Spolupráce

Co je kratom zač a jaké jsou jeho účinky?

Kratom je v dnešní době velmi skloňované slovo, a to nejen mezi mladými lidmi, a nejen na internetu. Mluví se o něm stále víc a víc, ne každý ale ví, co si pod tímto pojmem představit, ani to, jaké má účinky. Pojďme se na něj podívat trochu zblízka.

Co je kratom zač?

Když se řekne kratom, každý, kdo se s ním už setkal, si představí jemně namletý zelený prášek. Kdo o něm ještě nikdy neslyšel, pro toho je velkou neznámou. Překvapivě je kratom přírodní látka, která má na naše tělo celou řadu účinků, ty se ale liší zpracováním a dávkováním.

Získává se ze stálezeleného stromu příbuzného kávovníku, Mitragyny speciosy, který dorůstá až do výšky 30 metrů. K výrobě se používají listy a malé stonky, ty se nejdříve usuší a poté se dále zpracovávají podle toho, k čemu mají být použity. Když jsou listy usušené, už se dají žvýkat, kouřit nebo se mohou použít do extraktu. Usušený kratom se ale může také nadrtit na prášek.

A co tento zelený prášek obsahuje? Úplně zjednodušeně je kratom koktejl několika různých látek, každá z nich má na nás a naše tělo nějaké účinky. V listech stromu je totiž přibližně čtyřicet poměrně málo známých alkaloidů, největší podíl má Mytraginin a 7hydromitragyinin. Právě tato skupina alkaloidů dává kratomu jeho jedinečné vlastnosti.

Jak se k nám dostal?

Kratom se původně objevoval hlavně v oblasti jihovýchodní Asie. Zdejší obyvatelé si ho kdysi pěstovali tajně hlavně kvůli jeho účinkům. Kratom jim totiž dodával energii a lépe díky němu zvládali fyzickou aktivitu, a to zejména ve dnech, kdy teploty dosahovaly vysokých čísel.

Během 19. a 20. století rostl na popularitě už i mimo Asii, rozšiřoval se hlavně v Evropě a USA. Používat se začal i ve zdravotnictví a začali se jím zabývat i vědci. Samozřejmě o něm ještě nevíme všechno, kratom je totiž stále předmětem vědeckých výzkumů.

Jaké jsou druhy kratomu?

Červený kratom

Červený kratom patří mezi nejvíce rozšířené druhy kratomu. Červený kratom je získáván ze zralých listů jejichž stonek a žilkování mají červenou barvu. Sklizené listy se následně skladují při vyšších teplotách v dobře prodyšných pytlích nebo nádobách. V takových podmínkách dochází k procesu fermentace a také aktivace enzymů, které spouští mechanismus rostlinné obrany. V důsledku toho se pak listy zbarvují do hněda nebo do červena. Takto připravený kratom se následně rozemele na jemný prášek.

Bílý kratom

Je získáván z velmi mladých listů, které mají ještě bílý stonek a žilkování. V těchto listech se nachází poměrně odlišný poměr alkaloidů, než je tomu například u červeného kratomu. Získané listy jsou sušeny v prostoru s velmi omezeným přístupem světla. To způsobuje, že listy začnou spotřebovávat svůj vlastní chlorofyl a přichází o svou původní zelenou barvu.

Zelený kratom

Zelený kratom je považován za jakousi střední cestu mezi bílým a červeným kratomem. Jeho svěží zelená barva je dána zpracováním středně zralých listů se zeleným žilkováním. Takto získané listy jsou následně sušeny uvnitř dobře odvětrané místnosti. Po krátké době jsou přemístěny na slunce k dokončení procesu sušení. Díky krátké době sušení si listy uchovají svou původní zelenou barvu.

Žlutý kratom

Žlutý kratom, nebo také gold kratom není považován za základní barvu. Je to především proto, že listy se žlutými žilkami neexistují. Tato barva kratomu je výsledkem mixovacího procesu. Vzniká smícháním zeleného, bílého a červeného kratomu v určitém poměru. Tento kratom je nicméně ve stálé nabídce většiny prodejců, a proto je určitě dobré ho také zmínit.

Dále se lze na trhu setkat i s hnědým kratomem, který je však poměrně vzácný.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button