Spolupráce

Je snídaně opravdu tak důležitá, jak nám tvrdí vědci?

Cestou do práce se povinně stavujete v obchodě a kupujete si snídani, protože je přece strašně důležitá pro celodenní metabolismus. Nebo se do snídaně nutíte už doma, přestože vám po ní vůbec není dobře, jste po snídani ospalí a unavení, a už během jídla se vám dělá mírně nevolno, jelikož váš žaludek po ránu ještě vůbec není připraven na příjem stravy. Ale vy se do snídaně nutíte, protože to podle odborníků na výživu přece bez snídaně nejde. Anebo se na každou snídani těšíte, sotva otevřete oči, jelikož jste ranní typ? Ať tak či tak, pojďme se podívat, jak se to se snídaněmi opravdu má.

Snídaně a rozložení denního příjmu kalorií

Mezi roky 1990 a 2018 proběhla spousta výzkumů z oblasti správné výživy, zdravého denního režimu a celkových životních návyků. Do všech oblastí patří také zvyk snídat nebo nesnídat, případně co snídat nebo kdy si vzít první jídlo daného dne. A výsledky studií mohou být překvapující.

Milovníci rozpečeného pečiva z různých obilovin budou asi zklamaní. Vynikající snídaně z ještě teplého pečiva, pro které si pravidelně hned brzy chodí spousta z nás, totiž zvyšují celkový denní příjem kalorií. A to jste si možná zvykli každé ráno chodit pro teplé pečivo do Billy, aniž byste k tomu potřebovali znát podrobnou nabídku z akčního letáku Billa, protože víte, že výhodná cenová akce bude na některé z čerstvě rozpečeného pečiva v podstatě každý den – a nejen na pečivo. Jenže podle dlouhodobých výzkumů to vypadá, že lidé, co pravidelně snídají, si pak neodpustí ani další jídla.

A každý den tak snídající lidé přijmou o cirka 250 kalorií více než ti, kdo nesnídají a kdo tuto porci během dne ani nedohánějí. A to je půl kilogramu tělesné hmotnosti týdně, kterou každodenních 250 kalorií navíc umí vykouzlit. O to víc pak musíme cvičit a soustředit se na hubnutí než ti, kdo nesnídají a také porci snídaně nedohánějí během svačin nebo večeře.

Snídaně a tělesná hmotnost

Jak už jsme naznačili, ve srovnání s lidmi, co nesnídají, ale ani porci snídaňového jídla nedohánějí během dne, jsou snídající lidé v nevýhodě, protože mohou přibírat týdně o půl kilogramu více než druhá skupina zkoumaných jedinců.

Výsledky průzkumů také ukázaly, že snídající lidé rozhodně nepatří do skupiny štíhlých, tedy lidí s normálním BMI. Lidé, kteří snídají, jsou zastoupeni ve všech skupinách, jinými slovy od štíhlých, přes lidi s nadváhou, obézní jedince, snídající lidé jsou zaznamenáni i ve skupině pacientů s morbidní obezitou.

Snídaně a její efekt na výkonnost

Někdo se po snídani cítí unavený, ospalý a není téměř ani schopen odejít do práce. Jsou však lidé, kteří by nebyli schopní pracovat bez snídaně. V čem je rozdíl mezi těmito dvěma skupinami? Jednak v typu nastavení metabolismu a denního režimu, jednak také ve složení snídaní.

Ti, co se po snídani cítí dobře a plní energie, si totiž při nákupech vybírají správné snídaňové potraviny. Jsou k mání třeba v Lidlu, a jejich nákup si můžete naplánovat podle Lidl letáku příští týden. Díky tomu budete mít správné snídaně ještě levněji. Lidl je známý nabídkou kvalitního zboží, takže se na něj můžete spolehnout.

Správně pojatá snídaně pak bude pomáhat v činnostech, kde se potřebujete soustředit nebo kde musíte ve velké míře používat svou paměť. A pozor, snídaně omezují riziko vzniku diabetu druhého typu, tedy již velmi rozšířené cukrovky.

Snídaně a její efekt při hubnutí

Už jsme zmínili, že snídaně může přinést až půl kila tělesné hmotnosti týdně navíc. Ale také nemusí. To záleží na tom, jak si rozložíte jídlo v další části dne. Kdo omezí obědy a radikálně sníží porce večeří, na svačinu si dá jen zeleninu nebo dopoledne ovoce, rozhodně se s přibýváním hmotnosti trápit nebude, ani když posnídá jakkoliv bohatě.

Jak na správnou snídani?

Co jsou ty správné snídaně? Zeleninová polévka, vločky, oříšky, med, celozrnné pečivo, vejce, šunka, zelenina, ovoce. Samozřejmě ne vše najednou. Ve snídani byste měli mít největší díl sacharidů právě z celozrnného pečiva nebo zeleninové polévky a vloček. Dále zdravé tuky, kdy stačí si vzít hrstku oříšků na cestu. A chybět by neměly ani bílkoviny, ve velké míře jsou zastoupeny již v oříškách, ale dobře vás nastartuje i šunka, sýr nebo vejce – jen pozor na množství.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button