NávodZdravé tipy

Jak se vyhnout kocovině: rady, které vás postaví na nohy

Každý si tím alespoň jednou prošel ve svém dospělém životě. Večírek s tahem do rána a alkohlem v krvi je sice receptem na nenáročnou zábavu s přáteli, bohužel ale také na nepříjemnou bolest hlavy, nevolnost a další nepříjemné symptomy, které následují po pití alkoholu.

Pojďme si tak probrat to, proč přesně nám je po propité noci špatně a co udělat pro to, aby jsme vstávali bez kocoviny.

Může to znít paradoxně, ale pití alkoholu způsobuje dehydrataci. A právě ta způsobuje nepříjemný stav, kterému říkáme kocovina.

Ať už na Silvestra nebo jakýkoli jiný den, občas se to stane každému. Plánovaný jeden koktejl se změní ve dva a pak ve čtyři. A už to jede. Bavíme se, vypité skleničky už ani nepočítáme a ráno toho neskutečně litujeme.

75 % lidí dokonce přiznalo, že kvůli kocovině se alespoň jednou v životě vyhnulo škole nebo práci. Takové volno si ale nikdo určitě neužije – soustředit se, když vám hlava třeští bolestí, je doslova nemožný úkol. Lehce se řekne: Neměl pít! Co ale dělat, když se už stalo?

Hydratovat a hydratovat

Alkohol odvádí vodu z těla, což vede k dehydrataci. Dehydratované tělo není schopno vyplavovat toxiny a ty se hromadí v trávicí soustavě a v játrech. A právě to způsobuje kocovinu – jde doslova o otravu.

 Nejlepší způsob, jak předejít kocovině, je tedy logicky prstě neustále doplňovat tekutinu. Abyste předešli intoxikaci, po každé skleničce alkoholu vypijte sklenku něčeho nealkoholického – obyčejné vody nebo ideálně minerálky. Alkohol totiž kromě dehydratace způsobuje i nedostatek minerálů a jiných látek důležitých pro naše zdraví. Vhodná je i kokosová voda.

Dostatečné doplňování vody je osvědčený způsob, jak otravě alkoholem předejít. Hydratace ale není jen prevencí. Pít nesmíte zapomínat ani při kocovině. Je třeba dostat do těla dostatek vody, která pomůže odplavit škodliviny, kvůli kterým se cítíte tak špatně. Pijte pravidelně a po malých dávkách.

Antioxidanty

Antioxidanty pomáhají zmírnit škody způsobené alkoholem v našem organismu. Nepodceňujte jejich význam. Šťáva z granátového jablka, brusinkový džus, borůvkové smoothie nebo hrozny – to vše může tělu pomoci se s alkoholem vypořádat.

To, jaký účinek alkohol na naše tělo bude mít, není dáno jen tím, co a kolik toho vypijeme, ale i tím, co jíme. Vaše tělo musí mít dostatek síly, aby se s alkoholem vypořádalo. Proto je třeba najíst se vydatně a dodat mu všechny potřebné látky – místo salátu si pro jednou objednejte vydatné jídlo plné aminokyselin a vitaminů.

Vezměte si prášek

Málokdo ví, že pokud si prášek vezme už večer před spaním, může tím předejít ranní nevolnosti. Jeden ibuprofen se rychle vypořádá se zánětem způsobeným alkoholem a ráno vám bude dobře.

Vyhněte se ale lékům založeným na paracetamolu. Míchat je s alkoholem je zakázáno, mohli byste si vážně poškodit játra či ledviny.

Zapomeňte na vyprošťováky

 V první moment možná pomůžou a postaví vás na nohy, ale z dlouhodobého hlediska spíš přitíží. Odborníci se shodují na tom, že řešit kocovinu pitím dalšího alkoholu je hloupé a zdraví škodlivé.

Vydatně posnídejte

Možná se vám do jídla vůbec nechce, ale věřte, vaše tělo živiny potřebuje víc než kdy jindy. Ideální snídaní jsou míchaná vajíčka nebo třeba omeleta.

Alkohol se totiž v játrech metabolizuje na škodlivý acetaldehyd – vajíčka jsou ale bohatá na cystein, aminokyselinu, která tělu pomáhá se s tímto toxinem vypořádat.

Mimochodem, za vajíčka se nebojte připlatit: Jen kvalitně krmená slípka může snést kvalitní a na živiny bohaté vajíčko.

Bublinková voda

Vědci z Sun Yat-sen University testovali 57 nápojů a jejich vliv na kocovinu. Dospěli k jednoznačnému závěru: Šumivá voda dokáže urychlit metabolismus, který pití alkoholu zpomaluje. Tělo pak dokáže rychleji odbourávat škodlivé toxiny a dříve se vzpamatuje.

Čaji se vyhněte

Stejní vědci přišli s dalším zjištěním – bylinné čaje všechno naopak zhorší a vaše trápení prodlouží.

Zázvor pomáhá

Zalijte pár kousků zázvoru horkou vodou, přidejte šťávu s jednoho pomeranče a půlky citronu. Nakonec přidejte pár lžic medu.

Tato směs rychle dodá vašemu tělu energii a přivodí vám rychlou úlevu.

Draslík

Únava, nevolnost, celková slabost – to jsou příznaky způsobené nedostatkem draslíku. Doplnit vám ho pomůžou banány, kiwi, pečené brambory, houby nebo třeba sušené meruňky.

Mimochodem, látky obsažené v banánech pomáhají také proti dehydrataci. V boji proti kocovině jsou proto nedocenitelným pomocníkem.

Vitamin C

Máte doma šumivé vitaminové tabletky? Teď je na ně ten správný čas! Vitamin C pomůže detoxikovat játra a urychlit odbourávání toxinů z těla.

Doplňte cukr

Když pijete alkohol, tělo je zcela zaměstnáno jeho odbouráváním – a zapomíná vyrovnávat hladinu glukózy v krvi. Kvůli tomu se pak ráno můžeme cítit opravdu mizerně. Sáhněte proto po sladkostech, dejte si sušenku nebo čokoládu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button