivním prostředkem velmi dobré zkušenosti.

Nedejte jim šanci

Chceme-li být trochu vynalézaví, pak můžeme v boji proti klíšťatům využít i jiné zbraně. Velmi dobrou pomůckou je například váleček na odstraňování prachu a chlupů z oblečení. Tak zabráníte tomu, aby se na vaše oblečení klíšťata přichytila a měla možnost dostat se až k vaší kůži.

Jak na to? Váleček potřete jemnou vrstvou esenciálního oleje a následně si jím postupně přejeďte celé oblečení. Buďte však opatrní, abyste si na oblečení nezanechali mastné fleky. Nejprve je vhodné vyzkoušet vaši metodu na malém a skrytém kousku oděvu. Pak už se nemusíte bát, že byste si z vaší vycházky přinesli domů nezvaného návštěvníka. Paraziti budou mít totiž velké potíže přichytit se na oblečení. Levandulový, eukalyptový nebo citronový olej je navíc silně odpuzují a nedovolují jim se k vám ani přiblížit.

Co když se neuchráníte?

Může se samozřejmě stát, že se vám i přes veškerou snahu nepodaří parazita odpudit. Jak rychle je potřeba jej odstranit a co poté sledovat? Čím déle klíště saje, tím víc vypouští slin, bakterií a virů. Bakterií boreliózy se člověk nakazí zpravidla po 12 až 24 hodinách s klíštětem na těle, ale silně nakažlivým virům klíšťové encefalitidy stačí i pouhá hodina. Čím dříve tedy klíště odstraníte, tím lépe. Klíště jde navíc v prvních hodinách po přichycení jednodušeji odstranit, po každé návštěvě lesa se tedy důkladně prohlédněte.

Po odstranění klíštěte je nutné sledovat místo, kde byl parazit přisátý. Sledujte změny na okolní pokožce a kontrolujte si i jiné projevy vašeho těla. Někomu například zduří uzliny, jiný pociťuje zvýšenou únavu nebo trpí horečkou. Jakékoliv příznaky se vám budou zdát podezřelé, je rozhodně na místě konzultovat situaci s lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button