Jídlo a stravování

Proč je Coca Cola označována jako „nejrozšířenější legální jed“ aneb co se děje v našem těle první minuty po jeho vypití

Po 10 minutách

Deset čajových lžiček cukru obsažených ve sklenici Coly způsobuje ničivý „úder“ na organismus a jedinou příčinou proč nezačnete hned zvracet, je kyselina fosforečná, která inhibuje působení cukru. Bez této látky by žádný nápoj Coca Cola nebyl pitelný.

Po 20 minutách

Nastane skok hladin inzulinu v krevním řečišti. Játra převádí celý cukr na tuky.

Po 40 minutách

Požití kofeinu je konečně dokončeno. Zorničky se rozšiřují. Krevní tlak stoupá, protože játra uvolňují více cukru do krevního oběhu. Receptory adenosinu se blokují, čímž se zabrání ospalosti.

Po 45 minutách

Tělo zvyšuje produkci hormonu dopaminu, který stimuluje středisko pro příjem mozku. Heroin má stejný princip činnosti.

Po 1 hodině

Kyselina fosforečná váže vápník, hořčík a zinek v gastrointestinálním traktu, který přeplňuje metabolismus. Uvolňuje se také vápník močí.

Po více než jedné hodině

Diuretický účinek nápoje vstupuje do „hry“. Vápník, hořčík a zinek se odstraňují z organismu, které jsou součástí našich kostí, stejně jako sodík. V tuto chvíli jsme již podrážděni nebo potlačeni. Celé množství vody, obsažené v Cole, je odstraněno močí.

Když máme studenou láhev Coca Coly a těšíme se její nepopiratelné svěžesti, víme, jaký chemický „koktejl“ vléváme do našich organismů?

Aktivní složkou přípravku Coca-Cola je kyselina ortofosforečná. Kvůli vysoké kyselosti musí být cisterny používané pro přepravu koncentrátu vybaveny speciálními nádržemi navrženými pro vysoce korozivní materiály.

Podívejme se na „anatomii“ jednoho z nejvíce propagovaných produktů společnosti Coca-Cola Co. – Coca-Cola Light. Tento nápoj obsahuje Aqua Carbonated, E150D, E952, E951, E338, E330, Aroma, E211.

Aqua Carbonated – to je šumivá voda. Zvyšuje sekreci žaludku, zvyšuje kyselost žaludeční šťávy a vyvolává nadýmání – spoustu plynů. Dále se pramenitá voda nepoužívá, ale používá se pravidelně filtrovaná voda.

E150D – barvení potravin, získané zpracováním cukru při stanovených teplotách, s přídavkem chemických činidel nebo bez nich. V případě coca-cola se přidává síran amonný.

E952 – Cyklamát sodný je náhradou cukru. Cyklamát je syntetická chemikálie, má sladkou chuť, která je 200 krát sladší než cukr a používá se jako umělé sladidlo. V roce 1969 byla zakázána FDA, protože stejně jako sacharin a aspartam způsobily rakovinu u močového měchýře u potkanů. V roce 1975 potvrdilo zákaz také Japonsko, Jižní Korea a Singapur. V roce 1979 WHO (Světová zdravotnická organizace) „kdo ví, proč?“  Cyklamáty uznal za bezpečné.

E950 – Acesulfam Draslík. 200krát sladší než cukr obsahující methylether, kde zhoršuje činnost kardiovaskulárního systému. Podobně obsahuje kyselinu asparaginovou, která může také vyvolat excitační účinek na náš nervový systém a včas může vést k závislosti. Acesulfam je špatně rozpuštěn a nedoporučuje se jí používat děti a těhotné ženy.

E951 – Aspartam. Náhrada cukru pro diabetiky a je chemicky nestabilní: při zvýšené teplotě se rozkládá na methanol a fenylalanin. Metanol je velmi nebezpečný: 5-10 ml může způsobit zničení optického nervu a nevratné slepoty. V teplých nealkoholických nápojích se aspartam přeměňuje na formaldehyd, který je velmi silný karcinogen. Některé případy otravy aspartamem zahrnují: bezvědomí, bolest hlavy, únava, závratě, nevolnost, palpitace, zvýšení hmotnosti, podrážděnost, úzkost, ztráta paměti, rozmazané vidění, mdloby, bolesti kloubů, deprese, plodnost, také vyvolávají následující nemoci: mozkové nádory, MS (roztroušená skleróza), epilepsie, Gravesova choroba, chronická únava, Alzheimerova choroba, diabetes, mentální nedostatečnost a tuberkulóza.

E338– kyselina ortofosforečná. Ta může způsobit podráždění kůže a očí. Používá se k výrobě solí fosforečné soli amoniaku, sodíku, vápníku, hliníku a rovněž v organické syntéze pro výrobu dřevěných a filmových pásů, pro výrobu žáruvzdorných materiálů, keramiky, skla, hnojiv, syntetických pracích prostředků, medicíny, kovoobrábění a textilní a ropný průmysl. Potravina kyselina ortofosforečná se používá při výrobě sýrové vody a při přípravě přísad v pečiva. Je známo, že kyselina ortofosforečná interferuje s absorpcí vápníku a železa z těla, což může způsobit oslabení kostí a osteoporózu. Dalšími nežádoucími účinky jsou žízeň a kožní vyrážky.

E330 – kyselina citronová. Je široce rozšířená v přírodě a používá se ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Soli kyseliny citronové (citráty) se používají v potravinářském průmyslu jako kyseliny, konzervační látky, stabilizátory a v lékařských oborech – k ochraně krve.

E211 – Benzoát sodný. Používá se při výrobě některých potravinářských produktů jako antibakteriální a protihubové činidlo. Tyto produkty se týkají džemů, ovocných šťáv a ovocných jogurtů. Nedoporučuje se užívat astmatikům a osobám, které jsou citlivé na aspirin. Studie, kterou provedl Peter Piper na Sheffieldské univerzitě ve Velké Británii, zjistila, že tato sloučenina způsobuje významné poškození DNA. Podle jeho slov benzoát sodný, který je aktivní složkou konzervačních látek, nezničí DNA, ale deaktivuje ji. To může vést k cirhóze a degenerativním onemocněním, jako je Parkinsonova choroba.

Alternativní způsoby použití Coca-Coly

Takže, co se ukázalo? Vědci po celém světě se shodují, že jedna láhev Coca Coly je legalizovaná závislost na cukru a dalších škodlivých látkách. Dietní cola je ještě horší, protože aspartam v něm nahrazuje cukr a stává se čistým neurotoxickým jedem. Takže pokud si nedokážete představit život bez coca-coly, využijte následujících doporučení:

  • Mnozí distributoři společnosti Coca-Cola v USA používají tento nápoj k čištění svých nákladních automobilů.
  • Mnoho policistů v USA má v autě láhve s Coca-colou a když dojde k dopravní nehodě, vymyjí si tím ránu od krve.
  • Coca-Cola je skvělý nástroj pro odstraňování rezavých skvrn na chromovaných površích automobilů. Chcete-li odstranit koroze z autobaterie, nalijte na ni colu a koroze zmizí.
  • Chcete-li odšroubovat rezavý šroub, ponořte hadřík do Coca-Coly a zabalte ho do něj na několik minut.
  • Vyčistěte skvrny od oblečení – nalijte Coca-colu na špinavé oblečení, přidejte prací prášek a zapněte pračku obvyklým způsobem. Budete překvapeni výsledky.
  • V Indii někteří zemědělci používají místo pesticidů Coca-Colu k vyhlazování škůdců, protože je levnější a její účinek je zcela uspokojivý.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button