Proč je škrob důležitý?
Škroby patří mezi nejtypičtější zástupce sacharidů v naší stravě. Fungují jako důležitý zdroj energie. Pomáhají totiž měnit glukózu na energii, kterou naše tělo umí využít k fyzické i psychické činnosti. Kromě toho ale také zlepšují trávení a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Právě díky škrobu se v našich střevech udržují zdravé bakterie, které pomáhají správné rozkládat potravu a umožňují našemu tělu získávat z jídla potřebné živiny. Bez škrobu tedy naše tělo postrádá dost důležitou látku, kterou nelze jinak nahradit.
V žádném případě byste se tedy neměli vyhýbat jídlům, které škrob obsahují. Volte však potraviny, které mají vyvážený poměr škrobů a také jiných výživných látek a vitamínů, abyste ze stravy dostali skutečně to, co vaše tělo žádá a potřebuje. Následující seznam vám může napovědět, jaká jídla do svého jídelníčku zařadit.
Zdravé potraviny bohaté na škrob i jiné živiny
Brambory
Řada lidí se řídí poučkou, že při dietě se mají vynechávat přílohy. Ano, pokud hubnete, měli byste konzumovat spíše větší množství masa a bílkovin na úkor sacharidů, ale vynechávat přílohu úplně se nevyplácí. Zaprvé budete ihned zase hladoví a zadruhé vám ve stravě budou chybět některé nezbytné látky.
Brambory patří mezi potraviny, které by měly být součástí vašeho jídelníčku. A to nejen kvůli obsahu škrobu. Brambory totiž zlepšují trávení a podporují činnost střevních bakterií. Jsou také zdrojem energie, která se uvolňuje postupně a dodává vám sílu po dlouhou dobu. Pomáhají také udržovat přirozenou hladinu cukru v krvi.
Rýže
A zase jsme u příloh. Podobně jako i brambory, rýže patří mezi potraviny, kterým není nutné se za každou cenu vyhýbat. Rýže se tráví velmi pomalu a na dlouho vás zasytí a dodá vám potřebnou energii. Je také zdrojem vlákniny. Zaměřte se především na konzumaci dlouhozrnné hnědé rýže, která má i celou řadu vitamínů a minerálů. S konzumací to ale nepřehánějte. rýži si jako přílohu dopřejte jednou či dvakrát do týdne.
Čočka
Čočka a luštěniny obecně patří mezi skvělé zdroje přírodní bílkoviny. Je tedy oblíbeným pokrmem vegetariánů, kteří si tak nahrazují nedostatek bílkovin z masa. Obsahuje hodně vlákniny a zasytí vás na dlouho. Je však poměrně náročná na trávení a u některých lidí může způsobovat plynatost. Zjistěte, jak jste na tom vy, a pokud vám čočka nedělá dobře, můžete ji zkusit nahradit nějakou jinou luštěninou.
Celozrnné pečivo
Jíst celozrnné produkty se v posledních letech stalo takřka módou. Lidé v obchodech nakupují tmavé pečivo v domněnce, že díky tomu zhubnou nebo budou zdravější. Je ale obrovský rozdíl mezi tmavým pečivem v supermarketu a skutečným celozrnným produktem. V našich obchodech se pečivo jako celozrnné často pouze tváří a ve skutečnosti je uměle dobarvené, ale jinak pečené z obyčejné mouky. A těch pár semínek na povrchu žádný rozdíl opravdu neudělá.
Pokud chcete opravdové celozrnné pečivo, zajděte raději do menší pekárny a zeptejte se na složení jednotlivých produktů. A buďte připraveni, že za kvalitu si také připlatíte. Nemůžete čekat, že kvalitní celozrnné produkty budou za stejné peníze jako rozpečené bagetky z bílé mouky. Rozdíl ale poznáte nejen na chuti, ale především na vašem zdraví.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.