CvičeníNávod

Hudba je lék. Zbaví vás bolesti a pomůže spát

Poslech hudby je oblíbeným koníček mnoha lidí. A to ať už při práci, řízení, nebo zcela na vážno v koncertních halách a sálech. Je prokazatelné, že hudba nám zlepšuje náladu a pomáhá nám uvolnit se. Pokud i vy rádi hudbu posloucháte a nedovedete si bez písniček představit ani jediný den, pak pro vás máme dobrou zprávu – je to velmi prospěšné a zdravé!

Pokud naopak posloucháte jen občas, měli byste hudbu zařadit mezi své pravidelné aktivity. Budete překvapeni, kolik pozitivních věcí vám poslech hudby může přinést.

Lepší výkon při cvičení

Není náhoda, že sportovci při tréninku poslouchají hudbu. Správě zvolený playlist totiž dokáže skutečně zlepšit sportovní výkon a nabudit vás k lepším výsledkům. Je to vlastně takový dovolený doping. Pokud přidáte ke svému cvičení hudbu, uběhne vám čas rychleji, bude vás to více bavit, a také se udržíte v lepším rytmu – hudba vás jednoduše požene vpřed. Při běhu volte dynamické písně, při kterých můžete běžet do rytmu, při posilování pomohou zase silnější basy, které vám dodají energii. Na protahování zvolte táhlejší a pomalejší písně, které vám zklidní tep a převedou vás do relaxačního módu.

Menší apetit

Víte, co pomáhá proti neustálému hladu? Řada lidí nedá dopustit na pravidelné pití vody nebo zeleného čaje, jiní zase preferují pravidelné čištění zubů nebo používání mentolových bonbonů. Všechny tyto způsoby by měly apetit snižovat a zabraňovat přejídání. Podobně prý funguje i hudba. Při poslechu hudby se prý vyplavují látky, které vám dodávají pocit spokojenosti a komfortu, a tělo zapomíná, že by mohlo mít hlad. Vyzkoušejte tento trik, až vám příště bude zase kručet v žaludku.

Úleva od bolesti

Některé bolesti se velmi snadno stanou chronické. Zvlášť s postupujícím věkem je stále častější to, že si musíte zvykat na dlouhotrvající bolesti, které se nedají jen tak odstranit. Chronická bolest vás ale může potrápit kdykoli a je to skutečně věc, která vám může mimořádně znepříjemnit život. Bolest často vyvolává in obyčejný stres nebo únava, a tak může potkat i zcela zdravého člověka. Dopovat se léky proti bolesti ale není zcela zjevně nejlepším řešením. Podle mnoha lékařů je ale možné využít k terapii hudbu. Poslech klidné hudby způsobuje uvolnění těla, podporuje relaxaci zatuhlých svalů a kloubů a zmírňuje bolesti.

Lepší spánek

Podle lékařů je denně nezbytné spát alespoň 7-9 hodin. Dlouhodobé nedodržování tohoto pravidla může vést k závažným fyzickým i psychickým problémům. Jenže někdy nemůžeme spát ne kvůli tomu, že bychom si neudělali čas, ale kvůli tomu, že se nám prostě nedaří usnout. Zkuste si před spaním pustit tichou a klidnou relaxační hudbu. Ta prý působí jako kouzelný lék na spaní. Soustřeďte se na melodii a nechte se společně s ní odnést do světa snů.

Méně stresu

Antistresové metody většinou vyžadují hodně času a nezřídka také hodně peněz. Není žádným tajemstvím že den strávený v lázních nebo na masážích vám pomůže dostat se z koloběhu stresu a vyčerpání, ale kdo na to má čas i finance? Hudba vyjde daleko levněji. Stačí si po cestě do práce pustit do sluchátek vaši oblíbenou kapelu a hned bude svět vypadat veseleji. Pokud je to jen trochu možné, pusťte si hudbu i při práci a nebojte se podupávat si do rytmu nebo si potichu pobrukovat.

Nižší krevní tlak

Tím, že má hudba relaxační vliv, prospívá i našemu fyzickému zdraví. Důležité hodnoty v těle udržuje v normě, a zvlášť to platí pro tlak. Klidný člověk má samozřejmě hodnoty tlaku v mezích, které jsou zdravé a přijatelné. Hudba také podporuje cirkulaci krve a dodává kyslík včas tak, kde je zrovna potřeba.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button