Péče o těloPřírodní léčba

Bolest zubů může udeřit nečekaně. Uleví vám tyto ingredience, které máte doma

Bolest zubů patří podle mnohých lidí k těm vůbec nejnepříjemnějším. Většinou s ní sami nic moc nenaděláte a ve většině případů vás stejně nakonec dovede k zubaři, který odhalí její skutečnou příčinu. Někdy může jít jen o přecitlivělost zubů, což se dá řešit pomocí speciálních past a opatrnosti, ale kazy nebo zánětlivá onemocnění vyřeší jen zubní lékař.

Ať už víte, co je příčinou bolesti, kterou cítíte, nebo ne, stejně se jí potřebujete alespoň na nějaký čas zbavit. Nemůžete k zubaři běžet hned a často přijde bolest ve zcela nevhodnou dobu. Nadopovat se léky je sice řešením, ale takový stav vám neumožní normálně fungovat, protože budete zcela otupení a dost možná vám nebude i tak moc dobře. Přírodní léčebné postupy jsou v tomto případě o mnoho lepším řešením. Které přírodní produkty vám od bolesti mohou pomoci? Vyzkoušejte je a uvidíte, že si v ničem nezadají s klasickými léky proti bolesti a omámeni po nich nebudete.

Sůl a pepř

Kdo by to byl řekl, že sůl a pepř dokáží společně ulevit od bolesti. Působí skvěle jako lék proti citlivosti zubů, ale pomáhají také dezinfikovat ústní dutinu, a tím eliminovat vznik bakterií, které zánět mohou podporovat a bolest ještě stupňovat. Jak postupovat? Smíchejte lžičku soli a pepře a k nim přimíchejte pár kapek vody, abyste vytvořili hustou pastu. Tu poté naneste na bolestivé místo. Připravte se na to, že to bude trochu pálit a může to být nepříjemné, ale vyplatí se vydržet. Sůl a pepř místo znecitliví a bolest alespoň na čas ustoupí.

Česnek

Česnek je dobře známý svou antibakteriální silou, která pomáhá bojovat proti bakteriím. Běžně se používá k léčbě řady potíží a to už od dob antiky. Na česnek se tedy dá skutečně spolehnout, a to i při pomoci od bolesti. Jak postupovat? Jednoduše si oloupejte stroužek česneku a nakrájejte jej na tenké plátky. Jeden plátek poté umístěte na bolavý zub nebo dáseň a nechte působit, dokud budete cítit sílu česneku. Nezapomeňte, že česnek není ideálním řešením, pokud vás čeká pracovní nebo romantická schůzka. Zápach z úst bude jistě patrný a není to rozhodně nic příjemného. Tuto léčbu tedy odložte na večer, kdy už nikde reprezentovat nemusíte.

Tea tree olej

Tea tree olej vyniká svými zklidňujícími a léčebnými účinky. Skvěle působí především na pleť, a proto se často používá k léčbě akné, ale výborně působí i jako tlumicí prostředek při bolesti zubů. Postačí vám pár kapek esenciálního tea tree oleje, který nanesete na postižené místo v ústech. Nechte působit jak jen dlouho to půjde a poté vypláchněte vodou.

Olivový olej

Podobně jako tea tree olej, funguje obyčejný olivový olej, který používáte v kuchyni na vaření. Pár kapek naneste na vatový tamponek a ten vložte do úst na bolavé místo. Hodí se zejména k tlumení bolesti dásní nebo citlivých zubů. Můžete nechat působit jak dlouho jen chcete. Dá se využít i výplach úst s pomocí olivového oleje, ale to už je trochu kousek pro statečné, přeci jen mít pusu plnou oleje není pro každého.

Okurek

I obyčejný okurek, který jistě máte i dnes doma v lednici, může být skvělou první pomocí, když vás po ránu překvapí bolest zubů a vy máte náročný den v práci. K zubaři se hned nedostanete, tak musíte vydržet bolest aspoň jeden den. K tomu vám pomůže pořádně vychlazený okurek. Vytáhněte jej z lednice a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak vložte do úst a nechte alespoň během ranní rutiny působit v ústech. Svou dobrou službu odvede nejen okurek a jeho zklidňující vlastnosti, ale také chlad, který utlumuje zánět a zmírňuje bolest. Pokud bolest zcela neustoupí, je pak nutné co nejdříve navštívit specialistu. Jen ten vám může pomoci trvale.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button