NávodZdravé tipy

Tajemství úspěšného a zdravého vztahu, který vydrží. Objevte je i vy

Velké lásky, kterých se vypráví na filmových plátnech, nemusí být vymyšlenou pohádkou. Takové vztahy existují i ve skutečnosti, jen je třeba si uvědomit, že na rozdíl od filmových postav, je takový vztah v reálném životě produktem tvrdé práce. Nic dobrého nevznikne samo od sebe a bez vytrvalého úsilí nemůže žádný vztah dlouho vydržet idylický.

Chcete úspěšný a zdravý vztah, který konečně vydrží? Pak musíte být připraveni tvrdě pracovat na sobě, být shovívaví k partnerovi, neustále odpouštět a milovat, i když vám vaše pocity aktuálně velí něco jiného.

Najděte společné zájmy a pracujte na nich

Možná jste si s partnerem hodně podobní, možná sdílíte jen málo společných koníčků. Základem trvalého vztahu je, že spolu dva lidé dokáží rádi trávit čas. A protože to se snadno dělá při nějaké aktivitě, jsou společné koníčky tím nejlepším základem jak vytvořit trvalý svazek. Sportujte, choďte za kulturou, zdokonalujte se v něčem… cokoliv vás baví a naplňuje. Budete-li to dělat společně, nebudete zažívat nudu a rutinu a budete mít stále důvod spolu trávit čas.

Držte se za ruce

Mnoho partnerů po prvních letech vztahu zcela vyřadí romantické projevy vůči tomu druhému. Možná se večer políbí před spaním, ale kde je držení se za ruce na procházce nebo objetí během sledování filmu? Tyto věci nepatří pouze do fáze zamilovanosti. Měly by být přítomny ve vztahu po celou jeho dobu a stát se jakýmsi návykem, který děláte automaticky. To vám pomůže neizolovat se, když jste zrovna naštvaní nebo nemáte na žádné něžnosti ani pomyšlení. Dobré zvyky jsou pro dlouhodobé vztahy naprosto nezbytné.

Důvěřujte a odpouštějte

Bez důvěry není dobrý vztah. A to platí pro jakýkoliv druh vztahu – partnerský, rodičovský, přátelský… Pokud si dva lidé nevěří a musí se neustále kontrolovat a prověřovat, pak jste na začátku jistého konce. Neznamená to ale, že máte důvěřovat zcela slepě. Partner si musí vaši důvěru zasloužit tím, že jin nezklamává a projevuje vám ji stejně nazpět. Každý může někdy udělat chybu a není to hned důvod k rozchodu. Odpuštění je nedílnou součástí vztahů – i těch nejlepších. Odpuštění budete potřebovat i vy sami, protože prostě nejste dokonalí a i vy budete dělat chyby a ubližovat. Naučte se odpouštět opravdu upřímně a stejně i odpuštění přijímat.

Zaměřte se na to dobré

Někteří lidé jsou od přírody optimisté a na většině situací dokáží najít něco dobrého. Naučte se být optimistou alespoň v rámci vašeho vztahu. Zvlášť po několika letech vztahu je snadné vidět na druhém hlavně jeho chyby a nedostatky, ale to, na co se opravdu musíte soustředit, jsou především pozitiva. Často chvalte a povzbuzujte k dobrým věcem. Uvidíte, že váš partner vám to vrátí stejnou měrou.

Buďte na svůj vztah pyšní

Hrdě se ke svému partnerovi hlaste mezi přáteli, kolegy, ale třeba i na sociálních sítích. Nemusíte internet zaplavovat vašimi partnerskými fotkami, ale lidé by měli vědět, kdo je váš partner a vy byste měli být pyšní, že jej máte. Pokud to tak není, je načase to změnit. Vždyť je to vaše volba a pokud si za ní nestojíte i před celým světem, pak je něco špatně. Váš partner by měl cítit, že si jej vážíte a nestydíte se k němu přiznat.

A v neposlední řadě pamatujte, že láska není cit, ale rozhodnutí! A kdo chce, může druhého opravdu milovat i přes řadu překážek, které vás na společné cestě čekají.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button