Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Nejsilnější přírodní antibiotika? Kurkuma a med!

Když je člověk nemocný, obvykle potřebuje nějaké ty léky, které mu uleví a pomohou. Stále víc a víc jedinců sahá po přírodních produktech, které neobsahují chemii a další látky. V určitých chvílích mohou léky pomoci, nicméně je možno vyzkoušet přírodní léčbu. A nemusíte ani pro ni chodit daleko, jednoduše sáhněte do spíže. Určitě zde najdete vše, co k léčbě budete potřebovat!

Antibiotikum jménem kurkuma

Kurkuma je velmi populární koření, které má silné léčivé vlastnosti. Nejde tedy jen o kulinářskou lahůdku. Kurkuma se běžně používala v čínské, indické a ajurvédské medicíně a to po celá staletí. Využívá se po staletí a umí léčit celou škálu nemocí. Věda nedávno zkoumala složky a také to, jak umí působit na lidské zdraví. Výzkum potvrdil léčivé účinky. Kurkuma má schopnost modulovat geny. Fyziologické cesty, které podporují integritu buněk a které brání DNA a RNA poškození, katalyzující proteiny a kovové ionty. Výsledky pro léčbu různých typů onemocnění ukázaly, že kurkuma je skvělé koření.

Výhody kurkumy

Destrukce nádorových buněk – dle studií kurkumin, který je v kurkumě obsažen pomáhá potlačit růst a vývoj různých typů nádorového onemocnění. Může zabránit také metastázím. Důkazy ze studií, která byla prováděna na zvířatech, to ukazují, kurkumin může být prevencí nebo léčbou pro mnoho typů rakoviny, například kůže, tlustého střeva, prostaty, kostí, prsu a prostaty.

Antimykotikum – oleje kurkumy ukazují, že plísně mohou zmizet a to během jednoho týdne. Jde o koření, které je účinnější než flukonazol (populární lék na plísně). Je velmi účinný proti parazitickým houbám.

Antioxidační vlastnosti – volné radikály jsou vedlejším produktem metabolismu potravin a jsou tak vysoce reaktivní molekuly. Mají sklon k interakci s různými molekulami jako je DNA a můžou je poškodit. Kurkuma má silnou antioxidační aktivitu a může výrazně snížit tuto škodu. Chrání před některými vážnými zdravotními problémy jako je rakovina, neurodegenerace, ateroskleróza.

Odstraňuje těžké kovy – vlivem životního prostředí do vzduchu, vody a potravin se do těla dostává několik kovů. A tíhu jejich dopadu nesou játra, protože ty filtrují škodliviny z těla ven. Kurkuma stimuluje produkci žluči, zlepšuje funkci žlučníku a může pomoci regenerovat jaterní buňky.

Podpora funkce mozku – silné protizánětlivé účinky má kurkuma a tím pádem umí reagovat na zánětlivé reakce, které jsou vyvolané potravinami, stresem a životním prostředím. Aromatické turmerone je fytochemikálie v kurkumě. Ta stimuluje růst a regeneraci kmenových buněk. Některé studie, které se zabývaly Alzheimerovou chorobu, ukázaly, že kurkuma má pozitivní terapeutický účinek na pacienty, kteří trpí tímto závažným neurologickým stavem.

Antibakteriální vlastnosti – kurkuma pomáhá zabíjet mnoho společných škodlivých bakterií. A co víc, bez vedlejších účinků! Vzhledem k tomu, že kurkuma je rostlina, tělo je schopno jí metabolizovat bez dlouhodobého poškození na rozdíl od syntetických antibiotik. Kurkumin může pronikat do buněčné membrány.

Výhody medu

Med je také velmi chutný a co víc, najdete v něm mnoho a mnoho úžasných účinků. Med je naložen živinami, které mají nízký glykemický index. Med je antimykotický a také antibakteriální. Má protizánětlivé vlastnosti a skvěle se hodí ke kurkumě. Bylo zjištěno, že indukuje apoptózu v nádorových buňkách a nedochází tak k poškození volnými radikály, které způsobují oxidační stres. Med funguje lépe, než antibiotikum. Antibakteriální léky, které se využívají nadměrně, mohou vést k tomu, že bakterie se stávají rezistentní k těmto lékům.

Když se med užívá vnitřně, enzymy v medu produkují peroxid vodíku a ten pomáhá bránit množení bakterií. Protein zvaný defensin-1 je zodpovědný za boj s bakteriemi, které jsou rezistentní vůči antibiotikům. Surový med je účinná prevence při léčbě sezónní alergie. Vaše tělo si díky tomu buduje vlastní protilátky, které tolerují alergeny. Následující recept spojuje všechny tyto výše zmíněné zdravotní výhody a představuje tak přírodní antibiotikum.

Kurmukovo – medový lék

Ingredience:

  • 1 lžíce organického prášku kurkumy
  • 100g organického raw medu

Postup:

Vezměte skleněnou nádobu, smíchejte ingredience. Tuto kombinaci je možno používat každý den, podle potřeby. Jestliže se začnete cítit špatně, držte se následujícího dávkování:

  • První den: ½ lžíce každou hodinu
  • Druhý den: ½ lžíce každé dvě hodiny
  • Třetí den: ½ lžíce třikrát denně

Můžete nechat směs pomalu rozpustit v ústech. Doporučujeme spíše ji polknout, jelikož membrány v ústech jsou velmi tenké a směs se tak do krevního oběhu vstřebává rychleji. Plně se tak uvolní léčivá síla. Můžete míchat tento recept se lžící kokosu nebo olivovým olejem. Přidejte pepř nebo smíchejte s horkou (ne vroucí) vodou a popíjejte jako čaj.

Vzhledem k mnoha složitým fytochemickým složkám je kurkuma kontraindikována. Máte-li některé z následujících problémů:

  • Berete léky na ředění krve
  • Berete léky na cukrovku
  • Berete léky antacida

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button