Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Zabírá na horečku octový zábal? Zjistěte, jak teplotu snížit, i kdy už je čas vyrazit k lékaři

Období chřipek a nachlazení je neodvratitelně tady. Sychravé počasí, menší zásoba vitamínů a celková únava či vyčerpání mohu přispět k tomu, že se ani nenadějete a ulehnete doma s horečkou. Odborníci se ne vždy shodují, jak vysoká horečka je pro organismus ještě prospěšná a kdy už ho naopak zatěžuje. Nejdůležitější je své tělo pozorovat – pak docela dobře poznáte, kdy vám stačí přírodní prostředky, kdy nasadit léky a kdy vyrazit k lékaři.

Právě zvýšená teplota je pro nás jasným znamení, že tělo bojuje s infekcí. Bílé krvinky jsou pohyblivější, zrychluje se metabolismus, tep a čisticí procesy v játrech. Do jisté míry je tedy horečka pro naše tělo prospěšná a v boji s nemocí nezbytná, ale vše má své hranice.

Kdy už je to moc?

Teplotu do 38 °C (podle některých odborníků do 38,5 °C) není třeba srážet. Namístě je klid, dostatek tekutin a spánek. Taková teplota je normální v případě zvýšených reakcí imunitního systému a její umělé snižování by mohlo léčbu zpomalit. Naopak jakmile teplota vystoupá výše, je třeba zpozornět a začít situaci řešit. Při 40 °C už s podáním antipyretik neotálejte, protože při 42 °C tělo kolabuje a umírá. U malých dětí lékaři většinou doporučují srážet teplotu nad 38 °C – jejich nervová soustava není zcela vyvinutá a hrozí vážnější potíže.

Léky, které pomohou

Nejrychleji teplotu snížíte léky s ibuprofenem, paracetamolem nebo kyselinou acetylsalicylovou. V našem českém prostředí jde zejména o léky Ibalgin, Paralen, Acylpyrin, Aspirin, Panadol, Nurofen a další. Antipyretika je vhodné nasadit, když se cítíte mizerně, nemůžete aplikovat zábal třeba kvůli zimnici anebo vám přírodní způsob srážení horečky nezabral. Vždy ale pečlivě čtěte příbalový leták a dodržujte předepsané dávkování.

Přírodní prostředky

Jestliže při vysoké teplotě nijak zvlášť netrpíte a chcete ji pouze držet pod kontrolou, povolejte do služby bylinkové čaje, konkrétně z bezu černého a lípy srdčité. Tyto čaje většinou spolehlivě zabírají, a navíc pomáhají udržovat stabilní hladinu hydratace, což je při horečce zcela klíčové. Existuje však i řada dalších způsobů, kterými si můžete pomoci:

Zábaly

Zábal funguje velmi dobře, ale někteří lidé jej doslova nesnášejí – není divu, příjemné to moc není. Jak na to? Prostěradlo namočte do vody o teplotě 25-30 stupňů Celsia a nemocného do něj celého zabalte. V tomto zábalu je dobré vydržet asi 10-15 minut. Po sundání zábalu je nutné se ihned usušit a převléknout do suchého. U malých dětí dělejte pouze zábaly končetin.

Octové ponožky

Přestože vliv octa na snížení horečky není prokázaný, spousta maminek na něj nedá dopustit. Jak na to? Ocet smíchejte s vlažnou vodou v poměru 1:5 a do směsi namočte čisté ponožky, které poté navlečte nemocnému. Nechte působit 10–15 minut, sundejte a za 20 minut zkontrolujte teplotu.

Obklad z tvarohu

I tato babská metoda je velmi oblíbená,a tedy nejspíš funguje. Tvaroh lze zabalit do kapesníku, přiložit na čelo a nechat působit 20 minut. Stejně tak jím lze natřít chodidla, omotat kapesníkem a v suchých ponožkách nechat pracovat.

Čemu se vyhnout

Řekli jsme si několik tipů, které je možné využít, pokud vás horečka postihne. Je ale dobré říci si i to, co je lepší raději nedělat. Obecně se při vysokých teplotách řiďte vlastními pocity. Při zimnici se zakryjte, pokud je vám pod dekou naopak vedro k nevydržení, odložte ji. Vynechte především jakoukoliv fyzickou námahu a dopřejte si skutečně vydatný odpočinek. Jít v tomto stavu o práce je rozhodně risk.

Když horečka trvá déle než tři dny nebo se ji nedaří srážet, jeďte k lékaři. Neprodleně ho navštivte při teplotě spojené se silnou bolestí hlavy, malátností, omdlíváním, zvracením nebo přecitlivělostí na světlo. U dětí je pak nutné být ještě opatrnější. Zvýšená teplota na ně pá ještě větší negativní vliv, a je tedy rozhodně namístě neotálet s návštěvou lékaře, jakmile teplota vystoupá ke 39 stupňům.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button