Přírodní léčbaZdravé tipy

DIY hořčíkový olej na zklidnění úzkosti, vylepšení spánku a mnoho dalšího

Hořčík je důležitý prvek potřebný pro naše tělo, přesto však mnoho lidí nemá ani tušení, že trpí na nedostatek hořčíku. Hořčík pomáhá tělu regulovat vápník, draslík a sodík. Zde jsou příklady důležitých úloh, které hrají minerály v našem těle:

  • Jsou kofaktory více než 300 enzymových reakcí v našem těle
  • Pomáhají uvolňování svalů a svalových křečí
  • Napomáhají stabilizaci krevního cukru a inzulinové náchylnosti
  • Jsou nezbytné pro kardiovaskulární zdraví
  • Pomáhají vyrovnávat hormony jak u žen, tak mužů
  • Zvýšený stres způsobuje, že tělo více spaluje hořčík, takže musí být doplněn
  • Vyrovnávají náladové výkyvy

Co je hořčíkový olej?

Technicky to ani olej není. Má pouze mastný pocit jako olej. Je to roztok vloček chloridu hořečnatého s vodou. Můžete koupit již hotový, ale výhodnější pro vaši peněženku je vlastnoručně si ho vyrobit. Ano, existují hořčíkové doplňky stravy, které můžete používat orálně, ale doplnění hořčíku je pro vás lepší v absorpční formě. Skrze kůži si tělo vezme přesně tolik, kolik potřebuje, zatímco při konzumaci doplňků stravy hrozí předávkování v těle. A znovu, tato metoda je finančně výhodnější než kupovat drahé doplňky stravy.

Rozsáhlé přiznání nedostatku hořčíku v americké stravě, způsobila, že se z hořčíku stal nejdůležitější potřebný doplněk stravy. Tento minerál je jeden ze sedmi živin na seznamu amerického zdravotního listu živinných záležitostí, publikovaného jako část stravovacích návodů pro Američany. Podle světové zdravotnické organizace je odhadováno, že tři čtvrtě dospělých nedostávají dostatek hořčíku v jejich stravě.

Proč tedy jednoduše nejíme více kapusty, vlašských ořechů a jiných potravin bohatých na hořčík?

Vypadá to, že nezáleží, jak moc těchto potravin sníme. Tento minerál se dobře nerozpouští při vnitřním užití. Když je hořčík vzat orálně, je ovlivněn mnoha elementy v zažívacím traktu a může působit také jako projímadlo, což snižuje čas potřebný ke vstřebání do těla.

Dříve v dávných dobách lidé používali hořčík povrchově pro veliké množství transdermálních terapií, bez vědeckého vysvětlení, proč takovou metodu aplikovat. Hořčík užívali pro bahenní balíčky, ve finských a parních lázních, minerálních koupelích a bylinných kompresích. Na rozdíl od dávných časů nyní už víme, proč to tak dělali. Tento typ povrchové terapie může být neuvěřitelně léčivý, podporující lepší zdraví a blahobyt.

A jaké tedy jsou benefity užívání hořčíku povrchově?

  1. Úleva od bolesti svalů a kloubů

Jedno z primárních užití povrchového hořčíkového oleje je úleva od bolesti. Tento olej je přírodní svalový relaxant a jeho aplikací na bolavé svaly a klouby snížíte bolest. Vědecké výzkumy zjistily, že olejíček může zklidnit chemikálii zvanou NDMA, která při podráždění aktivuje bolest. Hořčíkový olej nemusí být aplikován jen na bolavé svaly a klouby, ale též přináší úlevu od problémů, jako je syndrom karpálního tunelu, zánět šlach nebo lokální bolest zad.

  1. Boj s migrénou

Nedostatek hořčíku je častý činitel vzniku migrén. Výzkum prokázal, že lidé, trpící migrénami a častými vážnými bolestmi hlavy, trpěli na nedostatek hořčíku. Když však začali tento nedostatek doplňovat, bolest zmizela. Nejlepší způsob, jak získat víc hořčíku na vyléčení vaší migrény, je aplikovat olej přímo na vaší kůži. Můžete použít sprej a olej nastříkat na vaše chodidla, dlaně a břicho. Zkuste tuto metodu užívat dvakrát denně, ráno a večer před spaním, a pokaždé, když budete cítit, že na vás jde migréna.

  1. Zlepšete svou pleť

Výzkum zaměřený na hořčíkový olej ukázal, že dokáže rozdělit různé oleje a tuky, což může pomoci s redukcí mastné pleti, prevencí nebo omezením akné pupínků anebo dokonce s onemocněním, jako je růžovka a ekzém.

  1. Lepší spánek

Hořčík je přírodní uvolňovač svalů, a to může být důvod, proč je tak výjimečný při řešení problémů týkajících se spánku. Vědci zjistili, že pomáhá spánku díky své schopnosti zklidnit GABA receptory v mozku a nervovém systému. Tím vzniká zdánlivý pocit zpomalení těla a mysli, takže si můžete odpočinout dostatečně na to, abyste usnuli.

  1. Úleva od symptomů premenstruačního syndromu

Již víme, že hořčík pomáhá při bolestech, takže dává smysl, že může pomoci i s bolestí spojenou s premenstruačním syndromem. Jedna studie dokázala, že hořčíkový olej nejen zklidnil bolest prsou, ale také díky hořčíkovému doplňku stravy nenabraly na váze těsně přes menstruací.

  1. Zlepšení celkového blahobytu a úleva od stresu

Další důvod, proč aplikovat olej před menstruací, je, že pomáhá od stresu a k celkovému blahobytu člověka. Hořčík je obvykle vylučován močí při stresových situacích a pomáhá mnoha fyziologickým a neurobiologickým procesům. Když je tělo stresováno, je tedy důležité udržovat správnou hladinu hořčíku. Tím, že ho nanesete na kůži, pomůžete přírodně vyvážit hormony. Hořčík také působí jako hlavní proti úzkostlivý prostředek. Je tak účinný, že je přezdíván „původním zklidňovákem“. Pomáhá také uklidňovat nervy skrze vaše tělo, včetně mozku.

Výroba oleje:

Ingredience

  • ½ hrnku vloček chloridu hořečnatého
  • ½ hrnku destilované vody
  • 1 lžíce organického aloe vera gelu (volitelné)
  • Skleněná odměrka
  • Skleněný flakónek nebo kapátko

Přiveďte destilovanou vodu k varu hrnci nevyrobeném z hliníku. Vroucí vodu slijte do skleněné odměrky a přidejte hořčík a aloe vera gel. Míchejte, dokud se vločky řádně nerozpustí. Nalijte do lahvičky a uchovávejte olej na chladném místě mimo přímý sluneční svit.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button