Přírodní léčbaZdravé tipy

Období chřipek je opět zde. Zjistěte jak se chránit a urychlete svou léčbu

Chřipková období přichází během celé zimy v různě dlouhých a různě silných cyklech. Někdy zasáhnou celá města či kraje, jindy jsou slabší a většina lidí jim unikne. Každopádně je ale chřipka nemoc jako každá jiná a stejně jako jiné choroby je potřeba ji pořádně vyléčit a vyležet, aby nezpůsobila mnohem vážnější zdravotní komplikace.

Pokud je chřipka léčena, trvá obvykle okolo týdne. Je provázena teplotou, rýmou, kašlem, bolestí v krku, bolestí hlavy a dalšími nepříjemnými symptomy. Nemocný je silně nakažlivý, a proto by v žádném případě neměl chodit do práce nebo jinam mezi lidi.

Pokud se nemoc ignoruje, může přetrvávat i několik týdnu a může trvale poškodit naši obranyschopnost. Navíc přecházení nemoci nadměrně zatěžuje celý organismus, včetně srdce, a v nejhorším případě může být spouštěčem jiných a mnohem vážnějších chorob.

Jak chřipce předcházet?

Za prvé je to důsledná hygiena. Myjte si ruce, dezinfikujte, často perte prádlo, zejména rukavice a šály. Chřipka je infekční onemocnění, které se snadno přenáší, a proto musíte být maximálně obezřetní. Vir chřipky na vás může čekat v hromadné dopravě i na vašem pracovním stole.

Druhým krokem je prevence zevnitř. Jezte hodně ovoce a zeleniny, které vám dodají tolik potřebné vitamíny a podpoří vaši obranyschopnost. Hlavně vitamín C je mimořádně důležitý, a proto se nebojte zařadit na zimu do svého jídelníčku i nějaké doplňky stravy.

A v neposlední řadě se dobře oblékejte. Prochladnutí a s tím spojené nachlazení je prvním krokem k onemocnění chřipkou. Je-li nám zima, tělo se nedokáže tak účinně bránit náporu bacilů a snadněji nějaký pronikne do našeho těla. Teplé boty, svetr a kabát by měly být naprostou samozřejmostí.

Jak se brzo uzdravit?

Někdy se nám i přes veškerou snahu nepodaří chřipce ubránit. V takovém případě je scénář jasný. Nejprve návštěva lékaře a pak týden doma v posteli, v teple a v klidu.

Přecházení chřipky je opravdu nebezpečné nejen pro vás, ale i pro vaše okolí, a proto to v žádném případě nedělejte!

Kromě klidu na lůžku pomohou i další věci:

  • Dostatek tekutin. Pijte hodně čaje (dobře vám udělá třeba lipový čaj) nebo ovocných šťáv naředěných s vodou. Při teplotě se hodně potíme a je nutné tyto tekutiny doplňovat.
  • Nebojte se paralenu. Někteří lidí věří, že chřipku je nutné doslova vypotit a odmítají jakékoliv prostředky na snížení teploty nebo proti bolesti hlavy. Paralen ale léčebnému procesu těla jenom prospěje. Vaše síly se musí soustředit na boj proti viru, a ne řešit banální bolest hlavy.
  • Často si myjte ruce. Zabráníte tak množení viru ve vašem okolí.
  • Dejte si polévku. Ideálně kuřecí vývar. Ten je známým lékem našich babiček. Teplá tekutina pomůže ulevit od bolesti v krku a zároveň pomáhá doplnit tekutiny i energii.
  • Jezte med. Mnoho léků proti kašli a proti bolesti v krku obsahuje med. Je to proto, že med má skvělé zklidňující účinky, tlumí podráždění a působí protizánětlivě.
  • Nakupte kila zázvoru. Zázvor se běžně používá v prevenci proti chřipce a nachlazení. A stejně tak pomáhá bojovat, i když už nemoc propukla. Udělejte si čerstvý zázvorový čaj nebo ho jezte čerstvý, pokud na to máte odvahu a žaludek. Uvidíte, že se vám hned udělá o hodně líp.
  • Nezapomeňte na probiotika. Ty zvyšují množství dobrých bakterií v trávícím ústrojí, zatímco všechny ostatní buňky těla se mohou věnovat boji proti nemoci. Probiotika také zlepšují funkci imunitního systému, zlepšují hojení a zabraňují dalším infekcím.

S těmito tipy by vás už žádná chřipka neměli skolit na déle než na pár dní. I když vás nemoc zasáhne, zkuste to brát pozitivně. Konečně si můžete po dlouhé době opravdu odpočinout, pořádně se vyspat a třeba přečíst knihu, na kterou už se vám roky jen práší. Všechno zlé je k něčemu dobré.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button