Spolupráce

Výhody indukčního vaření aneb 4 vlastnosti, které si u indukce zamilujete!

Zvažujete pořízení indukčního nádobí a zajímá vás, proč je tento způsob vaření tolik vychvalován? Věřte, že i vás vaření na indukci pohltí. Jednoduchý princip, který vám ušetří čas a námahu – dokonce i profesionální kuchaři si bez indukce nedovedou svou práci představit!

Jak to funguje?

Indukce byla vynalezena anglickým fyzikem Michaelem Faradayem. V indukční varné desce je ukryta cívka se silným magnetickým polem. Magnetické pole potom předává energii přímo dnu hrnce, a tím jej ohřívá. Rozdíl oproti vaření na plynu či elektrice je v tom, že je teplo generováno přímo ve dnu nebo ve stěnách hrnce, nikoliv pod hrncem. Poté, co hrnec z indukce odstavíte, nebude plotýnka žhavá, jen teplá, a to proto, že částečně převzala teplo ze dna hrnce. Sama o sobě však „netopí“.

Tip: pro tento způsob vaření je nutné si pořídit speciální nádobí na indukci, které má na svém dně vyrytý znak indukční cívky.

1. úspora energie

Díky principu fungování indukce nedochází k tepelným ztrátám. Vzniklá energie se kumuluje přímo ve dně hrnce nebo pánve na indukci. Stejně tak je už dnes pořizovací cena indukční varné desky několikanásobně nižší. V dnešní době pořídíte indukční desku za cca 10 – 15 000 Kč – oproti dřívějším desítkám tisíc. Varná „zóna“ se přizpůsobí tvaru a velikosti hrnce, tudíž je ohřívání a vaření rychlejší a ekonomičtější.

Tip: nekupujte nádobí na indukci samostatně – na trhu je k dispozici například sada hrnců na indukci, sada pánví nebo speciální tlakové hrnce využitelné k indukčnímu vaření.

2. Bezpečnost

Jak už bylo řečeno na začátku, elektromagnetické pole předává svou energii dále – do dna nádobí, kde je teprve generováno teplo. Pokud z varné desky odstavíte hrnec a sáhnete na indukční plotýnku, jen tak se nespálíte.

3. Nepřilnavý povrch

Pokud vám ukápne omáčka, šťáva z masa nebo některá z ingrediencí na indukční plotýnku, stačí, abyste nečistotu pouze otřeli utěrkou. Není potřeba složité čištění chemickými prostředky ani vodou. Tím, že není plotýnka žhavá, tak se nečistota nepřipeče.

4. Zdravější vaření

Na indukci nastavíte teplotu s přesností na 1,5 °C, tudíž lépe ohlídáte, aby se jídlo nepřipálilo nebo jste například nesmažili na přepalovaném tuku.

Zdroj obrázků: shutterstock, tescoma

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button