![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2021/06/steak-780x405.png)
Zvažujete pořízení indukčního nádobí a zajímá vás, proč je tento způsob vaření tolik vychvalován? Věřte, že i vás vaření na indukci pohltí. Jednoduchý princip, který vám ušetří čas a námahu – dokonce i profesionální kuchaři si bez indukce nedovedou svou práci představit!
Jak to funguje?
Indukce byla vynalezena anglickým fyzikem Michaelem Faradayem. V indukční varné desce je ukryta cívka se silným magnetickým polem. Magnetické pole potom předává energii přímo dnu hrnce, a tím jej ohřívá. Rozdíl oproti vaření na plynu či elektrice je v tom, že je teplo generováno přímo ve dnu nebo ve stěnách hrnce, nikoliv pod hrncem. Poté, co hrnec z indukce odstavíte, nebude plotýnka žhavá, jen teplá, a to proto, že částečně převzala teplo ze dna hrnce. Sama o sobě však „netopí“.
Tip: pro tento způsob vaření je nutné si pořídit speciální nádobí na indukci, které má na svém dně vyrytý znak indukční cívky.
![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2021/06/panev.png)
1. úspora energie
Díky principu fungování indukce nedochází k tepelným ztrátám. Vzniklá energie se kumuluje přímo ve dně hrnce nebo pánve na indukci. Stejně tak je už dnes pořizovací cena indukční varné desky několikanásobně nižší. V dnešní době pořídíte indukční desku za cca 10 – 15 000 Kč – oproti dřívějším desítkám tisíc. Varná „zóna“ se přizpůsobí tvaru a velikosti hrnce, tudíž je ohřívání a vaření rychlejší a ekonomičtější.
Tip: nekupujte nádobí na indukci samostatně – na trhu je k dispozici například sada hrnců na indukci, sada pánví nebo speciální tlakové hrnce využitelné k indukčnímu vaření.
![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2021/06/hrnce.png)
2. Bezpečnost
Jak už bylo řečeno na začátku, elektromagnetické pole předává svou energii dále – do dna nádobí, kde je teprve generováno teplo. Pokud z varné desky odstavíte hrnec a sáhnete na indukční plotýnku, jen tak se nespálíte.
3. Nepřilnavý povrch
Pokud vám ukápne omáčka, šťáva z masa nebo některá z ingrediencí na indukční plotýnku, stačí, abyste nečistotu pouze otřeli utěrkou. Není potřeba složité čištění chemickými prostředky ani vodou. Tím, že není plotýnka žhavá, tak se nečistota nepřipeče.
![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2021/06/spizy-se-zeleninou.png)
4. Zdravější vaření
Na indukci nastavíte teplotu s přesností na 1,5 °C, tudíž lépe ohlídáte, aby se jídlo nepřipálilo nebo jste například nesmažili na přepalovaném tuku.
Zdroj obrázků: shutterstock, tescoma
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.