CvičeníJídlo a stravování

Kam se vám ukládá tuk? Pro vaše zdraví to může být zásadní rozdíl

Tuk si ukládáme jako energii na horší časy. Lidské tělo si dokáže přebytek energie efektivně ukládat, aby jej mohlo využít později, bude-li to potřeba. Obecně lze říct, že jak muži, tak i ženy průměrné postavy mají tukové zásoby až na 3 měsíce hladovění. Je to ale samozřejmě jen teoretická úvaha, kterou by nikdo neměl zkoušet uvádět do praxe.

Ukládání tělesného tuku

Tuto otázku jistě řešil každý, kdo by si přál zhubnout nějakou svou konkrétní partii, nebo není spokojený s tím, jak vypadají třeba jeho hýždě nebo boky. Pravdou je, že tuk se ukládá nerovnoměrně. Nejčastěji pak okupuje břicho, boky a stehna. Rozlišujeme dva základní typy postavy:

  • Hruška je takový tvar postavy, u kterého se zásobní tuk ukládá zejména v oblasti stehen a boků. Je charakteristická zejména pro ukládání tuku u žen. 
  • Jablko je takový tvar postavy, u kterého dominuje ukládání zásobního tuku do oblasti břicha. Častěji se tento typ postavy objevuje u mužů.

Rozložení tuku v těle je dáno geneticky, a ať už se snažíte, jak se snažíte, nedá se změnit. Postava typu hrušky je prostě je typická pro zvýšené hladiny estrogenů, což naznačuje, že kromě genetiky hraje roli také hormonální soustava. Platí ale, že z hlediska nemocí, je postava typu jablko výrazně horší variantou. Je rizikovější pro nemoci kardiovaskulární a také je pro ni typický vyšší podíl viscerálního tuku.

Podkožní a viscerální tuk

U hrušky bývá charakteristické, že se zásobní tuk ukládá zejména ve formě podkožního tuku. Z estetického hlediska samozřejmě není příjemný, ale ze zdravotního není až tak škodlivý. Opačná situace je ale u viscerálního (útrobního) tuku, který se ukládá mezi orgány v oblasti trupu. Takový tuk je rizikovější.

Proč tomu tak je? Platí, že viscerální tuk rychleji uvolňuje volné mastné kyseliny, které se následně mohou krví přemístit a uložit v játrech. Jaterní tuk ale může způsobovat vážné zdravotní potíže. Viscerální tuk je také významným producentem cytokinů a dalších prozánětlivých látek, které našemu tělu neprospívají.

Když tedy zjistíte své procento tělesného tuku, ještě neznáte základní informaci – a to především to, kde je tuk skutečně uložen, a jak může tedy ovlivňovat vaše zdraví. Viscerálního tuku je možné se zbavit jen komplexním hubnutím – a protože se nedá hubnout jen z konkrétní partie, je třeba vytrvat.

Vezměte si na pomoc metr

Možností, jak odhadnout rizika viscerálního tuku je vícero. Asi tou nejjednodušší je změření poměru pasu a boků. K tomu vám postačí jen obyčejný krejčovský metr a vyhodnocovací tabulka.

  • Změřte obvod svého pasu v místě, kde jej máte nejužší. 
  • Změřte obvod svých boků tam, kde jsou naopak nejširší.

Hodnotu WHR poté vypočtěte následovně: WHR = obvod pasu (cm)/obvod boků (cm)

Výsledky vyhodnotíte podle následující tabulky:

MužŽena
Normální hmotnost< 0,95< 0,80
Nadváha0,96–1,000,81–0,85
Obezita> 1,00> 0,86

Metoda bioimpedance

Jedná se o speciální přístroj, který bývá dostupný v některých fitness centrech nebo u nutričních terapeutů. Takové měření je samozřejmě přesnější než při postupu s klasickým metrem. Podobně fungují také přístroje InBody, kdy se o zásobách útrobního tuku dá zjistit více.

Pokud tedy víte, že nadváhou trpíte, ale nedokážete odhadnout, do jaké míry může negativně ovlivnit vaše zdraví, může být měření viscerálního tuku řešením. Získáte tak poměrně jasnou představu, zda je třeba hubnutí iniciovat ze zdravotních důvodů, anebo je na vás, zda chcete vylepšit svou kondici a estetiku.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/what-is-visceral-fat

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button