Spolupráce

10 měsíců, až tak dlouho může trvat pylová sezóna

Pylová sezóna je období, kdy se v ovzduší vyskytuje větší množství pylových zrn. V nejhorším případě může toto nepříjemné období trvat až 10 měsíců v roce a tím znepříjemňovat život alergikům. Lze jej rozdělit do třech období, kde v každém z nich dominuje jiný alergen. Zpravidla se jedná o pyly dřevin, travin, obilovin a bylin.

Proč jsou pylové alergie tak časté?

Velký vliv na vznik pylové alergie má mimo jiné doprava a průmysl. Ty totiž znečišťují vzduch, který se dostává do našeho organismu a narušuje tak nosní sliznici. Díky tomu se zvyšuje pravděpodobnost, že naše dýchací cesty budou negativně reagovat na jiné alergeny, kterými můžou být například pyly.

Dalším významným prvkem jsou změny klimatu. Díky globálnímu oteplování jsou kratší zimy, což má spolu s vyššími teplotami za následek rychlejší a dlouhodobější růst rostlin. Tím pádem trvá pylová sezóna déle a množství pylu v ovzduší je tak vyšší.

Nemalý podíl má také globalizace, díky které se u nás vyskytují rostliny z různých oblastí, které se zde dříve nevyskytovaly. Díky tomuto se v ovzduší vyskytuje větší množství různých druhů alergenů, které o to více dráždí naše sliznice a naše tělo se proti nim hůře brání.

Toto jsou tři hlavní příčiny, které mají negativní vliv a prohlubují příznaky pylových alergií. Mezi další faktory však patří i věci typu změna životního stylu, kouření, strava atd.

A jak se proti tomu bránit?

Je spousta možností, jak omezit množství pylů v ovzduší. Můžeme větrat pouze ráno, nebo krátce po dešti, a naopak zavírat okna, když je venku horko a tím pádem jsou vhodné podmínky pro šíření pylu. Vyhýbat se rizikovým místům a činnostem, při kterých se dostaneme do kontaktu s pyly, používat protipylové sítě, nebo jednoduše odcestovat do míst, kde nás pyly nebudou tolik ohrožovat.

V boji proti pylům je nejlepší se spoléhat na přístroje, které mimo jiné slouží pro tyto případy. Takový odvlhčovač a čistička vzduchu 2v1 je vhodnou volbou. Dokáže si totiž poradit s alergeny, které se vyskytují v ovzduší. Přístroji totiž přefiltrovává okolní vzduch, který následně zbavuje nežádoucích prvků. V případě, že využijeme odvlhčovač vzduchu s ionizátorem, dochází ještě navíc k jeho osvěžení. Tím pádem dochází k úlevě a zmírnění alergické reakce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button