Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Jak poznat bezpečnou vodu a jak si užít koupání v přírodě bez rizika?

Koupání a vodní radovánky k létu neodmyslitelně patří. Mnoho lidí na koupaliště vyrazí třeba i každý den po práci, aby se trochu osvěžili a užili si léto, i když nemají zrovna dovolenou. Právě koupaliště bývají proto v obležení a nabízí se možnost využít některé přírodní koupací plochy, které slibují přeci jen trochu více soukromí.

Určitě to není špatný nápad, ale nezapomínejte se vždy zajímat o to, v jaké vodě se to vlastně rozhodnete smočit, jaká je její kvalita a zda je takové koupání bezpečné. Zdaleka ne všechny vodní plochy jsou ke koupání lidí nebo zvířat ideální. 

Jak mít jistotu, že bude koupel bezpečná?

Při přírodním koupání je zřejmé, že voda nebude mít onu typickou dokonale čirou barvu, kterou vídáte na koupališti. V rybníce, jezeře nebo přehradě se často nacházejí různé ryby, ale ty obvykle v našich končinách nepředstavují žádné nebezpečí. Jiný případ je však přítomnost sinic. Spolu s řasami tvoří sinice tzv. fytoplankton, kdy dochází k viditelnému zákalu vody, který poukazuje na její sníženou kvalitu. 

Koupání ve vodě se sinicemi rozhodně není pro naše zdraví ideální. Zejména u citlivějších lidí může způsobit kožní alergickou reakci, vyvolat různé vyrážky, nebo se mohou objevit zarudlé oči či výtok z nosu. Kromě toho však mohou produkovat i vyloženě toxické látky, které mohou vyústit ve střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale v krajních případech i závažné poškození jater. To se obvykle stává tehdy, pokud si vody nechtěně nalokáte. Zejména nebezpečné je pak toto u dětí, které jsou menší, mají nízkou hmotnost, a i malé množství toxinů ze sinic je může nepříjemně ohrozit.

Riziko vzniku poškození zdraví se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě a množstvím sinic. Rozhodně byste proto neměli lézt do vody, kde je již jasně patrný tzv. vodní květ čili zelená “kaše” na vodní hladině, kterou vytváří právě shluky sinic.

Kromě sinic může být nebezpečná také bakteriální kontaminace vody, nejčastěji Escherichia coli, Salmonella nebo enterokoky. Problém je, že na první pohled na vodě nepoznáte, zda něco takového obsahuje nebo ne. Pokud tedy nechcete riskovat střevní potíže, rozhodně se vyvarujte toho, aby se vám voda dostala do úst.

Sinice nebo řasy?

Někdy není zcela zřejmé, zda se jedná přímo o nebezpečné sinice, nebo jen relativně neškodné řasy. Pokud si nejste jisti, můžete to zjistit jednoduchým testem:

1) Vezměte průhlednou PET lahev.

2) Zcela ji naplňte vodou z vodní plochy, kde se chcete koupat.

3) Nechte alespoň 20 minut odstát na světle.

Sledujte, co se s vodou stalo. Pokud je na hladině patrný zelený kroužek s částečkami připomínajícími jehličí nebo krupici, ale zbytek vody je čirý, jde s největší pravděpodobností právě o sinice – voda je tedy ke koupání nevhodná.

Jestliže ale voda bude zakalena rovnoměrně, nebo se tvoří usazeniny spíše u dna, nejspíše máte co do činění se řasami, které nejsou zdraví škodlivé, nicméně i tak mohou u některých lidí vyvolávat alergické reakce.

I v bezpečné vodě je dobré být opatrný a po koupání byste se pak také měli osprchovat čistou teplou vodou – díky tomu odstraníte případné řasy a sinice, které by vám na pokožce ulpěly. Velmi dobré je také držet se doporučení a koupat se jen v pravidelně kontrolovaných vodních plochách, jejichž seznam najdete např. na stránkách koupacivody.cz.

Co je třeba sledovat?

Pokud jste si ověřili, že je voda pro koupání bezpečná, stále je při koupání v přírodě nutné dodržet jistá pravidla, aby se takové rekreace neproměnila v nebezpečnou noční můru.

Do neznámé vody rozhodně neskákejte

Skákání do neznámých vod představuje velké nebezpečí zejména s ohledem na malou hloubku nebo možnost velkých pevných předmětů ukrytých pod hladinou. V tomto případě hrozí vážné poranění hlavy nebo míchy, které může mít zásadní následky pro váš další život.

Do studené vody nechoďte rozpálení

Pokud jste skutečně rozpálení například po sportovním výkonu, není dobrým nápadem šokově se zchladit ve vodě. Hrozí totiž svalové křeče a teplotní šok, který může u kardiaků vést až k srdeční zástavě. Raději proto do vody vstupujte pozvolna a před úplným ponořením si tělo nejprve opatrně chlaďte pomocí vody z dlaní.

Buďte realističtí ohledně svých plaveckých dovedností

U rybníka může lákat třeba chtít přeplavat celou nádrž. Jenže pokud jste sami, je to hazard se životem. Nikdy nevíte, kdy vás chytne křeč nebo vám dojdou síly. Při plavání v přírodě se držte raději u břehu a neriskujte víc, než je potřeba. 

Bez alkoholu v bezpečí

Dle odborníků je samozřejmě riziko nějakých nepříjemných problémů ve vodě vyšší také s tím, jak stoupá množství alkoholu v krvi. Alkohol totiž prokazatelně snižuje bystrost a jasné uvažování, takže se snadněji můžete přecenit nebo vdechnout vodu. Pokud jste navíc u vodní plochy sami, nikdo vám v případě potřeby nepomůže.

Pamatujte tedy na to, že ne každá voda je vhodná ke koupání a takové vodní radovánky mohou vyvolat také závažné zdravotní komplikace. Na pozoru se mějte zejména před sinicemi, ale nesmíte zapomínat na určitá pravidla bezpečnosti.

ZDROJ: https://www.cheatsheet.com/culture/signs-river-lake-not-safe-swimming.html/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Adam Kontor: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/drevo-lavicka-moda-osoba-322032/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button