Jídlo a stravování

10 druhů ovoce a zeleniny, které vám zrychlí metabolismus

Rychlejší metabolismus má mnoho výhod, od rychlejšího spalování tuků, až po rychlejší se zbavování nebezpečných látek z těla. Největší vliv na rychlost metabolismu má naše strava. Strava většiny lidí metabolismus spíše zpomaluje. Představíme si 10 druhů ovoce a zeleniny, které jsou při tomto procesu nápomocné. O některých z nich tuto informaci víte, některé druhy váš možná překvapí.

1. Avokádo

Tento druh je na prvním místě a to proto, že je pro hubnutí ideální. Obsahuje velké množství omega 9 mastných kyselin (kyselina olejová – jeden z nejzdravějších tuků v potravě), které urychlují metabolismus při spalování tuků a zvyšují energii. Další výhodou je, že neobsahuje téměř žádný cukr. Ideální je jako doplněk zeleninového či ovocného salátu.

2. Citron

Ideální kombinace medu a cukru je prostředek, který vám pomůže zhubnout. Citron je ovoce, které obsahuje velké množství riboflavinu (kromě jiného má významný vliv na metabolismus tuků), komplexu vitamínu B, neomluvě o vitamínu C. Také v něm najdeme celou řadu minerálních látek (především hořčík a fosfor). Není lepší způsob, jak začít svůj den, než vypít sklenici vody s citronem a medem.

3. Meloun

Tento druh zeleniny vyžaduje zvláštní zmínku, neboť neobsahuje žádný tuk. Je bohatý na vitamín A, B, C a celou řadu rostlinných látek – především pak lykopen, který ochrání vaše srdce a působí jako prevence proti rakovině. Pijte každý den nízkokalorickou ovocnou šťávu z vodního melounu.

4. Banán

Toto ovoce je ideální konzumovat za syrova, neboť obsahuje více rozpustného škrobu. Konzumace jednoho banánu vás zasytí a pokud se následně napijete vody, odvrátí to další chutě.

5. Grapefruit

Nedávné studie ukázaly, že lidé, kteří denně konzumují grapefruity, lépe ztrácejí hmotnost. Obsahují velké množství ovocných sacharidů, které při snídani kompenzují noční hlad a také pomáhají při celodenním trávicím procesu.

6. Pomeranč

Toto ovoce má vysoký obsah vody a nízký obsah kalorií, pomáhá utišit emoční hlad a podporuje procesy hubnutí.

7. Jablko

Ideální pro regulaci příjmu potravy mezi jednotlivými jídly. Je bohaté na vlákninu, vitamín A a vodu, která dodá pocit sytosti.

8. Granátové jablko

Tento druh ovoce si zaslouží velkou pozornost. Jeho semena jsou bohatá na antioxidanty, vlákninu a vodu. Také jsou zdrojem celé řady minerálních prvků ( vápník, fosfor, železo, hořčík). Navíc mají malé množství kalorií.

9. Ananas

Jak je to s ananasem a hubnutím? Ananas obsahuje velké množství antioxidantů, enzymů, minerálních látek a vitamínů. Díky tomu, že neobsahuje cholesterol a tuky, je ideálním ovocem při redukčních dietách.

10. Bobulové ovoce

Především jahody, borůvky, maliny či brusinky obsahují malé množství sacharidů. Mají vynikající detoxikační vlastnosti a dobře čistí střeva. Mají pozitivní vliv na trávení a jsou vhodným doplňkem stravy při různých redukčních dietách.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button