CvičeníNávodZdravé tipy

Jak přestat chrápat? Zkuste tyto triky, které fungují

Pokud vy nebo váš partner pravidelně nebo i jen občas chrápete, možná by vás zajímalo, jak tento nepříjemný hluk jednou pro vždy zastavit. Nejste v tom sami. U dospělých mezi 30 a 60 lety chrápe celých 44 % mužů a 28 % žen. Ve věku nad 60 let pak chrápe přibližně polovina lidí.

Chrápání je zvuk, který vzniká při průchodu vzduchu dýchacími cestami, když jsou částečně ucpané. Tkáně v horní části dýchacích cest se vzájemně dotýkají a vibrují, což způsobuje chrápání. Prakticky všichni dospělí občas chrápou, ale je rozdíl v tom, zda se vám ton stane občas na pár minut, když vás třeba ještě trápí rýma, anebo je to prakticky soustavný problém.

Pro většinu lidí je chrápání pouze nepříjemné nebo obtěžující. U jiných však může chrápání způsobovat problémy nebo poukazovat na skrytý zdravotní problém. Různí lidé chrápou z různých důvodů. Vyzkoušení různých tipů vám může pomoci naučit se, jak chrápání ve spánku zastavit, a zjistit, zda je třeba chrápání konzultovat s lékařem.

Spánek na boku

Pravděpodobnost chrápání závisí na tom, v jaké poloze spíte. Lidé častěji chrápou, když spí na zádech. Naopak méně chrápou lidé, kteří spí na boku. Tendence chrápat může být způsobena spíše polohou hlavy než polohou těla, přičemž lidé chrápou méně, když mají hlavu otočenou na stranu.

Pokud víte, že v noci chrápete, a spíte zpravidla na zádech, zkuste usínat raději na boku. Pokud se vám nedaří přeučit své spánkové návyky, zvažte strategické použití polštářů, které vám poskytnou pohodlí a udrží vaše tělo a hlavu v poloze na boku.

Při spaní na boku je důležitá opora krční páteře nejen pro zdravá záda, ale i pro vaše pohodlí. Víte, jaký je nejlepší polštář pro spaní na boku? Více se dozvíte v článku.

Používejte nosní pásku nebo dilatátor

Vnitřní a vnější nosní dilatátory jsou zaměřeny na zlepšení proudění vzduchu během spánku. Díky tomu mohou omezit chrápání. Tato malá zařízení jsou dostupná bez předpisu na internetu a ve většině lékáren za relativně nízké ceny.

Oba typy nosních dilatátorů jsou malé, pružné proužky, které pomocí tahu otevírají nosní dírky. Nosní proužek neboli vnější dilatátor se lepidlem nalepí na vnější stranu nosu. Když se snaží udržet svůj tvar, táhne se směrem ven, čímž nadzvedává kůži na nose a otevírá nosní průchody. Vnitřní nosní dilatátor funguje podobně, ale zevnitř. Namísto tahu na vnější stranu nosu se tlačí směrem ven. Studie ukazují, že oba typy dilatátorů snižují chrápání, ale vnitřní dilatátory bývají účinnější.

Používejte náustek proti chrápání

Ke zmírnění chrápání je k dispozici celá řada stomatologických pomůcek. Na tyto náustky proti chrápání je třeba si zvyknout více než na nosní pásky, protože jsou větší a sedí v ústech celou noc. Náustky proti chrápání jsou formou chrániče zubů a obvykle se vyrábějí ve dvou variantách.

Běžným typem náustku proti chrápání jsou mandibulární nástavce. Tyto chrániče zubů jsou obvykle vytvarovány tak, aby se přizpůsobily vašim zubům, a poté nastaveny tak, aby posunuly dolní čelist dopředu. Toto drobné přestavení čelisti pomáhá omezit chrápání.

Dalším typem náustku proti chrápání je zařízení pro zadržení jazyka nebo zařízení pro stabilizaci jazyka. Umísťují se mezi zuby, ale namísto úpravy dolní čelisti drží jazyk na svém místě

Snížení tělesné hmotnosti

Právě redukce hmotnosti se často doporučuje jako jeden z prvních a nejdůležitějších způsobů léčby chrápání. Toto doporučení se samozřejmě týká pouze lidí s nadváhou nebo obezitou. U lidí s obezitou je vyšší pravděpodobnost chrápání a vzniku obstrukční spánkové apnoe. Výzkum zjistil, že snížení hmotnosti u lidí s vysokým indexem tělesné hmotnosti snižuje chrápání i další nepříjemné projevy během spánku. Ujistěte se, že ke snižování hmotnosti přistupujete zdravým způsobem. Nárazové diety zřídkakdy fungují dlouhodobě a mohou být nebezpečné. Místo toho se řiďte doporučeními certifikovaných odborníků.

Vyzkoušejte cvičení pro ústa

Kromě cvičení obecně zvažte cvičení ústy, které také může pomoci zastavit chrápání. Klinicky se tato cvičení nazývají orofaryngeální cvičení a bylo zjištěno, že účinně snižují chrápání. Typicky zahrnují opakované pohyby jazyka a částí úst způsobem, který posiluje svaly jazyka, měkkého patra a hrdla.

Přestaňte kouřit

Kouření cigaret je spojeno se zvýšeným chrápáním. Přestat kouřit vám tedy pomůže nejen žít zdravěji, ale také pomoci eliminovat problémy s chrápáním. Chrápání je přitom samozřejmě jedním z méně závažných problémů způsobených kouřením cigaret. Cigarety jsou ve skutečnosti příčinou téměř třetiny úmrtí na ischemickou chorobu srdeční a 90 % případů rakoviny plic, navíc zkracují délku života v průměru o 10 let.

Vyhněte se alkoholu před spaním

Alkohol nejenže zvyšuje chrápání, ale pití před spaním může dokonce vyvolat obstrukční spánkovou apnoe u lidí, kteří touto poruchou netrpí. Vliv alkoholu na chrápání a spánek je závislý na dávce, takže pokud máte tendenci vypít více skleniček, raději se včas zastavte. Pokud to chrápání nezmírní, zkuste přestat pít několik hodin před spaním nebo zvažte úplné vynechání alkoholu.

Operace

Chrápání je někdy důsledkem fyzických problémů, které mohou lékaři vyřešit chirurgickým zákrokem. Někdy se využívá zákrok, kdy lékař pomocí laseru odstraní tkáň z uvuly v krku a měkkého patra. Výsledkem je, že hrdlo umožňuje větší proudění vzduchu a měkké patro se zpevní. Tato operace se provádí jako léčba chrápání a obstrukční spánkové apnoe již téměř 30 let. Někteří lékaři stále považují operaci za prospěšnou, i když se v posledních letech stala kontroverzní kvůli vysokému výskytu negativních vedlejších účinků. Existují však i různé jiné operační zákroky, které vám mohou pomoci – o tom je však třeba se poradit s lékařem.

Kdy si promluvit s lékařem

Někdy se chrápání nedá vyřešit vaším zásahem, protože je způsobeno základním zdravotním problémem. Lidé, u kterých se chrápání přidává k dalším příznakům, jako je lapání po dechu nebo dušení během spánku, denní únava, ranní bolesti hlavy a pocit neodpočinutí po probuzení, mohou mít obstrukční spánkovou apnoe.

Pokud se domníváte, že vaše chrápání je příznakem obstrukční spánkové apnoe, navštivte lékaře. Stanovení diagnózy a léčba této poruchy může vyřešit nebo výrazně omezit vaše chrápání a zároveň zmírnit ostatní příznaky. Návštěva lékaře je jediným způsobem, jak zjistit, zda by vám operace mohla prospět.

ZDROJ: https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/easy-snoring-remedies
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Kampus Production: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/dvojice-postel-loznice-spani-7556636/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button