Nemoci a komplikacePéče o tělo

Jak poznat depresi nebo úzkost? Zjistěte, které příznaky jsou alarmující

Co je to stres a co se stane, když se s ním nedokážete dobře vyrovnat? Stres se může projevit po propuštění z práce, rozvodu nebo ztrátě blízké osoby. Stres mohou ale způsobit i radostné události, jako je svatba, přechod do nového zaměstnání nebo narození dítěte. Každý člověk někdy zažívá stres a v dnešní době se mu nelze vyhnout.

Mnoho lidí definuje stres jako dobrý nebo špatný, i když není ani jedním z nich. Stres je událost, kterou nemůžete ovlivnit. To, jak na něj reagujete, utváří vaši schopnost zvládat tyto a další podobné události v budoucnu. Jenže právě nesprávné zvládání stresu může mnohdy vést až k úzkostným nebo depresivním poruchám.

Mezi nejčastější úzkostné poruchy patří např:

Specifické fobie

Fobie se mohou týkat zvířat, jako jsou pavouci, kočky nebo psi, přírodního prostředí, například výšek, bouřek nebo pobytu ve vodě, nebo invazivních lékařských zákroků, či míst, jako jsou letadla, výtahy nebo uzavřená místa.

Sociální úzkostná porucha

Jedná se o strach z pobytu mezi jinými lidmi nebo ve společenských situacích.

Úzkost z odloučení

Jedná se o nadměrný strach nebo úzkost z odloučení od osob nebo věcí, které jsou pro vás důležité.

Panická porucha

Jedná se o náhlý nával intenzivního strachu nebo nepříjemných pocitů.

Jak spolu souvisí stres, úzkost a deprese?

Úzkost a deprese mohou být způsobeny několika příčinami, mj:

  • genetika
  • vystavení vlivům prostředí
  • osobnost
  • životní události

Jak včas rozpoznat, že je váš stav vážnější, než se může na první pohled zdát?

Mezi varovné příznaky deprese patří:

  • izolování se
  • časté negativní myšlenky
  • opakující se pocity smutku
  • pocit neklidu
  • únava
  • potíže se soustředěním
  • podrážděnost
  • svalové napětí
  • poruchy spánku

Chcete-li se vyrovnat s úzkostí a depresí, vyzkoušejte tyto tipy

Vyzkoušejte techniky bráničního a čtvercového dýchání

Brániční dýchání spočívá v hlubokém nádechu z bránice. Při nádechu by se vám měl roztáhnout žaludek. Technika čtvercového dýchání spočívá v tom, že se zhluboka nadechnete po dobu pěti sekund, tento hluboký nádech zadržíte opět na pět sekund a na dalších pět sekund budete pomalu vydechovat. Po celou dobu byste se měli soustředit na svůj dech, a ne na stresující událost.

Naučte se pracovat se svými myšlenkami

Soustřeďte se na to, co cítíte, a přemýšlejte, co v dané situaci je skutečně pod vaším kontrolou, a co ne. Hlavními oblastmi, které máte pod kontrolou, je přijetí vašich emocí, pocitů a reakce na stresové situace. Důležité je také soustředit se na fakta týkající se dané situace. Někdy se vaše úzkostné a depresivní myšlenky nezakládají na faktech a pak je dobré umět si je racionálně odůvodnit.

Zaměřte se na fakta

Vyzvěte sami sebe, abyste v situaci odhalili reálná fakta a přiznali si jakékoli emoce a pocity, které situace odhaluje. Tím zvýšíte pravděpodobnost, že budete schopni stresovou situaci efektivně zvládnout.

Kdy vyhledat odbornou pomoc

Nejlepší je obrátit se na odborníka, když:

  • je pro vás obtížné fungovat v každodenním životě.
  • už se neúčastníte činností, které vás dříve bavily
  • je pro vás obtížné vstát z postele a něco dělat

Léčba úzkosti a deprese

Léky a psychoterapie jsou účinné pro většinu lidí s depresí a úzkostí. Váš lékař nebo psychiatr vám může předepsat léky na zmírnění příznaků deprese či úzkosti. Mnoha lidem prospívá ambulantní psychoterapie, například kognitivně behaviorální terapie nebo dialektická behaviorální terapie. Další léčba může zahrnovat změnu pohybových nebo stravovacích návyků, využívání sociální podpory, dostatek spánku, změnu reakcí na stres, vyhýbání se alkoholu a rekreačním drogám a vstup do podpůrné skupiny. Pokud trpíte závažnou depresí nebo úzkostí, může být nutné využít krizové zdroje, jako je kontaktování krizové linky nebo účast v programu ústavní nebo ambulantní léčby, dokud se vaše příznaky nezlepší.

Proč je důležité zabývat se svým duševním zdravím

Je důležité, aby lidé řešili své duševní zdraví – už je proto, aby mohli žít plnohodnotný život. Léčba vašeho duševního zdraví pomáhá vytvářet dlouhodobou odolnost. Naučí vás také lépe se vyrovnávat se stresovými faktory a situacemi. Když pak nastane podobná situace, jste připraveni ji zvládnout.

Ke stresovým situacím bude docházet, to je zcela nevyhnutelné. To, jak budete reagovat, může rozhodnout o tom, jak vás tyto situace ovlivní. K dispozici je mnoho zdrojů týkajících se úzkosti, deprese a stresu. Pokud máte obavy o své duševní zdraví, poraďte se se svým lékařem a nenechávejte situaci „vyhnít“.

ZDROJ: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/addressing-your-mental-health-by-identifying-the-signs-of-anxiety-and-depression
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Inzmam Khan: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-sezeni-unaveny-osamely-1134204/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button