KrásaPéče o tělo

Prsa se s věkem mění. Zjistěte, jak na tom budete ve 20, 30 nebo po 40

Ženy řeší s přibývajícími lety řadu problémů. Jde samozřejmě o stárnutí pleti, výskyt vrásek, přibírání na váze i první šediny ve vlasech. Žádná žena svůj věk nechce přiznávat, a tak se s většinou nedostatků snažíme bojovat. Určitě si ale také povšimnete, že změny se dějí i na vašich ňadrech. Samozřejmě podléhají gravitaci, ale to není vše. Víte, co se děje s vašimi prsy ve dvaceti, třiceti nebo čtyřiceti?

Když je vám 20 a vrásky ještě neřešíte

Na jedné straně můžete jásat, protože v tomto věku jsou prsa ještě dostatečně pevná a elastická. Často ani nemusíte nosit podprsenku, a přesto máte hezký tvar, který vám nejedna starší žena bude závidět. I muži na vás jistě mohou oči nechat. Ovšem na druhé straně mohou prsa kolem dvacítky procházet řadou změn. Zatímco do dvacítky jste jako žena stále procházela vývinem, po této době se většinou procesy ustalují a přichází možná první nepříjemné změny.

Mění se tvar postavy i váha, hodně žen se snaží hubnout nebo dojde k otěhotnění. Většinou se ženám prsa více zakulatí. Objevit se můžou taky hrbolky a bulky. Je tedy potřeba začít také více dbát na zdravých svých prsou a pravidelně by mělo docházet ke kontrole u lékaře i samovyšetření. Za drobné bulky může většinou menstruační cyklus a není třeba hned plašit, ale je důležité mít o těchto změnách přehled. Pokud cítíte bulku, která bolí, jde pravděpodobně o fibrocystickou změnu, tedy ne o příznak rakoviny. Zhoubné nádory obvykle nebolí. Návštěva lékaře je ale vždy dobré řešení, kterým nic nepokazíte.

Když je vám 30 a možná máte už děti

Právě po 30 roku života u žen často přichází děti. Pokožka prsou se může začít povolovat, což souvisí se změnami hmotnosti a objemu prsů – v těhotenství přibereme a pak zase zhubneme. Objem prsou také denně kolísá během kojení. Pro většinu žen je to dost nepříjemná změna, se kterou se musí zejména psychicky vypořádat. Ňadra už nebudou tak hezká a pevná jako dřív, ale slouží zároveň jako nejlepší zdroj potravy pro vaše miminko.

Vazivová tkáň s přibývajícím věkem ochabuje, takže vašim prsům neuškodí pravidelné cvičení, a hlavně kvalitní podprsenka. Používat byste měla také zpevňující krémy, oleje,  které dodají prsům pružnost. Před porodem se taky můžou zvětšit bradavky a okolní dvorce, které se po skončení kojení nemusí zmenšit do původního stavu. Normální taky je, když bradavka a její okolí ztmavnou. Vše jsou to normální a očekávatelné změny. Některé přijít nemusí, ale je dobré počítat s tím, že věk i další události života si prostě někde vyberou svoji daň.

Když je vám 40 a stárnutí začíná být viditelné

Stárnutí je přirozený proces, kterým musíme projít každý. Ženy samozřejmě trápí více než muže, jelikož je pro ně jejich vzhled důležitější. V dnešní době existuje řada metod jak stárnutí zpomalit a déle si udržet mladistvý vzhled. A častokrát s velice hezkými výsledky.

I prsa nevyhnutelně stárnou. Tvorba estrogenu se v těle snižuje. Vaše prsa procházejí takzvanou involucí, kdy se prsní tkáň začíná proměňovat v tuk, který je měkčí. Pevnost a pružnost nebudou takové, jako ve dvaceti. Ani pravidelné cvičení a posilování moc nepomůže, zejména tehdy, máte-li větší velikost. Přímá úměra je jasná – čím větší prsa, tím rychleji se začnou prověšovat.

V prsou se mohou objevit hrudky, takže byste si měla nechat prsa vyšetřit. Choďte na pravidelné kontroly k lékaři, riziko rakoviny prsu je v této věkové kategorii mnohonásobně vyšší. Nevěště ale hlavu, i po 40 mohou být prsa hezká. Jen se musíte připravit na to, že bez podprsenky už nedáte ani ránu a pečlivější musíte být i s volbou vhodného oděvu nebo třeba plavek. Hodně udělá i genetika a celková péče o zdraví. To už ale po 40 nedoženete. Pokud jste to celý život flákala, na stavu vaší pleti i vašich ňader se to nutně projeví.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button